Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Rustige derde dag in Battle Mountain

Gepubliceerd op 12 september 2013 06:31, bijgewerkt op 12 september 2013 06:38 (643 keer bekeken) 3Reacties

Was maandag de wind spelbreker bij de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC), op woensdag is het de regen. Voor de runs in de ochtend zijn de omstandigheden gunstig. Er wordt ook goed gereden op zich, hoewel er ook een en ander misgaat.

Thomas van Schaijk onderweg in de Cygnus Beta.

Thomas van Schaijk onderweg in de Cygnus Beta.

Het duurt wel even voor de runs echt van start gaat, omdat nog aardig wat rijders moeten kwalificeren. Een van de rijders is Damjan, op papier een van de kanshebbers op het record. Helaas voor hem valt hij opnieuw met zijn fiets en is nog steeds niet gekwalificeerd. In de eerste run gaat Thomas van Schaijk goed weg. Hij rijdt 104,15 km/h. Bij het vangen gaat het helaas mis, voor de ogen van het vangteam valt hij. De schade blijft wel beperkt, slechts een paar krassen. David Verbroekken moet even later van start, maar door een probleem met de rem komt hij niet goed weg en moet zijn poging staken. Jammer voor hem, want de wind is gunstig en de kans was reëel dat hij een persoonlijk record had kunnen rijden. Graeme Obree valt net na de tijdmeting, waar hij een snelheid van 82,03 km/h heeft gehaald. Het zit de Schot wat dat betreft niet mee, maar hij blijft er nuchter onder.

Voor het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) is het nog hard werken. Het technisch team is de hele nacht bezig geweest, pas om 08:45 komen ze aan bij het hotel. Aanvankelijk is het idee om de tweede monocoque te gebruiken, maar ze krijgen het niet goed uitgelijnd. Dus gaat alles weer terug in de eerste monocoque. Het team is wel geslaagd om een mogelijke reden van het tegenvallend resultaat van dinsdag op te sporen en te verhelpen. De achterwielophanging wordt stijver gemaakt, waardoor de verliezen minder worden. Met vernieuwd vertrouwen vertrekt het HPT naar de start van de avondruns.

Het HPT bekijkt de gegevens van de testrit.

Het HPT bekijkt de gegevens van de testrit.

Het weer ziet er echter niet goed uit. Als de auto’s naar de baan gaat begint het te regenen. Na een tijd besluit de organisatie de race te annuleren. Het HPT baalt een beetje, omdat ze graag willen weten hoe de VeloX3 rijdt. Op weg naar het hotel gaan ze nog even testen op een stuk goed asfalt. Sebastiaan Bowier kan net een goede start maken op hoog vermogen. De VeloX3 houdt zich goed en het team ademt opgelucht.

Voor de meeste teams komt de onverwachte rustdag waarschijnlijk wel goed uit. De vermoeidheid is al steeds meer af te lezen op de gezichten. En er zijn nog wat dagen te gaan. Voorlopig blijft het nog spannend, temeer de weersverwachtingen niet gunstig zijn. Helemaal uitrusten kan nooit, er wordt de hele dag druk gesleuteld. Jan Bos heeft zijn fiets verder verbeterd en is weer een stuk blijer. Hij hoopt doenderdagochtend te kunnen rijden. Het HPT maakt zich eveneens op voor de ochtendruns. Dat zijn niet de ideale omstandigheden voor een record, maar er moet gefietst worden en je weet maar nooit.

Redactie

Reacties (3)

TeJayLigFts

Naast dit, alweer, mooie verslag is er ook een van Biking in the city met de resultaten van woensdag, en de foto's van Jeff Wheels.

Radioverslag op Radio 1.

TeJayLigFts, 12 sep 2013 07:56, bewerkt op 12 sep 2013 13:18

hannekehovens

hmm.. dat interview bij Radio 1 is wel een beetje een aanfluiting voor radio1, zo slecht geinformeerd te zijn.. Jan Bos rijdt helemaal niet voor delft maar voor elan dus om een ander team te bellen voor een interview is een beetje jammer.. haha
ps. wil iemand deze wouter even leren hoe je moet uitleggen waarom je zo hard kunt fietsen, want zijn uitleg is nogal vreemd.. :(
hopelijk hebben ze morgen een beter interview met Jan Bos.

hannekehovens, 12 sep 2013 16:21

avatar

Jan Bos lijkt een val te hebben gehad, volgens zijn eigen Twitter, hij heeft niets, maar de fiets is zwaar beschadigt en een kapot raampje.

twitter van Jan Bos

Wouter.Koenders, 12 sep 2013 21:21, bewerkt op 12 sep 2013 21:44