Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

15e Europese Kampioenschappen Roeifietsen

Gepubliceerd op 09 september 2013 09:08, bijgewerkt op 09 september 2013 09:17 (347 keer bekeken) 0Reacties

15e Europese Kampioenschappen Roeifietsen op 14 en 15 september 2013, Neeltje Jans, Zeeland

Wim Thijs, Chairman, International Rowingbike Federation, schreef ons:

De roeifiets is een fiets waarbij de berijder zijn/haar fiets voortbeweegt door het maken van een roeibeweging. Hierbij worden de benen, de armen, de rug, de buik en de schouders gebruikt! Uniek van de roeifiets is het volledig traploze aandrijf- en schakelmechanisme door middel van een dyneema kabel op een Snek, in plaats van een ketting op kettingwielen. De roeifiets is een allround fitness-apparaat waarmee je je plezierig en in een ijltempo voortbeweegt.

Op 14 & 15 september 2013 vinden de vijftiende Europese Kampioenschappen Roeifietsen plaats op en om het kunstmatige eiland Neeltje Jans in Zeeland. Voor deze Open Europese Kampioenschappen verwachten we meer dan 60 deelnemers uit 6 landen. Mede dankzij sponsor en gastheer de Roompot waren de eerdere kampioenschappen een groot succes en zal ongetwijfeld ook dit kampioenschap een succes worden.

Er is een wedstrijdklasse en een tourklasse. Op het programma van de wedstrijd staan vier onderdelen: criterium (14 km), Sprints (200 m), uurrace en een duurrace van 80 km. Door deze unieke combinatie van afstanden wordt zowel het sprint- als langeafstandvermogen van de roeiers beproefd. De tourklasse roetst (een compact woord voor roeifietsen is 'roetsen') twee prestatietochten: een van 60 km en een van 70 km.

Roets kampioenen

De deelnemers aan het EK Roeifietsen is een aangenaam gemêleerd gezelschap van recreatiesporters en van (voormalige) topsporters uit diverse takken van sport zoals triatlon, windsurfen, rugby en ligfietsen. Ook fameuze roeiers zoals Nico Rienks, Ronald Florijn, Matthijs Vellenga en Frans Gobel hebben al aan eerdere Roeifiets EK's meegedaan. De jongste deelnemer is 11 jaar jong, de oudste is 79.
Dit jaar zijn enkele jonge roeitalenten aan de start vertegenwoordigd waaronder Martijn Rempt, die vorig jaar 4e werd en de broers van Dorp. Simon van Dorp is pas 16 maar heeft al wel 2 Nederlandse kampioenschappen roeien op zijn naam staan. Zijn jongere broer Lennart is met zijn 13 jaar en 1.90 m lengte ook een aanstormend talent.
Verder worden de eerdere kampioenen roeifietsen Menno van Blitterswijk, Ymte Sijbrandij, André Davidse, Theo Homan, Derk Thijs, Sarka Malakova, Hanneke van Veen en Beb Thijs verwacht.
Spectaculair en snel zijn de rug-aan-rug roeifietstandems die dit jaar weer meedoen.

Richard Bruyn roetste in 2001 en in 2005 naar de poolcirkel en vice-versa. Theo Homan schitterde in 2003 en 2011 op de legendarische fietstocht Parijs-Brest-Parijs. Hij reed deze 1230 hele zware kilometers in minder dan 57 uur op zijn THYS 209 roeifiets. (Zie Parijs-Brest-Parijs voor een uitgebreid verslag). Derk Thijs volbracht als eerste "ligfietser" in 2001 de volledige Tour de France op de roeifiets (zie Rowingbiketour de France). Hij roetste de Tour twee dagen sneller dan de profrijders en kwam drie dagen voor de start van de officiële Tour op de Champs Elysees aan. Zie ook het uitgebreide verslag van deze monstertocht. Theo Homan verbaasde vriend en vijand zomer 2009 door een zesde plaats te pakken op de 1400 km lange wedstrijd Londen-Edinburgh-Londen, hij reed deze afstand in 3 dagen en 6 uur!! zie het verslag op: Londen-Edinburgh-Londen

Roetsen in Zeeland

Het is de 15e en laatste keer dat dit organisatieteam, veelal bestaand uit Thijsen, het EK Roeifietsen op en om Neeltje Jans organiseert. Met zeer gemengde gevoelens zullen wij afscheid nemen van dit evenement. Het was, is en blijft dikke pret om met je roeifietsmaten samen op pad te zijn en af en toe een sprintje te trekken om als eerste op dat heuveltje te zijn of aan de meet.
Daarom zullen er zeker weer roeifietstourtochten en vast ook wedstrijden komen, het is gewoon te leuk om te doen!

Kijk voor uitgebreide technische- en wedstrijdinformatie op Europees Kampioenschap.

Zie hier het verslag van Omroep Zeeland TV over het EK Roeifietsen 2012.

Redactie

Reacties (0)