Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Spannende tweede wedstrijddag in Battle Mountain

Gepubliceerd op 11 september 2013 10:49, bijgewerkt op 11 september 2013 11:08 (717 keer bekeken) 5Reacties

Na de snelle kwalificatie en eerste race van Sebastiaan Bowier zijn de verwachtingen hooggespannen. Niet alleen bij het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT), ook bij de andere teams. Het weer lijkt ook goed te zijn. Zal op de tweede dag het record al gereden gaan worden?

De wind werkt vandaag mee. Bij de start en de finish is nog wel wat tegenwind te voelen, maar bij de tijdmeting is het bijna windstil. Alle runs van de avond zijn dan ook legal. Althans, de uitgereden runs. De eerste fiets die van start gaat heeft geen legal wind, maar zal het niet halen tot de tijdmeting. De Bluenose van de universiteit van Toronto valt door instabiliteit, waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van banden, vlak voor de sprint met ongeveer 110 km/h. De fiets is behoorlijk beschadigd, Todd Reichert stapt ongeschonden uit de fiets. Het doet denken aan de val van Sebastiaan Bowier vorig jaar.

De S305 met vooraan de Primal 2 en daarachter de VeloX3.

De S305 met vooraan de Primal 2 en daarachter de VeloX3.

Het schema van de rijders is gedurende de dag een paar keer aangepast. Aurelien Bonneteau gaat toch van start, David Verbroekken daarentegen niet. Bonneteau kan tevreden terugkijken op de dag. Hij rijdt in de Altair 4 een nieuw persoonlijk record, 123,16 km/h, en daarmee ook een Frans record. Dat de start niet binnen de vijftien meter is, maakt nu even niet zoveel uit. Geen van de rijders in de laatste groep is binnen de toegestane afstand gestart.

Jan Bos in de VeloX S.

Jan Bos in de VeloX S.

Jan Bos en Ellen van Vugt zitten in de tweede heat en rijden goed. Een persoonlijk record, laat staan het wereldrecord, zit er nog niet in. Maar na de problemen op de eerste dag is het een uitstekende prestatie. Bos rijdt 119,25 km/h, Van Vugt 109,89 km/h. Het zijn prima snelheden. Ook Jan Marcel van Dijken zet een prima snelheid neer, 121,60 km/h. Daarmee heeft hij de derde tijd van vandaag.

Ellen van Vugt is aangekomen in het vanggebied.

Ellen van Vugt is aangekomen in het vanggebied.

Sebastiaan Bowier rijdt vandaag de een na snelste tijd van de dag, maar minder hard dan bij de eerste race. Met 121,97 km/h heeft hij goed gereden, desalniettemin beneden de verwachting. Bij het HPT zijn ze nu druk bezig met het onderzoeken hoe het kan, temeer Bowier vandaag wél een raceprotocol heeft gereden. Echt stress lijkt het team hierover niet te hebben, ze gaan eerst de data analyseren en stap voor stap na wat de mogelijkheden zijn. Wat in ieder geval niet geholpen heeft is dat de nieuwe band die op de VeloX3 is gelegd niet helemaal perfect blijkt, er komt een hoogteslag in die ze niet meer voor de wedstrijd hebben kunnen elimineren. Dat levert wat meer spanning op dan gebruikelijk voor de start.

Toch mag het team terugkijken op weer een geslaagde avond. Wil Baselmans, die in de eerste heat is gestart, zet een prima tijd neer. Het kan sneller, zegt Baselmans zelf ook, maar het is een mooi begin. Met 118,23 km/h laat hij immers zien dat hij wel degelijk tot iets moois in staat is. De start gaat echter wat minder soepel, hij lijkt recht op de berm af te sturen, maar weet de VeloX3 toch weer op koers te houden. Dat is knap.

Het is belangrijk voor alle teams om te beseffen dat de WHPSC nog maar net is begonnen en er nog een aantal dagen komen waarin mogelijk het record gereden gaat worden. De top heeft zich in ieder geval laten zien. Op woensdagochtend gaat Damjan opnieuw op voor de kwalificatie, al lijkt hij nu toch een outsider te zijn. Bowier blijft een serieuze kanshebber, Bonneteau kan een bedreiging zijn en ook Bos en Van Dijken hebben nog zicht op een bijzondere prestatie.

Lees ook de ervaring van het HPT op hun blog, waar ook een filmpje is te zien vanuit het oogpunt van een teamlid.

Redactie

Reacties (5)

NoStress

Geweldige verslaggeving! Dank!

Mag raar klinken maar Bonneteau geef ik een grote kans en gun het hem ook nog. Zo patriottisch ben ik ook weer niet. Sympathieke vent en super sportman.
Maar NL geeft hem flink tegengas en zijn in de meerderheid, dus meer kansen op het record. Allen vreselijk veel succes en geluk.
Ooeeeh....wat spannend! :-)

NoStress, 11 sep 2013 14:06

Gonzo5

Geweldige die snelheden 1

Ik ben wel heel nieuwsgierig wat voor snelheid ik zou kunnen halen in en met zo'n fiets.

Ik fiets nu puur recratief op een Challenge Hurricane en ben gek op korte sprintjes voor m'n topsnelheids record. kan nu niet harder dan 55 a 56 km/h daar ik slechts een 60 tands voortandwiel heb.

Gonzo5, 11 sep 2013 23:30, bewerkt op 11 sep 2013 23:31

avatar

Als je uit de versnellingen loopt is een groter voortandwiel zo gemonteerd.
De grote kunst bij dit type fiets is vooral het rechtop houden in suboptimale omstandigheden. Alles moet samenvallen wil je een recordrijden. Alleen een snelle rijder of alleen een snelle fiets is niet genoeg. De raceopbouw is voor iedereen ook weer verschillend, afhankelijk van fietseigenschappen en rijderseigenschappen. Ik zou zeggen kijk eens bij de resultaten van de wedstrijden tijdens bijvoorbeeld de afgelopen zomercompetitie of wintertraining en vergelijk dat met de resultaten uit battle mountain, dan kan je misschien een inschatting maken.
Darnaast nodig ik je van harte uit om eens een wedstrijd mee te rijden tijdens voornoemde competitie/training. Het is erg gezellig en je kan je krachten meten met toppers en minder snelle rijders.

janmarcel, 12 sep 2013 00:51

Roodpetje

@Theo: als de Fransen een record zouden rijden, en daar ziet het niet naar uit, zal het geen officieel record zijn. Ze hebben meer dan vijftien meter nodig om te starten en bovendien wordt het karretje door de rijder losgekoppeld en dat is niet toegestaan.

Roodpetje, 12 sep 2013 06:40

Nyh

@Bas: de rijder mag het karretje wel zelf loskoppelen maar dat moet binnen 15 m gebeuren en dat kan Aurelien niet. Ik vind het jammer dat de organisatie besloten heeft tot strenge handhaving van de 15 m regel. De veroorzaakt onnodig veel slechte starts.

Als ze die regel toch handhaven moeten ze Aurelien niet laten starten. Het is zeker niet uitgesloten dat Aurelien het bestaande record verbeterd. En dan? Aurelien heeft al eerder een 'record' gereden waarbij hij van te voren wist dat zijn fiets niet aan de eisen voldeed. Het record is niet erkend maar diverse sites, waaronder Wikipedia vermelden zijn prestatie toch als record. Vervelend!

Nyh, 12 sep 2013 12:22