Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

HPT Delft en Amsterdam rijdt snel in de ochtend

Gepubliceerd op 12 september 2013 22:40, bijgewerkt op 12 september 2013 22:46 (467 keer bekeken) 2Reacties

Aangezien gisteravond geen race is gereden, staan deze morgen alle sterke rijders aan de start voor de ochtendrun. Het weer is perfect: de wind is iets mee en de temperatuur stijgt snel. Het zou zo maar kunnen zijn dat het record in de ochtend gereden gaat worden.

Bij het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) is de spanning goed voelbaar. Zou het dan deze ochtend lukken? De fiets lijkt helemaal goed, tijd om het nu in de praktijk te ervaren. Voor Wil Baselmans als eerste van start mag gaan, worden er eerst nog een paar kwalificaties gehouden. Het lukt Damjan Zabovnik nu eindelijk om zich te kwalificeren in zijn bijzondere fiets. Als hij de fiets uit kruipt krijgt hij een applaus.

Het weer wordt steeds beter, vooral ook warmer als de echte race gaat beginnen. Het vangteam wacht gespannen op de binnenkomst van Wil Baselmans. Als de canopy van de VeloX3 wordt gehaald, roept Baselmans gelijk dat hij 128 km/h op de teller heeft zien staan. De echte snelheid is dan wat lager, omdat die over 200 meter wordt gemeten. Als de laatste rijder van de eerste heat binnen is, worden de snelheden omgeroepen. Met legal wind heeft Baselmans 126,14 km/h gehaald. Het team juicht en op dit moment is Baselmans de snelste rijder van dit jaar.

Ellen van Vugt onderweg.

Ellen van Vugt onderweg.

In de tweede heat begint Jan Bos. Het wordt spannend, want hij is in goede conditie. Helaas wordt door de portofoon omgeroepen dat de VeloX S twee mijl voor de meting is gevallen. Een lekke band is de oorzaak dat Bos keihard tegen de vlakte gaat. De fiets is flink beschadigd, maar nog wel te repareren. Bos is kwaad, hij gooit zijn helm bijna stuk tegen de vlakte. De rit ging heel goed en hij had er vertrouwen in dat hij een supertijd zou neerzetten. Nu moet hij opnieuw wonden likken en het morgen weer proberen. Het zit Elan dit jaar nog niet echt mee. Hoewel Ellen van Vugt nog wel goed rijdt. Zij haalt 102,82 km/h. David Verbroekken van Cygnus kan wederom niet goed wegkomen en moet zijn poging staken.

De VeloX3 wordt gevangen.

De VeloX3 wordt gevangen.

In de laatste heat rijdt Sebastiaan Bowier. De wind neemt weer wat toe. Iedereen bij de vangplek is zenuwachtig. Het is mogelijk dat het record verbroken gaat worden. Maar zodra Bowier is gevangen is het gelijk duidelijk dat het niet is gelukt. Hij is geen ochtendmens zegt hij. Bovendien heeft hij last gehad van de zijwind, wat ook terug te zien is in de SRM data. Bij Baselmans loopt de curve iets boven het theoretische model, bij Bowier is duidelijk te zien waar de wind vat krijgt op de fiets. Met 125,68 km/h is hij net wat langzamer dan Baselmans.

Voor het HPT is het een enorme opsteker dat de VeloX3 goed blijkt. Ook de fietsers zijn duidelijk in goede doen. Er worden weer plannen gemaakt voor de resterende pogingen. Wie weet gaat het gebeuren. Als het weer goed is, moet het kunnen lukken. Maar een recordpoging kun je niet voorspellen.

Redactie

Reacties (2)

NoStress

Super goede tijden en dan zoveel negatieve emotie?
Ook wel te begrijpen. Voor de een tegenslag (Jan, David) voor de ander serieus uitzicht op het record. De druk loopt op.
Zoveel kanshebbers zoveel meer spanning. Zet hem op mannen en Ellen!
Fingers crossed!

NoStress, 12 sep 2013 22:57

TeJayLigFts

De resultaten van donderdagmorgen en de foto's van Jeff Wills plus die van de middag. En de middagresultaten.
De foto's van Rode Petje, met o.a. de beschadigingen aan Glohworm na een zware val.
En beelden van de NOS.

TeJayLigFts, 13 sep 2013 07:51, bewerkt op 14 sep 2013 08:52