Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 06 september 2013 13:00 (3285 keer bekeken) 1Reacties

Arcus velomobiel, Sony Smart-shot QX10 en QX100, velogarage, snellere Mango, leven zonder auto's, Aeroflex, oordopjes nodig

Arcus velomobiel

De Fin Arto Joutsimäki heeft een 10 kg gestroomlijnde kuip ontworpen. Het prototype is op een ICE Adventure trike gebouwd. De bedoeling is dat dit als zelfbouwproject te verkrijgen is, om het op de eigen trike te plaatsen.
Bij het ontwerpen was snelheid geen prioriteit, wel comfort.

Sony Smart-shot QX10 en QX100

Niet iedereen zal zich bewust zijn geweest van de vernieuwing die Sony ingezet heeft met de QX10 en QX100. Iedereen, vrijwel, heeft een smartphone. Sommige hebben ook een camera bij zich. Dat laatste hoeft niet meer.
Simpel een, eh, zoomlens met een sensor (alles erop en eraan), maar zonder beeldscherm, meenemen. De smartphone (of het tablet) - Android of iOS, maar (nog ?) geen Windows Phone - wordt het beeldscherm waarmee de 'zoomlens' mee bediend kan worden (via WiFi, en verbinden via NFC - anders via een knop op de lens).

De goedkoopste lens (€ 200) is de QX10 met een zoom bereik van 10 maal (van groothoek 25 mm tot telelens 250 mm), met als kleinste diafragma van 3,5. Vergelijkbaar met de Sony Cyber-shot WX150.

De duurdere lens (€ 450), de QX100, heeft maar (?) een zoombereik van 28 tot 100 mm (3,6×), en een diafragma van 1,8 (wel alleen bij 28 mm!). Alleen al door de veel grotere sensor maakt deze, zeer goede, lens erg goede foto's! Vergelijkbaar met de Sony Cyber-shot RX100 (II) van € 750 (alleen die kan wél RAW-bestanden aanmaken - beide smart-shots alleen JPG -, als er dan toch iets negatiefs op te merken valt).

Beide lenzen maken, kwalitatief, erg goede video's (HD video 1080/30p, formaat MP4)!
Natuurlijk kan je ook foto's en video's maken met de smartphone alleen. Maar deze halen het niet bij kwaliteit van deze twee lenzen. Deze lenzen werken ook nog met de smartphone die je volgend jaar koopt. Dus…

Genoemde prijzen zijn adviesprijzen. Beide Smart-shots bij Tweakers.

Nog een Sony dan. Als concurrent van de GoPro 3 is er de Action Cam HDR-AS30V video (1080p) helmcamera. Gewoon een verbeterde versie met nu GPS en NFC.

Velogarage

Het opslaan van je velomobiel kan nu ook droog met een omklapbare tent. Dus niet alleen voor motoren, maar ook voor velomobielen.
Bron is BROL

Snellere Mango

Rudolf heeft zijn Mango verlengd om betere aerodynamische eigenschappen te krijgen. Ook de voorwielkasten en spiegels moesten er aan geloven. De afwerking ziet er alleen al fantastisch uit!

Leven zonder auto's

David, Boooger, en Cheryl rijden al tijden zonder een auto op Martha's Vineyard. The Martha's Vineyard Times doet daar verslag van.

Aeroflex

In het kader van 'nog meer gevaren onderweg', nu de Aeroflex, een zweefmotor. Gelukkig vliegt alle rommel niet direct naar de piloot, maar strooit het rond richting de medeweggebruikers. Echt een aanwinst voor de weg.

Oordopjes nodig

Paul test het aantal decibels die in, en buiten, de velomobiel heersen. Het komt tot een schrikbarende 85 dB, een waarde die een aanslag doet op je gehoor bij langdurende blootstelling. Nou is dit geen officiële test, want gedaan met een smartphone (niet geijkt). Wel is het een indicatie.
De velomobiel camoufleert hierdoor wel de andere geluiden van buiten…

Redactie

Reacties (1)

avatar

Ook op de ligfiets (racer) is er een behoorlijke herrie van windruis, maar daar is gelukkig wat aan te doen met een aerodynamische helm zoals de Kask Bambino en de Casko Speedtime. Dat is heerlijk rustig rijden.

Rogier, 07 sep 2013 17:42