Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Krantenknipsels Paastreffen Mont Saint-Michel

Gepubliceerd op 16 april 2013 18:21, bijgewerkt op 16 april 2013 18:34 (584 keer bekeken) 0Reacties

Christophe Douilliez stuurde ons een krantenknipsels uit 'la Presse de la Manche' over het Paastreffen bij Mont Saint-Michel. Eén genaamd: 'De comeback van de ligfiets', de ander: 'Verzameling ligfietsen'

De comeback van de ligfiets

De comeback van de ligfiets

De comeback van de ligfiets

Tijdens het paasweekend hebben de volgelingen van liggers (ligfietsen en andere door menskracht aangedreven voertuigen) een afspraak in Saint-Pair-sur-Mer Op initiatief van Frederik Dutheil Coutances, lid van de Vereniging van Franse ligfietsers (l'Association française des vélos-couchés), hebben 120 ligfietsers zich verzameld in de prachtige omgeving van de camping Lez Eaux de Saint-Pair-sur-Mer voor de 6e editie van VélohorizoNormandie. "De grootste groep van Frankrijk dit jaar," zei de organisator. Ze kwamen uit heel Frankrijk, uit Straatsburg, Rennes en zelfs uit België en Engeland, met dezelfde passie voor ligfietsen, een beetje atypisch voertuig met twee of drie wielen die steeds meer aanhangers krijgt. "Als mensen ons zien fietsen, worden we uitgehoord", zegt Emmanuel Mury uit Sartilly.

Comfort, stabiliteit, toegenomen zicht voor de "bestuurder", de ligfiets heeft alleen maar voordelen. In Saint-Pair-sur-Mer, kwam de gemeenschap liggers bij elkaar in een competitieve sfeer, gewoon om elkaar te ontmoeten en om in de baai van Mont-Saint-Michel en omgeving van Granville te fietsen. Sommige zijn afwijkend en verholen van vorm: de velomobiel, ook lid van de ligfietsfamilie. De regel is voor iedereen hetzelfde, ongeacht waarin gereden wordt: er wordt gebruik gemaakt van spierkracht.

In de stad, toerend of sportief rijdend, trekt de ligfiets aandacht, maar zoekt nog steeds haar plaats in het fietslandschap. Enkele decennia geleden in onbruik geraakt, keert zij het laatste decennium schuchter terug. Als u nieuwe sensaties wilt ontdekken, neem de proef: probeer eens een ligger en maak het mee.

• De Manchois op de Amerikaanse wegen
Met de ligfiets kan je grote afstanden overbruggen. Eind april maken, Frédéric en Ophélie uit Céaux (het departement La Manche), zich gereed voor een reis van een jaar van 15.000 km door Canada, de VS en Zuid-Amerika.
Ze zullen in augustus gevolgd worden door de familie van Mury-Pauli (Frédéric, Hélène, Malo en Léo) uit Sartilly, met een epische trip van 9.000 km door Europa, met een voorziene terugkeer in de zomer van 2014.
Het is niet bekend hoeveel mensen daadwerkelijk ligfietsen. Wat zeker is, is dat deze sport nog steeds in beperkte kring in Frankrijk wordt beoefend, maar erg populair is in Duitsland, de Scandinavische landen en de Verenigde Staten.

• Een wel zeer Franse uitvinding
In de zeshoek (hexagone), wordt het aantal volgers geschat tussen 5.000 en 10.000. Ironisch genoeg is het concept van de ligfiets Frans. Uitgevonden in de dertiger jaren door Charles Mochet, werd de vierwielige velo-auto vervolgens opgesplitst naar een tweewieler en verder ontwikkeld door instelling Vélorizontal in Puteaux. Momenteel wordt de ligfiets beschreven als de fiets van de toekomst, superieur comfort en snelheid t.o.v. klassieke fiets, een argument dat nog steeds ondersteund wordt door de huidige gebruikers.
Sinds de uitvinding is er aan de algemene architectuur van ligfietsen eigenlijk weinig veranderd. Het is bijzonder licht, de remmen zijn verbeterd, en in zijn "sportieve" uitvoering, levert het een niet te verwaarlozen prestatie. In de gestroomlijnde uitvoering, kan de snelheid gemakkelijk oplopen tot 70 km/uur op een vlak terrein. Het record vastgesteld in een rechte lijn door een tweewielig velomobiel over een afstand van 5 mijl staat in de VS is 130 km/uur!

Bij de foto linksonder:
Ligfietsliefhebbers, Frédéric et Ophélie uit Ceaux, zullen binnenkort over de weg op het Amerikaanse continent koersen voor een reis van 15.000 km.

Bij de foto rechtsboven:
In de toeruitvoering, is de ligfiets een voertuig welke comfortabele lange reizen mogelijk maakt.

Verzameling ligfietsen

Verzameling ligfietsen

Verzameling ligfietsen

Tijdens het paasweekend organiseerde VélorizoNormandie de 6e editie voor ligfietsers.
Na vorig jaar in Rouessé-Vassé, nabij Sillé-le-Guillaume, heeft de 2013 groep nu een afspraak op de camping Lez-Eaux in Saint-Pair-sur-Mer: "120 deelnemers, komend uit heel Frankrijk en zelfs België, nemen deel aan de bijeenkomst", zegt Manu Mury, die zich voorbereidt om komende augustus met zijn gezin een reis door Europa te maken.
Elke dag zijn er ritten van 40 tot 90 km geprogrammeerd, afhankelijk van de fysieke omstandigheden, met 's middags een reusachtige picknick.
De ligfiets stelt de gebruiker in staat om betere prestaties, 20 tot 30 %, te verkrijgen dan op de normale fiets: "de betere ligfietser bereikt met zijn volledig gestroomlijnde voertuig 102 km/uur," zegt de organisator. Liefhebbers komen regelmatig bijeen voor tochtjes.

Bij de foto: Op de prachtige camping Lez-Eaux staan de ligfietsen klaar om een tocht te gaan maken in kou en sneeuw.

Redactie

Reacties (0)