Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 12 april 2013 13:00 (2637 keer bekeken) 2Reacties

Veloplugs, tunnelvisie, stang herenfiets, artikel 5, bijzondere borden, het geheime leven van een achterdemper, diverse Nijmegen

Veloplugs

Veloplugs (ongeveer 5 gr bij 32 stuks, ook wel velgpluggen - rim plugs - genoemd) worden gebruikt om de spaakgaten in de velg te dichten, en de pluggen zijn bij elkaar minder zwaar dan een velglint (zo'n 20 gr): minder afgeveerd gewicht.
De velopluggen bestaan in twee soorten: rode voor 8 mm gaten, en gele voor 8,5 tot 9,3 mm.
Bron BROL

Tunnelvisie

Vervolg op het bericht fietstunnel Rijksmuseum.
De fietspassage bij het Rijksmuseum is nog steeds niet verzekerd van een levenslang bestaan. Als de tunnel onveilig blijkt, kan de gemeenteraad alsnog beslissen om de tunnel voor fietsverkeer af te sluiten.
De tegenstanders van de tunnel zijn: de stadsdeelraad, en de directie van het Rijksmuseum.
De voorstanders van de tunnel zijn: de Fietsersbond en de fietsende Amsterdammers. Zij hebben de gemeenteraad weten te overtuigen van het nut van dit fietspad.
Wie zijn er verantwoordelijk voor het fietspad? De gemeente bewaakt het Hoofdnet Fiets. De stadsdeelraad is wegbeheerder en verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid (op het fietspad).
Bron Volkskrant woensdag 10 april.

Stang herenfiets

In de Telegraaf van afgelopen zaterdag stond een verhaal dat bij de herenfiets de stang niet meer nodig is, volgens een Zweeds onderzoek. Deze stang veroorzaakt, voor al bij oudere heren, au, ongelukken bij het op- en afstappen. Die stang zou daarbij niet nodig zijn voor de stevigheid van de fiets.
Daarbij werden een aantal gerenommeerde instanties genoemd, waaronder de Fietsersbond. Zij reageerde vrij geprikkeld, want het diamantframe is gewoonweg de stijfste constructie.
Wat doe je met die overbodige (?) herenfietsen, gebruik deze als plantenrek.
In de Volkskrant van afgelopen maandag zegt VeiligheidNL dat er betere adviezen zijn: '… je kunt beter een helm dragen…'.

Een ligfiets heeft helemaal geen last van zo'n stang.

Artikel 5

In het artikel 5 (volledig: RVV hoofdstuk 2 paragraaf 1 artikel 5 lid 4) staan een aantal dingen in die het mogelijk maakt om je met de meeste trikes en velomobielen op de weg te bevinden i.p.v. op het naastgelegen fietspad. Niet elke agent is hier van op de hoogte. Op YouTube staat een video die dit ook voor de agent in kwestie verklaart. Met uitleg van de brilsmurf!

Bijzondere borden

Bij de Van Brienenoordbrug in Rotterdam staat een bord om te waarschuwen voor afstappende fietsers, dus niet: Fietsers afstappen!
Vemotie ontdekte dit bord.

In Kortrijk (B) staat een ludiek bord, met een cartoon van Lectrr, die fietsers waarschuwt om niet te snel te fietsen.
(Op dezelfde pagina is ook een bijzondere bakfiets te vinden. Voor een elektricien op trapkracht!)

Het geheime leven van een achterdemper

Niet zozeer hoe de demper er uitziet, maar meer de uitwerking ervan op wiel en band en diverse wegdeksoorten. Gezien door een camera onder de velomobiel.
Ook geïnteresseerd hoe de voordempers zich gedragen?

Diverse Nijmegen

Mark heeft een blog met video's aangemaakt over de snelfietsroute en het bakfietstreffen bij Nijmegen afgelopen weekend.

De site van de NIJL (Nijmeegse Ligfiets vereniging) is nu echt in de lucht! Een ouder bericht hierover.

Redactie

Reacties (2)

JosSluijsmans

Meer foto's, filmpjes en verslagen van de opening van de snelfietsroute Nijmegen Beuningen en het BakfietsTreffen 2013, o.a. van Theo, vind je op mijn website: http://www.fietsdiensten.nl/artikel.php?nummer=64&TableName=menu10 Er waren ook enkele velomobielen en lig(bak)fietsen!

JosSluijsmans, 12 apr 2013 09:32

avatar

Jammer dat ik niet kan uitmaken wie er dommer is in de video: De agent die het heeft over een "Tropedo" of Brilsmurf met zijn "ik rijdt" ):

MichielAdriaan, 12 apr 2013 14:55