Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Velotilt

Gepubliceerd op 19 mei 2013 07:47, bijgewerkt op 19 mei 2013 07:59 (3214 keer bekeken) 4Reacties

Interessant, er wordt een nieuwe fiets ontwikkeld die behoorlijk revolutionair van opzet lijkt te worden. Een kanteldriewieler met een stroomlijnkap. Het project heet Velotilt.

Op het Blog van Wim Schermer is veel over de Velotilt te vinden. Het bericht van 8 mei laat een prachtige zwarte vorm zien. In hoeverre de fiets echt veel sneller zal zijn dan de huidige velomobielen is wat lastiger te zeggen. Volgens geruchten op Spezi zouden meerdere fabrikanten deze nieuwe opzet gaan overwegen op het moment dat het succesvol blijkt te zijn.
In ieder geval lijkt ook velomobiel.nl zich volgens ons artikel op ligfiets.net op te maken voor een paar interessante nieuwe ontwikkelingen. Wij wachten het af!

Vooralsnog lijkt het zoeken naar een vorm met zo min mogelijk luchtweerstand. Gisteren was er een bijeenkomst van ecomarathon van Shell waarbij ook stroomlijnvormen naar voren zouden kunnen komen waar ook de ligfietswereld iets aan zou kunnen hebben.

Redactie

Reacties (4)

NoStress

Mij reizen enige vraagtekens bij het lezen van deze tekst.
Eigenlijk dien ik te zwijgen, moet ik me maar aanmelden als redacteur....;-P

Revolutionair? Mogelijk, eerder een uniek project. Het Tilt-principe is eerder toegepast. Sterker nog, de Velotilt is grotendeels gebaseerd op een bestaande fiets. De FastFWD Munzo van Bram Smit. http://www.fastfwd.nl/index.php?id=57
Daaromheen een een stroomlijn ontworpen simpel gezegd. De Velotilt.
De presentatie van het ontwerp vond al plaats tijdens het Velomobiel Seminar in Dronten vorig jaar door Wim Schermer voor een technisch breed en internationaal publiek.

Wim was een succesvol zakenman die met 'pensioen' is.
Zakenmannen gaan kennelijk niet met pensioen. Maar doen hun bedrijf van de hand en gaan iets doen wat ze leuk vinden. Zaken doen met hun hobby?
Een webwinkel beginnen met specifieke onderdelen voor een velomobiel b.v.....
Van gele tape tot Lexan. Ook lastig verkrijgbare materiaal en producten importeerd hij niet zonder persoonlijk risico te nemen. Beschikbaar maken nieuwe handige vindingen tot complete racekappen die tot in het kleinste detail zijn uitgewerkt. http://www.velomobielonderdelen.nl/

M.n. dat laatste product is door 'kappenman' Jan Reus opgenomen. Het werk is zoveel dat het inmiddels full-time gedaan wordt. Wim zoekt de specialisten bij elkaar en verzameld ze om zich heen, faciliteert met een nieuwe volledig ingerichte eigen werkplaats.Nog een man 'in rusten', Jan Geel is daarbij ook ingestapt. Het is gewoon een professioneel bedrijf geworden!
Uiteraard David Wielemaker tekent voor het ontwerp, Bram Smit voor het kantelsysteem en Arnold Ligtvoet (Raptobike heeft ook een voorwiel aangedreven kantelfiets) zitten ook in het team. Er zijn vast nog meer mensen bij dit project betrokken.

Ik was niet op de Spezi helaas, maar geruchten moet je verifiëren. Wim Schermer was er wel en kijkt uiteraard met andere ogen naar het gepresenteerde. Zijn hoofd zit nu vol met de Velotilt kan ik me voorstellen. Hij heeft ook enkele tiltsytemen opgemerkt in open en in velomobiel vorm. Misschien was dat de bron van geroezemoes?

Of de Velotilt sneller is (dan wat en waar?) moet nog blijken. Het is natuurlijk een belangrijk punt in het specificatie pakket wat bij het ontwerp opgesteld is. En als je kiest voor de ontwerper van de Battle Mountain recordmachine Velox van de TU Delft, dan verwacht je geen langzame fiets.
Toch zal het ook geen pure racemachine worden. De boodschappen moeten er ook in kunnen of vakantie uitrusting.En toch vlot en makkelijk en comfortabel kunnen fietsen.
Laten we zeggen in potentie een zeer snelle fiets is het doel.

Voorlopig moet hij eerst nog gebouwd worden. Daar wordt hard aan gewerkt. De plug is zover klaar om de werkmal van te maken waar uiteindelijk de echte stroomlijnen uit moeten gaan komen.
Daarna bouwen, testen en dan zien we wel weer verder.
Als het allemaal werkt, is deze fiets wel een groot verschil met wat er b.v. op de Spezi stond, hij kan geproduceerd worden! Komt dus voor ons beschikbaar.
Zo is de Quest ook ontstaan. Een fiets voor jezelf ontwerpen en bouwen en wij mogen er ook een kopen en mee rijden als je er een wilt. Net als een Harley Davidson(!) Beide een succesverhaal weten we nu. Maar vooraf weet je niks.

Tot die tijd heeft speculeren weinig zin en kunnen we alleen maar in spanning afwachten en de berichten die vrijgegeven worden volgen door Wim zelf.

NoStress, 19 mei 2013 10:55, bewerkt op 19 mei 2013 15:30

jack

Tja Theo,
je aanmelding is in dankbaarheid ontvangen! Want ook voor columns is wel ruimte. In dit geval was de Velotilt niet te zien op de Spezi maar hoorde ik wel het gerucht dat Willie Wortel uit het bericht van ligfiets.net interesse zou hebben om een vergelijkbaar initiatief te starten. Allemaal puur speculatief natuurlijk, maar dat is inderdaad de veronderstelde snelheid van deze fiets ook.
En revolutionair, inderdaad, misschien wel wat sterk gesteld. Het velotilt principe is inmiddels bekend, maar dan moet die kap er nog op een goede manier op. Daarmee ontstaat een fiets die ik in ieder geval nog niet vaak heb gezien.

jack, 19 mei 2013 16:58, bewerkt op 19 mei 2013 17:05

Ligfietsger

Het lijkt wel of enig (of ieder) positief bericht(en) over Wim Schermer, als een rode lap werkt voor Theo van Goor ..... ;-)

Ligfietsger, 21 mei 2013 12:42

NoStress

1-Laten we elkaar niet misverstaan. Ik heb mij nergens voor aangemeld, ook niet voor een column
2-De velotilt KON niet op de Spezi zijn, want hij bestaat tot nu toe alleen nog uit een plug voor een mal....lijkt me duidelijk.
3-Willie Wortel heet Daniel en heeft volgens mij verplichtingen aan VM.nl
4-Ik zie nergens een rode lap. LigfietsGer. Misschien loop jij er nu mee te wapperen? Waar gaat dit nu weer over? Met welk doel?
5-Reacties op voorhand via andere kanalen op mijn commentaar bij de bandentest hebben doen besluiten deze in te trekken.

Zie dit commentaar hier voorlopig maar als de laatste bijdrage van mijn hand. Hier gebeurt hetzelfde als op de LML ben ik bang. Daar voel ik mij niet goed bij. Ik fiets liever.

NoStress, 21 mei 2013 19:39, bewerkt op 21 mei 2013 20:27