Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Trommelrem met naafdynamo voor velomobielen en nog veel meer

Gepubliceerd op 26 april 2013 16:02, bijgewerkt op 27 april 2013 18:33 (2334 keer bekeken) 1Reacties

In juni 2011 publiceerde ik een artikel over de (toen nieuw opgerichte) online-shop „Gingko Spezialradteile“. Ondertussen hebben Lutz Söhnchen en Jörg 'Joggl' Leupold hun plaats gevonden in de velomobielmarkt. Tijd om te vragen wat er in de nabije toekomst voor interessants bij hen zal geven.

BentBlogger: Toen ik de laatste keer iets meldde over Gingko, ging het over gewijzigde en lichtere Sturmey & Archer (S&A) naven, brede velgen en spaken in verschillende lengte, producten die vrijwel alleen bij hen verkrijgbaar waren. Hoe is het sindsdien met ze verder gegaan?
Lutz: We hebben het afgelopen jaar intensief gebruikt om onze spakenvoorraad verder uit te breiden, nieuwe banden en vooral nieuwe wielvarianten zijn toegevoegd aan het assortiment. Met name worden de wielen een steeds belangrijker onderdeel van ons werk. We kunnen nu de ronde profielvelgen, die gebruikt worden voor onze velomobiel (VM) voorwielstellen, ook aanbieden als 26 inch achterwielvelgen, zodat onze klanten ook in staat zijn om deze om te vervangen voor de Triathlon grootte 571.
BentBlogger: Onlangs heeft u op het velomobielforum aangekondigd dat u binnenkort S&A trommelremnaven kunt aanbieden met een geïntegreerde dynamo - uiteraard een enkelzijdig te gebruiken 12 mm holle as, zoals bij de meeste velomobielen. Wat is er zo belangrijk aan dit product?
Joggl: Keer op keer kwam deze discussie langs op het forum en dat motiveerde ons om meerdere keren contact op te nemen met S&A. Belangrijk voor mij is dat de VM, zeker tijdens het koude jaargetijde, een accuonafhankelijke verlichting heeft. Ook zie ik een enorm voordeel bij langere tochten.
Lutz: Helaas, hebben we slechts onvolledige informatie over de technische specificaties van de nieuwe naafdynamo. Dit geldt ook voor gewichten en efficiency. Maar ik denk dat goedkeuring voor het verkeersreglement (StVO) meer voor koplampen geldt.
BentBlogger: Ik had mezelf afgevraagd waarom S&A hun bestaande trommelrem/naafdynamo (er bestaat al lang een dubbelzijdige bevestigde naaf met een 9 mm asdiameter) niet aanbieden voor trikes, maar ik heb een nogal nietszeggend antwoord ontvangen. Hoe kan je S&A overtuigen (afgezien van een order van 10.000 stuks;-))
Joggl: We vroegen ze keer op keer. Zelfs om aan een naafashuls te komen met 2,5 mm spaakgaten, stuit op een janboel. Ook Quest (Velomobiel.nl) bestelt ze nu op die manier.
BentBlogger: Wanneer zal de naven beschikbaar zijn in uw shop? Welke varianten zullen er (90 mm/70 mm, 38, 32, 36 gaten)? Hoe zit het met de prijzen?
Joggl: Er zal een 70 mm en 90 mm versie zijn. Misschien komt er ook een 2,4 W en een 3 W-versie. Wij concentreren ons op een 32 gaten variant met 3 W. Omdat dit een aanzienlijke kapitaal vergt, zullen we het assortiment een beetje moeten stroomlijnen. Gelijkwaardige testen zijn al gaande bij S&A.
BentBlogger: Is één dynamonaaf voldoende of moet er met twee gereden worden omdat de fiets naar één kant trekt?
Lutz: Natuurlijk zal het wiel met een naafdynamo met een beetje zwaarder lopen dan één met normale trommelremmen. Om hier voor een goede rechtuitstabiliteit te zorgen, is eerder een kwestie van de geometrie van het onderstel. Met een betere naloopstraal zou men die verschillen goed kunnen compenseren.
Natuurlijk zullen er rijders zijn met een grotere behoefte aan elektrisch vermogen voor de diverse snufjes en extra elektrische apparaten. Daarentegen zal bij installatie van twee naafdynamos ook het gewicht van belang zijn. Het blijft nu af te wachten hoe zwaar de naafdynamo in de realiteit zal zijn. Ook hierover hebben wij helaas geen verdere informatie.
BentBlogger: Ook de band verkoop is aanzienlijk uitgebreid. Wat is er zo bijzonder aan de door jullie aangeboden banden?

Gingko owner

Gingko eigenaar

Lutz: In wezen hebben we tot nu toe 'slechts' het standaard aanbod van verschillende fabrikanten, zoals Schwalbe, Panaracer en Continental. Onze focus ligt natuurlijk in de eerste plaats op de sportieve en snelle band plus een aantal accessoires. Onze doelgroep is heel duidelijk de snelle rijders, met enkele uitzonderingen.
De Vredestein Moiree en de Panaracer RibMo hebben we veeleer in ons aanbod opgenomen voor de wintermaanden. De eerste is gewoonweg een populaire en veilige banden bij natte en modderige condities, en de laatste is simpelweg een kilometervreter. Met een aanvaardbaar gewicht van 350 g, kan de RibMo een derde langer worden gereden dan vergelijkbare banden.
Helaas is het ons nog niet gelukt om hem te laten produceren als een 406 mm band.
Joggl: Bij de RibMo stonden we op het punt om deze in de 406 versie te krijgen. Dat zou een grote knaller zijn geweest. Helaas heeft Panaracer deze, kort voordat deze in productie kwam, teruggetrokken. Maar we blijven er bovenop zitten, net als bij alle andere projecten.
BentBlogger: Er zijn al tijden geruchten dat u binnenkort de legendarische Rinkowski-band in ERTRO 406 aanbiedt. Klopt dat en wat is er zo speciaal aan deze band?
Joggl: Hiervoor zijn we afhankelijk van Matthias (BentBlogger: een lid uit het velomobilforum.de). Deze zou al geproduceerd horen te zijn, maar tijd- en familiegeoriënteerde problemen belette de productie tot nu toe. We hopen dat deze van de zomer wordt geproduceerd. Deze band moet vervolgens in ieder geval een jaar opgeslagen worden (net als een goede wijn;-)), voordat hij het daglicht ziet. Voorlopig wordt hij niet zoals het origineel 47 mm, maar 35 mm of nog smaller. Eerst als 20" (432 mm ETRTO) eventueel ook als 26". Het is een tubeband, dat moet voor iedereen duidelijk zijn. De snelle rijders staan al te wachten op deze band. We gaan ervan uit dat de rolweerstand, door het staalkoord en rubbersamenstelling, onder die van een Michelin radiaal (Eco-Shell-Marathon) ligt.
BentBlogger: Welke onderdelen zullen in de nabije toekomst zeker verkrijgbaar zijn, en met welke open projecten bent u nog steeds bezig?
Lutz: Nogmaals, het zal in de toekomst voor het grootste deel gaan over nieuwe wielen voor speciale fietsen. Wij geloven dat er ook voor ligfietsen nog een groot potentieel aan ontwikkelingen mogelijk zijn. Onze kettingrollen zullen dit jaar in aantallen groeien. Maar helaas zal dit eerder in de tweede helft van het jaar gebeuren. Ons doel is een verbeterde duurzaamheid en het gewicht verder te verlagen. Ook de opzet van de nieuwe rollen zal aanzienlijk wijzigen.
Joggl: Ik denk aan onze ultralichte draadbandvelg. Deze weegt voor de 26": 267 g. Een 20”-variant zou mogelijk zijn. Een 20"-velg met 210-215 g zou wel iets hebben. De velg maakt een zeer degelijke indruk. Daarnaast zullen er binnenkort titanium assen voor de velomobiel.nl schokdempers zijn. Op het gebied van carbonvelgen, hebben we nu een velgenfabrikant die ons de velgen kan leveren in de kwaliteit die we wensen. We werken momenteel ook aan nieuwe carbon cranks. Hierbij dachten we aan 150 mm lengte. Dan is er nog een crankproject waar we aan werken. Maar hier hebben we, wegens tijdgebrek, het project moeten uitstellen naar 2014. Onze doel is om deze lichter en stijver te maken dan wat dan ook op de markt. Daarnaast kunnen we hier ingaan op de klantenwensen op het gebied van cranklengtes. We denken ook aan het gebruik van kortere assen om uiteindelijk te komen met fatsoenlijke q-factoren. Maar voordat al deze nieuwe producten naar de klanten kunnen worden verzonden, zullen al deze onderdelen worden getest door toegewijde rijders. De cranks zullen ook worden getest door een gespecialiseerd lab.
BentBlogger: Er waren al enige interessante ligfietsframes van Lutz. Kunnen we in de toekomst een commerciële Gingko ligfiets zien?
Lutz: Hoewel ik nog altijd gefascineerd ben en ideeën voor nieuwe fietsen heb, ontbreekt mij helaas de tijd. Een belangrijke uitdaging zou zeker een nieuwe en veel betere B2B-tandem zijn. Ideeën hiervoor zijn in een redelijk vergevorderd stadium. Maar een dergelijk project zal waarschijnlijk niet op de markt komen, maar er is, naar mijn mening, zeker een markt voor B2B-tandems.
Ik denk dat je gewoonweg niet alle ideeën tijdens je leven kan uitvoeren vanwege tijdgebrek. Daarnaast zijn er op de markt nu zulke fantastische ligfietsen, dat ik waarschijnlijk niet meer mee zou kunnen komen. Dus zullen we ons waarschijnlijk blijven richten op onderdelen.

BentBlogger: Het enige wat overblijft, is om u het beste voor de toekomst te wensen en te bedanken voor het interview.
Lutz: Ik wil u bedanken voor de interesse in onze projecten.
Joggl: Ook dank aan u en al onze klanten.

Redactie

Reacties (1)

RodePioneer

Trommelremmen met een dynamo zou ik direct voor tekeken. Dynamo in combinatie met een kleine accu is zulk een krachtig iets voor een velomobiel.

RodePioneer, 30 apr 2013 13:32