Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

HPT Delft en Amsterdam opnieuw snel

Gepubliceerd op 13 september 2013 20:45, bijgewerkt op 13 september 2013 22:47 (494 keer bekeken) 2Reacties

Maar liefst twintig fietsers staan deze ochtend aan de start. Dat is opmerkelijk voor de ochtend, omdat de algemene opvatting is dat ‘s avonds de beste tijd is om te rijden. De tijd dringt echter en iedereen is gebrand om een goede tijd neer te zetten. Want hoewel er hard wordt gereden, liggen de snelheden toch onder die van vorig jaar.

Alle Nederlandse teams zijn present, van Cygnus is alleen David Verbroekken niet van plan te starten om logistieke redenen. Het weer voelt ‘s ochtends goed aan. Het is niet heel koud en nog belangrijker, er is nauwelijks wind. Sebastiaan Bowier van het Human Power Team Delft en Amsterdam bijt de spits af. Hij gaat hard, rijdt volgens het protocol, maar bij de finish weet hij al dat hij niet de te verwachten snelheid heeft gereden. Het blijkt 125,92 km/h te zijn. Dat is nog steeds heel snel, maar de twijfel bij het team slaat toe.

Ellen van Vugt in de VeloX S2.

Ellen van Vugt in de VeloX S2.

Jan Marcel van Dijken start twee plaatsen na Bowier, maar valt door een lekke achterband. Het zit het team Cygnus dit jaar niet mee. Ze proberen nog snel naar het hotel te gaan om daar een band te wisselen, zodat Thomas van Schaijk in de derde heat kan starten, maar dat niet meer. Gelukkig i de organisatie bereidt nog een heat in te lassen, omdat een aantal renners zijn uitgevallen. Als een van de laatste gaat Jan Marcel van Dijken alsnog rijden en haalt 123,3 km/h. Jan Bos wordt eveneens opnieuw met de pechduivel geconfronteerd. Door mechanische problemen met zijn voorvork moet hij zijn poging staken. Gelukkig valt hij niet. Ellen van Vugt heeft last van haar voorligger, Aurelien Bonneteau. Die rijdt te langzaam, waardoor ze al snel op de volgwagen van het Franse team zit. Inhalen is geen optie vindt ze, daarvoor moet ze over een te slecht stuk van de weg rijden. De frustratie is op haar gezicht af te lezen bij de finish.

Wil Baselmans vertrekt als eerste van de derde heat. Het team is gespannen, is de VeloX3 wel of niet goed? Het antwoord komt als Baselmans de canopy van de fiets omhoog duwt. “Ik heb volgens mij een nieuw persoonlijk record,” zegt hij blij. Dat blijkt te kloppen, hij rijdt 127,36 km/h en is daarmee de derde snelste man ter wereld. Het HPT staat wel voor een raadsel. Waarom rijdt Baselmans sneller dan Bowier, terwijl die laatste meer vermogen levert? Er wordt door diverse teams gesuggereerd dat het weer niet snel genoeg was in de eerste heats, de lucht is te dik. Om de oplossing te vinden, gaat het team de SRM data uitgebreid analyseren. Het antwoord is er nog niet, maar ze hebben een denkrichting. Er moet dus weer gewerkt worden. Er zijn nog maar drie kansen om het record te breken en dat is krap.

Redactie

Reacties (2)

Davietsie

Jan-Marcel van Dijken heeft een tweede poging kunnen doen en kwam tot 123,2 kmh,
Zijn snelste rit van deze week, en hij is daarmee de derde snelste van deze week.

Graeme Obree heeft een nieuw record neergezet voor buikliggers, en dat staat nu op 91,13kmh.

Davietsie, 13 sep 2013 22:46

Nyh

Mooi stukje werk van team Cygnus om de fiets weer zo snel klaar te hebben en dan ook nog een leuke tijd neer te zetten!

Nyh, 14 sep 2013 00:02