Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 17 mei 2013 13:00, bijgewerkt op 17 mei 2013 17:11 (2405 keer bekeken) 3Reacties

Fietspassage open, golfbalpatroon, verkeerde bochttechniek, Trapondersteunde fietspadterroristen en…, RaptoRide 2013, RouteYou, Ronde van Nijmegen

Fietspassage open

Afgelopen maandag is de fietspassage van het Rijksmuseum in Amsterdam (tijdelijk?) opengegaan (of wordt het in het weekend tijdelijk gesloten?).
Het was wel dringen, wat de velomobielrijder van de Versatile/Orca deed besluiten om maar even te wachten. Dat leverde uiteindelijk een schitterende foto op van Catrinus van der Veen!

Golfbalpatroon

In Groningen worden windmolens gemaakt (naar het ontwerp van een niet genoemde Duitser), die niet gemaakt is met traditionele wieken, maar met vele bolgeslagen poffertjesplaten.
Wat heeft dit met ligfietsen te maken? Is dit, golfbalpatroon, ook iets voor de stroomlijnen van ligfietsen? Net als bij deze molen gaat het om relatief kleine (wind-)snelheden (of iets sneller: voor de fietsen voor Battle Mountain). De luchtstroom blijft bij het golfbalpatroon (golf ball dimple) langer laminair.
Volgens Mythbusters reed de auto met golfbalpatroon zuiniger dan de schone auto. Hier is een Lexus te zien.
Of de stroomlijn daar dan mooier van wordt, blijft de vraag. Misschien moet je er aan (leren) wennen.

Verkeerde bochttechniek

Een krappe bocht en een, te, hoge snelheid levert voor deze rijder teveel moeilijkheden op (gefilmd door zijn vrouw!). Gevolg: alleen een flinke buil op het onderbeen, ergernis over eigen kunde (krassen op zijn ziel) en een bekraste velomobiel. Nog een keer, maar nu vanuit het perspectief van de rijder. Wat foto's.
Hulde voor de rijder die dit toch maar laat zien!
Bron: Velomobilforum

Trapondersteunde fietspadterroristen en…

In België eist de Fietsersbond dat de politie ‘te snelle, elektrische fietsen’ van het fietspad plukt. En hetzelfde verwijt – te snel! - gaat ook over wielrenners, en daar komt ie, ligfietsen of velomobielen. Niet de snelheid van de elektrische fiets – of de velomobiel - is het probleem, wel de, te smalle, infrastructuur die onder de (fiets-)wielen ligt.

RaptoRide 2013

Beelden van de RaptoRide van dit jaar vanuit, hoe kan het ook anders, ligfietsperspectief.

RouteYou

Plan je eigen route op RouteYou. Een alternatief voor routeplanners, en misschien brengt deze je op een net wat ander idee voor een route.
En wat neem je mee?

Ronde van Nijmegen

Bocycle heeft meegedaan met deze ronde en rapporteert daarover.
Eerder bericht.

Redactie

Reacties (3)

nvanderwal

Persoonlijk vind ik dat de Belgische fietsersbond over te snelle elektrische fietsen wel een punt heeft. De snelheid van dit soort motors is niet te controleren, ze zijn makkelijk op te voeren en ook met veel meer vermogen te krijgen. Fietsers hebben al last van scooters, maar als die van het fietspad af moeten, dan stappen de bestuurders over op een elektrisch ondersteunde fiets en hebben daarop het zelfde gedrag.
De oplossingen hiervoor zijn niet simpel, want als je op je pas 65 pas een ondersteunde fiets mag fietsen, dan sluit je groepen uit (bakfietsmoeders bijvoorbeeld) die nu van ondersteuning profiteren.

nvanderwal, 17 mei 2013 19:10

NoStress

Correctie op die prachtige foto van de onderdoorgang. Het betrof een vrij nieuwe Orca en het was velomobielbestuurSTER Elly.

Over dat golfbal effect ontstaat telkens weer ruis en misverstand. Niet goed dat hier weer te versterken.
Ook ik ben fan van de Mythbusters, maar het is primair amusement en zeker geen wetenschap, al roepen ze dat graag.
Die golfvorm werkt alleen onder bepaalde omstandigheden. De proef met de brandstof slurpende Ford Taurus (Lexus?) is zeer twijfelachtig maar oogt geweldig natuurlijk. Als je daar de spiegels er vanaf zou slopen bespaar je al dezelfde hoeveelheid brandstof.
Het zou logischer zijn het aerodinamische model van de auto onder handen te nemen. Dat is wat lastig. Een Aero-tail zoals Theo van Andel van VM.nl achter op zijn auto heeft simpeler te maken en en nog een praktische berging ook! http://www.cathelijne.nl/aerotail/

Het golfbal-effect moet naar mijn idee aan een enkele voorwaarden voldoen.
Rond van vorm, ronddraaiend en een behoorlijke snelheid hebben.
Een snel bewegende bal zonder putjes die niet draait is nog steeds aërodynamisch gevormd. Alleen de laminaire, onverstoorde, aanliggende luchtstroom is uiterst kort. (minder dan de voorste helft) Tot voor de rand van de cirkelvorm vermoedelijk. Daarna gaat het snel over via turbulent aanliggend naar turbulent loslatend. Een brede wirwar van draaikolken, die als remparachutes werken, vormen zich direct achter de bal over de volle breedte (breeder zelfs) en remmen hem af. https://www.dropbox.com/s/jn36e33bp7j7qb7/sphere-flow-comparison.jpg

De draaiende golfbal met putjes verstoren onmiddellijk de luchtstroom overal naar turbulent aanliggend. Dit vormt een 'huid' van dichte verstoorde maar aanliggende niet laminaire lucht rond de bal. Deze huid heeft minder weerstand dan de eigen huid van de bal ondanks de putten en, wat belangrijker is, vormt deze een veel smallere toelopende luchtstaart direct achter de bal. Deze loslating van de luchtstroom is niet voor de breedste ronding maar juist erachter!
De losgelaten turbulente luchtstromen zijn hierdoor veel minder in aantal en minder heftig. Dus minder afremmend.

Dit zijn allemaal dingen die niet van toepassing zijn bij de auto. En dan toch significante (graag gebruikt wetenschappelijke term)brandstof besparing meten?
Laat me denken. Toename in buiten temperatuur tijdens de test? Ik roep maar wat, ben ook geen wetenschapper.....;-)

NoStress, 18 mei 2013 07:49, bewerkt op 18 mei 2013 07:56

NoStress

Fietspadterrorist heeft wel een erg dreigende klank.
Fietspadgebruiker heeft toch ook wel iets junkie-achtigs ;-)

NoStress, 18 mei 2013 08:00