Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

AHS Igor I. Sikorsky prijs is gewonnen

Gepubliceerd op 11 juli 2013 20:46, bijgewerkt op 12 juli 2013 16:10 (1144 keer bekeken) 0Reacties

Het team van Aerovelo heeft als eerste een succesvolle vlucht gemaakt met een mensaangedreven helikopter genaamd Atlas. Ze hebben daarmee de AHS Igor I. Sikorsky prijs gewonnen

Een schrijven van Aerovelo / Atlas Human Powered Helicopter:

Toronto, Canada - 11 juli 2013 - Aerovelo, een in Canada gebaseerd ontwikkelingsteam van mensaangedreven voertuigen, heeft de American Helicopter Society’s (AHS) Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter Challenge en de bijbehorende geldprijs van $ 250.000 gewonnen. Op donderdag 13 juni voltooide de mensaangedreven helikopter genaamd Atlas een vlucht van 64 seconden en bereikte een hoogte van 3,3 meter.

Atlas werd ontwikkeld door Todd Reichert en Cameron Robertson, samen met het Aerovelo team en meet van rotorpunt naar rotorpunt een ongelooflijke 46,9 meter, terwijl het totale gewicht slechts 55 kilo bedraagt. De piloot op de recordvlucht is Reichert. Reichert is een geoefend fietser en schaatser die samen met speciale coaches gewerkt heeft om kracht en het uithoudingsvermogen te ontwikkelen voor deze prijswinnende vlucht. Volgens Reichert is het moment van loskomen van de grond een magisch gevoel, maar zeker geen makkelijke taak. “Het enorme vermogen dat nodig is, gekoppeld aan het hoge niveau van mentale en fysieke controle maakte het een atletische prestatie van formaat.”

Naast Reichert als Chief Aerodynamicist en piloot, en Robertson als Chief Structural Engineer bestaat het team uit vrijwilligers en studenten die onderdeel uitmaken van een experimenteel programma bij Aerovelo. Dit unieke programma gebruikt zogenaamde ‘human powered vehicles’ als ontwerp- , innovatie- en leerplatform. “Ontwerpen voor systemen die mensaangedreven zijn, vergt creativiteit en ingenieuze oplossingen en biedt daarmee een waardevolle ervaring voor onze studenten en brengt inspiratie voor jongeren en het algehele publiek. Teamleden zullen de wereld ingaan, wetende dat ze meer kunnen doen met minder, klaar om de grote uitdagingen op te lossen waarmee onze generatie geconfronteerd wordt.”, aldus Reichert.

De AHS Igor I.Sikorsky Human Powered Helicopter Challenge werd in 1980 gestart met de bijbehorende geldprijs van 250.000 Amerikaanse dollars. Om de prijs de kunnen claimen moet een mensaangedreven helikopter een vlucht maken van minstens 60 seconden, een hoogte halen van tenminste 3 meter gedurende die vlucht en moet de helikopter binnen een vierkant van 10x10 meter blijven. Sinds het begin, meer dan 30 jaar geleden, zijn er vele internationale teams geweest die de uitdaging hebben opgepakt, maar tot nu toe bleef de prijs buiten bereik.

Dit is niet de eerste luchtvaartmijlpaal van Reichert en Robertson. In 2010 werden ze het eerste team dat succesvol vloog met een mensaangedreven ornitopter (vliegtuig met klappende vleugels als aandrijving) genaamd Snowbird. Het team bestond destijds uit Reichert, Robertson en een team van studenten van de universiteit van Toronto. “Onze ervaringen met Snowbird hielpen ons bij het ontwikkelen van de innovatieve aanpak en technieken die nodig waren om deze uitdaging te volbrengen en gaven ons de volharding om alle tegenslagen, klein en groot, te overkomen”, zegt Robertson.

Het project werd gefinancierd door sponsoren uit de academische en zakelijke gemeenschap, met significante bijdragen van de universiteit van Toronto, U of T engineering, Bombardier, Pratt & Whitney Canada, Cervelo, CSR Inc., de Kenneth Moulson foundation, de FAI, Bell Helicopter en Cassidy’s Transfer and Storage Ltd.

Naar de toekomst kijkend, wil het Aerovelo team zich richten op twee overgebleven mensaangedreven vliegtuiguitdagingen die nog niet zijn volbracht. De Kremer Marathon competitie en de Kremer Sporting Aircraft competitie. Daarnaast hebben ze hun blikken gericht op de World Human Powered Speed Challenge. Deze gestroomlijnde ligfietsrace vindt elk jaar plaats in Nevada en er worden daar snelheden behaald van boven de 130 km/u. Aan deze wedstrijden doen ook drie Nederlandse teams mee, waaronder een team van de TU Delft.

Over Aerovelo

Aerovelo is een top design en innovatie laboratorium gericht op in het oogspringende uitdagende projecten. De missie is om projecten op te pakken die inspireren tot creativiteit, die de grenzen van conventioneel ontwerp opzoeken en overschrijden, die meer doen met minder en op die wijze een weg banen voor een gezondere en meer houdbare toekomst. Als onderdeel van deze missie faciliteert Aerovelo programma’s voor werktuigbouwkundige studenten, die op deze wijze de kans krijgen om mee te werken in projecten zoals Atlas. Zij leren hier praktijkervaring, zichzelf uit te dagen en om de grenzen van ontwerp en technologie verder te leggen.

Media contact (Engels):
Meg Campbell
Communications & Marketing Director, AeroVelo meg.campbell@aerovelo.com
+1 (416) 433--?6266

Feiten over de mensaangedreven helikopter Atlas:

 • Maximale spanwijdte 46,9 meter
 • Rotor oppervlakte 1276 vierkante meter
 • Maximale hoogte 3,625 meter
 • Gewicht ongeveer 55 kilo
 • Gemaakt van:
 • o Carbon fiber
  o Balsahout
  o Polystyreen schuim
  o Polyester folie (DuPont Melinex)
  o Vectran koord (CSR inc.)
  o DuPont Kevlar
  o Cervelo R5ca fietsframe
 • 700 watt vermogen met een 1100 watt piek (gelijk aan een accuboor)
 • De op één na grootste helikopter ooit gebouwd (de Russische Mil V-12 heeft het record als grootste helikopter ooit gebouwd)
 • 460 meter carbon buis gebruikt voor de constructie
 • 10 kilometer Kevlar draad gebruikt
 • 1 kilometer Vectran koord
 • De helikopter weegt minder dan de lucht weegt in de vrachtwagen waarin de Atlas wordt opgeslagen.


Met dank aan RaptoBike!

Zie ook FaceBook, WordPress, Popular Mechanics en The Huffington Post, of de video.

Redactie

Reacties (0)