Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Veel wind op eerste dag WHPSC Battle Mountain

Gepubliceerd op 10 september 2013 07:35, bijgewerkt op 10 september 2013 07:49 (646 keer bekeken) 0Reacties

De wind is de grote spelbreker bij de eerste recordpogingen tijdens de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in Battle Mountain. Geen enkele fietser heeft een ‘legal’ run, maar de teams geven wel een visitekaartje af. De strijd om het record is begonnen.

Ondanks de wind, die de hele avond ruim boven de toegestane 1,67 m/s ligt, is er hard gereden. De meesten rijden meer dan 100 km/h in de sprint. De fietsers hebben bovendien wind tegen. Vooral in de eerste heat is de wind fors en diverse rijders besluiten om niet volle bak te gaan fietsen. Een eventueel record zou toch niet officieel zijn. Wil Baselmans van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) besluit al snel om rustig aan te doen. Voor zover je het rustig kunt noemen natuurlijk. Hij gaat goed van start en haalt uiteindelijk 70,04 km/h. Voor het HPT is het vooral goed dat er weer een probleemloze rit is gereden. Het team kan opgelucht ademhalen.

Concentratie bij Sebastiaan Bowier.

Concentratie bij Sebastiaan Bowier.

Sebastiaan Bowier zit in de derde en laatste heat. Dus echt ontspannen zit er nog niet in. Geconcentreerd gaat het team weer aan de slag. Het is boeiend om te zien hoe de teamleden zich focussen op hun taak en weten samen te werken. Ondanks de diverse karakters van de teamleden. Het ziet er allemaal goed uit. Sebastiaan Bowier gaat van start als de wind iets lijkt te gaan liggen. Opnieuw een goede start en al snel hoor je de vermogens door de portofoons. Hij rijdt geen race- maar een herstelprotocol. Desondanks haalt Bowier de hoogste snelheid tot nu toe dit jaar. Met 125,87 km/h laat hij de concurrentie ver achter zich.

Jan Marcel van Dijken start in de Cygnus Beta.

Jan Marcel van Dijken start in de Cygnus Beta.

De enige die enigszins in de buurt kan komen is Aurelien Bonneteau van het IUT Annecy. Hij rijdt 121,89 km/h. Juist tussen het HPT en de IUT kan de grootste strijd verwacht worden. Het gaat echt een spannende week worden.De meeste andere teams rijden rond de 109 km/h, inclusief Jan Marcel van Dijken in de Cygnus. Om precies te zijn haalt hij 109,17 km/h, Van Dijken is niet voluit gegaan. Bij de catch verschoof zijn remhendel, waardoor hij volle vaart op de vangers aankomt en ze voorbij schiet. Even verder valt hij om. Ellen van Vugt is niet gefinished. Vlak na de start rijdt ze een lekke band. Gelukkig kan de volgwagen snel genoeg voor de VeloX S2 komen en kan ze veilig tot stilstand worden gebracht. Graemie Obree valt net als in de ochtend al bij de start met zijn Beastie. Hij kan opnieuw starten, maar een hoge snelheid zit er nog niet in: 76,71km/h.

Ellen van Vugt gaat van start.

Ellen van Vugt gaat van start.

Het HPT keer blij terug naar het hotel. Ze beseffen heel goed dat een record nog niet zeker is, de blijdschap is er niet minder om. In één dag hebben ze vier keer laten zien goed te kunnen fietsen en de VeloX3 blijkt een goede fiets te zijn. Nog nooit zijn ze zo hard gegaan met de fiets en ze geven op de eerste dag al een duidelijk visitekaartje af. Grote concurrenten als Damian en Jan Bos moeten zich nog kwalificeren, en Cygnus kan ook nog een bedreiging zijn. De verwachting is dat dit jaar toch eindelijk het record verbroken gaat worden. De grote vraag is door wie.

Meer foto's van de eerste racedag van het HPT zijn hier te zien. Foto's van andere deelnemers aan het WHPSC zijn hier te zien.

Wie wil weten hoe het is om in een volgwagen te zitten, het HPT heeft een leuk filmpje online gezet.

Redactie

Reacties (0)