Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 10 mei 2013 13:00 (3039 keer bekeken) 0Reacties

Zeilend van Schokland naar Enkhuizen, Pterovelo, Human Power archief, zijspan, richtmal, spaakloos

Zeilend van Schokland naar Enkhuizen

Met de volle wind in de zeilen van Schokland naar Enkhuizen met de Whike, zonder overstag te gaan.

Pterovelo

Frans van der Merwe toont zijn unieke velomobiel de Pterovelo. Uniek? Niet meer. De eerste onafgeveerde versie - meegedaan met ROAM (van de westzijde naar de oostzijde van Amerika) - is verkocht, en aan de afgeveerde versie wordt gebouwd.

Human Power archief

Het volledige archief van Human Power, het vakblad van de International Human Powered Vehicle Association, is beschikbaar op de IHPVA website. De onderwerpen uit de bladen, van 1977 tot 2004, bevatten een schat aan informatie van mensen zoals Chester Kyle, David Gordon Wilson en Mike Burrows (om er maar een paar te noemen).
Gevonden via Bicycle Design.

Zijspan

Met zijn tweeën op stap met één ligfiets? Neem een zijspan. Zo kan ook de hond kan mee.
Bron: BROL

Richtmal

Bij velomobielen met dichte wielkasten is het een redelijke klus om het wiel er uit te halen, alleen om te kijken of er een, zijdelingse, slag in zit. Quemo heeft een mal, richtmal, gemaakt, zodat eerst gecontroleerd kan worden of het wiel er uit halen echt wel zo noodzakelijk is.

Spaakloos

Velovision probeert het prototype van Loopwheels uit. Vering in de wielen met, in plaats van spaken, carbonvezel veren.
Bij dit soort wielen kunnen uiteraard geen velgremmen gebruikt worden, en bij het prototype wordt dan ook gebruik gemaakt van een trommelrem.
Loopwheels claimt dat deze veren, bij gebruik van onafgeveerde fietsen met kleine wielen zoals vouwfietsen en, daar komt ie, ligfietsen en trikes (dus ook onafgeveerde velomobielen), voor een goede demping zorgen.

En hoe vindt Velovision dat ze rijden?
Verrassend gewoon! De veerweg (travel) is niet buitensporig groot, en wordt goed afgedempt. Zodat je het gevoel hebt dat deze vering niet aanwezig is, maar op een slecht wegdek, kasseien of zelfs verkeersdrempels, leverden ze een merkbaar minder stoterige rit op dan Velovision zou verwachten van hogedruk banden. Er was geen merkbare 'terugslag' of aanzienlijke duikneigingen bij het remmen. In vergelijking met een onafgeveerd frame was er zeker minder gerammel.

Redactie

Reacties (0)