Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Spannende kwalificaties in Battle Mountain

Gepubliceerd op 09 september 2013 23:18, bijgewerkt op 10 september 2013 00:07 (319 keer bekeken) 1Reacties

De eerste keer is altijd weer even wennen, zelfs voor teams die al vaker meegedaan hebben met de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC). Bij de start van de kwalificaties in de vroege ochtend gaat dan ook geregeld nog wat mis. De aanloop bij het starten is langer, velen vallen. Maar uiteindelijk gaan veel fietsen van start en het belooft een spannend jaar te worden.

De VeloX3 is onderweg

De VeloX3 is onderweg.

Als allereerste mag Wil Baselmans van het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) van start. De start is voorbeeldig, maar al snel gaat de VeloX3 richting de zijkant. De spanning bij de teamleden van het HPT is op de gezichten af te lezen. Gelukkig weet de volgwagen op tijd de fiets in te halen, zodat de VeloX3 veilig gevangen kan worden. Het probleem blijkt dat de ketting eraf ligt. Een eenvoudig te verhelpen euvel en in de tweede heat kan Sebastiaan Bowier zonder problemen van start. Opnieuw een goede start en Bowier rijdt strak. Als het team hoort dat de VeloX3 veilig is aangekomen bij de catch area, is de opluchting groot. Helemaal als blijkt dat Bowier ook nog hard heeft gereden. Hij heeft 108,58 km/h gereden. Het blijkt de snelste tijd van de ochtend te zijn en een record dat gereden is met de VeloX3. Een heat later kan ook Baselmans alsnog van start voor zijn kwalificatie. Deze keer gaat alles helemaal goed en ook hij weet de finish ongeschonden te bereiken. Door de harde wind kan Wil niet de snelheid rijden die hij wil, maar met 87,02 km/h weet hij desondanks een prima snelheid te bereiken.

David Verboekken gaat van start in de Cygnus Beta.

David Verboekken gaat van start in de Cygnus Beta.

Het HPT is niet het enige team dat met kettingproblemen te maken krijgt. Ook Thomas van Schaijk moet zijn eerste poging staken omdat de ketting eraf ligt. Hij moet tot de laatste heat wachten tot hij weer van start kan gaan. Eerst gaan nog David Verbroekken en Jan Marcel van Dijken van start. Verbroekken rijdt een prima 79,28 km/h zonder problemen onderweg. Van Dijken ondervindt onderweg wel wat kleine problemen vanwege de wind en besluit het rustig aan te doen. Met 79,98 km/h blijft hij ver onder zijn snelheid van vorig jaar. Maar dit is de kwalificatie en pas in de avond worden de echte snelheden bereikt. Van Schaijk gaat in de laatste heat weer van start en lijkt goed op weg. Toch haalt hij de finish niet. Hij hoort de band leeglopen en laat de fiets gecontroleerd vallen. Daardoor blijft de schade minimaal, maar hij moet zich dinsdag wel opnieuw kwalificeren. Team Cygnus heeft weer wat te klussen aan de fiets.

Jan Bos valt bij de start.

Jan Bos valt bij de start.

Datzelfde geldt vooral voor Jan Bos. Hij valt bij de start al met zijn VeloX S. Even later gaat hij weer van start, maar de fiets hobbelt teveel en wordt instabiel. Ook hij besluit te stoppen en de fiets gecontroleerd te laten vallen. De oorzaak zit in de banden en de wielen. Daar gaat Team Elan nu hard mee aan de slag en de middag wordt gebruikt om te testen. Ellen van Vugt heeft als vanouds de mooiste start van iedereen. Een echt goede tijd zet ze echter niet neer. Banden zijn ook hier de oorzaak, de fiets wordt bij hogere snelheden daardoor instabiel. Hans van Vugt blijft er rustig onder, het zijn geen zaken die niet op korte termijn opgelost kunnen worden.

De andere teams behalen wisselende resultaten. De grootste concurrent van Ellen, Barbara Buatois, geeft een visitekaartje af door met 100,59 km/h de derde tijd neer te zetten. De universiteit van Annecy is teleurgesteld in hun prestatie. Met Aurelien Bonneteau in de Altair 4 valt 94,01 km/h nog wat tegen, temeer omdat hij onder de meest gunstige windomstandigheid fietst. Maar de week is nog maar pas begonnen. Damian valt met zijn fiets bij de start in het grind en loopt behoorlijke schade op. Greame Obree valt eveneens bij de start, maar kan snel weer verder. Het is een apart gezicht hoe hij rijdt. Uiteindelijk haalt Obree 74,49 km/h.

De teams die zich hebben kunnen kwalificeren maken zich op voor de eerste echte wedstrijdavond. Bij het HPT heerst vooral rust. Uiteraard wordt er nog wat aan de fiets gesleuteld en plannen bedacht. Maar zowel fietser als fiets hebben bewezen goed te zijn. De concurrentie zit echter niet stil.

Lees ook het verslag bij het HPT over de kwalificaties.

Redactie

Reacties (1)

TeJayLigFts

Nog meer foto's van Jeff Wills 'Wheels'.
En van Tom Adams, en Mr Larrington.

TeJayLigFts, 10 sep 2013 07:50, bewerkt op 10 sep 2013 21:00