Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Wind opnieuw spelbreker bij WHPSC

Gepubliceerd op 13 september 2013 07:42, bijgewerkt op 13 september 2013 07:47 (580 keer bekeken) 0Reacties

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer, zeker in Battle Mountain. Als het aan het begin van de avond hard waait, kan het zomaar ineens windstil worden. Helaas is dat deze avond niet het geval. Het blijft de hele tijd hard waaien en dat levert de nodige problemen op voor de rijders.

Het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) gaat met vertrouwen naar de start. Als de wind wegvalt, is er immers een kans dat het record verbroken gaat worden. Er worden diverse scenario’s bedacht op basis van de wind. Een daarvan is dat ze niet gaan rijden als de wind niet gaat liggen. Dus starten zowel Wil Baselmans en Sebastiaan Bowier niet.

Gehavend komen de rijders van de Glow Worm aan bij de catch area.

Gehavend komen de rijders van de Glow Worm aan bij de catch area.

Het HPT is niet het enige team dat die beslissing neemt. Slechts een enkeling neemt het risico om wel te rijden, waaronder het team van de universiteit van Toronto, het Franse universiteitsteam uit Annecy en Damjan. Stuk voor stuk melden ze dat de wind wel lastig is. Vooral omdat die van de zijkant komt en daar zijn de fietsen niet op gebouwd. Dat merken de rijders van de Glow Worm overduidelijk. Na de tijdmeting valt de tandem door een windvlaag en knalt met hoge snelheid tegen de houten panelen die als bescherming tegen de vangrail zijn geplaatst. Vanaf de vangplaats, een ruime kilometer verderop, is te zien hoe de bovenkap over de vangrail vliegt. Wonderwel komen de rijders er vrij goed vanaf. Ze hebben de nodige wonden, maar kunnen lopen en hoeven niet met de ambulance mee. Dat is een meevaller. De fiets is onherstelbaar beschadigd. Een stuk hout is in de fiets geboord en de neus is onderaan volledig omhoog geklapt. Iedereen is geschrokken als de fiets bij het verzamelpunt komt. Het is een van meest heftige ongelukken sinds jaren.

Terwijl Jan Bos weer traint, worden de beschadigingen aan zijn VeloX S hersteld.

Terwijl Jan Bos weer traint, worden de beschadigingen aan zijn VeloX S hersteld.

Onder de indruk van de avond keren de teams weer naar het Civic center waar de dagelijkse vergadering plaats vindt. Omdat de tijd nu begint te dringen, wordt besloten op vrijdagochtend vier heats te rijden met vijf fietsen per heat. Ook het HPT gaat rijden, met zowel Sebastiaan Bowier als Wil Baselmans. Jan Bos, Ellen van Vugt, Thomas van Schaijk en Jan Marcel van Dijken gaan ook van start. De fiets van Jan Bos is in de middag en avond hersteld. Een knap staaltje werk van team Elan. Nu hopen dat iedereen overeind blijft én dat het record er nu toch echt eens gebroken wordt. Maar eerst een nacht goed slapen.

Redactie

Reacties (0)