Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Racing Aeolus

Gepubliceerd op 21 augustus 2013 18:34, bijgewerkt op 21 augustus 2013 20:42 (822 keer bekeken) 0Reacties

Windaangedreven voertuigen proberen niet aan de wind te zeilen, maar er juist tegen in! Gelukkig waait het in Den Helder altijd!

Voor wie nog snel zijn agenda kan omgooien, is er vanaf morgen, donderdag 22 augustus tot en met zaterdag, de Aeolus race op de ruim 5 km lange Helderse zeedijk.
Tien, zowel Nederlandse als internationale, teams zullen tegen de wind in (Aeolus is god van de wind) strijden. Er zijn vier Nederlandse en drie Duitse teams, een Turks, een Deens en een Canadees team met in totaal zeventien windaangedreven voertuigen.
Het gebeuren speelt zich af op de zeedijk die, vrijwel, rondom Den Helder ligt (preciezer voor de race: ten noorden en ten westen).
De meting vindt plaats over 500 meter met de snelheid van het windaangedreven voertuig (Vcar). Tevens wordt de gemiddelde windsnelheid tijdens de race op de zeedijk gemeten (Vws). De ratio van (Vcar/Vws)*100 laat zien hoe efficiënt het windaangedreven voertuig tegen de wind in vooruit gaat!
Misschien dat het wereldrecord, dat nu in handen is van het Deense team (Deense Technical University) met 74,5 %, verbroken gaat worden!

De eerste race vond plaats in 2008. Vanwege financiële en organisatorische redenen vonden de opvolgende races plaats in Denemarken. Sindsdien vindt het evenement plaats in Den Helder.

Voor meer info!

Opmerking: de bovenstaande illustratie is een beetje misleidend en komt uit een video uit 2010.
Maar! George Q496 stuurde ons deze foto van vanmiddag (woensdag):

Aeolus Quest

Aeolus Quest

Redactie

Reacties (0)