Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Gemiddelde snelheden

Gepubliceerd op 11 april 2013 07:49, bijgewerkt op 11 april 2013 13:46 (4350 keer bekeken) 10Reacties

Hoe bepaal je de gemiddelde snelheid?

De aanleiding was de blog van Peter de Ronde. Nog niet geheel hersteld van zijn schouderblessure, reed hij een gemiddelde snelheid van 42 km/uur.
En niet op een racecircuit met medeliggers, maar gewoon op de weg (fietspad) met dorpen, zijwegen, misschien wel verkeerslichten en zeker: medeweggebruikers.
Een onwaarschijnlijke, gemiddelde, snelheid, tenminste voor ondergetekende.
De maximum snelheid is geen twistpunt, lijkt me.

Maar de gemiddelde snelheid. Wat is dat?
De vlotte verklaring, de afstand tussen twee punten met de tijd die daar over gedaan is. Dus inclusief het wegrijden, de wachttijden voor verkeerslichten of wat dan ook.
Als de registratie van snelheden stopt bij stilstand, tja, waar hebben we het dan over. Volgens Garmin over het bewogen gemiddelde. Dat lijkt er meer op, ik bedoel die 42 km/uur. Nog onwaarschijnlijk snel, voor mij dan. Maar daar kan ik dan wel weer mee leven, zei het met moeite. Maar het gaat.
Ik weet wel dat het gemiddelde bij een stukje langzamer fietsen nauwelijks recht te breien is met topsnelheden. Het verschil lijkt (!) wel onevenredig. Vijf minuten wat langzamer fietsen, is niet met vijf minuten topsnelheid te overbruggen voor het gemiddelde (in theorie wel, maar de praktijk is weerbarstiger). Of zoals iemand zei: "Je raakt het gemiddelde 'kwijt' door alleen maar naar je rem te kijken".

Want hoe krijg je zo'n snelheid (bewogen gemiddelde) als 42 km/uur? Door zo snel mogelijk naar meer dan 50 km/uur te gaan. Ik heb geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt, als recreatief fietser. Maar ik hoor, en zie, die snelheden ook bij (buk-)wielerwedstrijden. Maar dan is de weg wel afgesloten voor het overige verkeer.

Ook Wim verbaast zich over deze snelheid en wijdt er een blog aan. Hij maakt zich niet meer druk over snelheden van anderen. Zegt hij.
Zijn gemiddelde snelheid blijft steken op 25 km/uur. Kijk, daar kan ik mij mee meten! Meestal!

Op beide blogs zijn opvallend veel reacties gekomen, sommige verbazen zich nergens over, terwijl anderen de getallen in twijfel trekken. Een zegt dat je toch de teller niet gaat starten als je op snelheid bent, en uitzet als de snelheid minder wordt. Als dat zo is, waar blijf je dan met je meting ('want het uitrijden na de finish wordt toch ook niet meegenomen'). Wikipedia heeft het dan over instantane of 'momentane' snelheid. Ga ja daar dan extra hard van? Ook heeft hij trouwens gelijk (tijdens een race), maar het vertroebeld wel wat het gemiddelde inhoudt, bewogen of niet, voor een ritje op topsnelheid.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor tellers die onder een bepaalde snelheid niet registreren. Dus als ik dat kan instellen, zeg op 30 km/uur, zal mijn gemiddelde snelheid nooit onder de 30 km/uur komen. Nou, ben ik dan tevreden? Een paar honderd meter op topsnelheid, en ik kan de rest van de tijd lanterfanten.

Psycholoog gezocht! Ik ben er nog niet uit voor wie, die snelheidsduivels met hoge gemiddelden of voor mijzelf…

Vorm je eigen mening en lees de twee blogs en vooral de reacties daarop!

Theo Z

Redactie

Reacties (10)

RodePioneer

Ik denk dat de invloed van de route onderschat wordt. In het oosten, waar Peter en ik wonen, is het heel goed mogelijk om routes te maken waar je echt hard kan rijden.

1) Naar de markt in het centrum, heen en weer (2x7km), heb in nog nooit een gemiddelde van boven de 34 gereden. Meestal rond de 30, ook als alle stoplichten mee zitten.

2) Mijn woonwerk route (17 km) is een stuk sneller. Daar rijd ik als alle stoplichten en het verkeer mee zit gemiddelden van 38/39 (in de zomer). Meestal ronde de 34.

3) Ik heb een alternatieve route van mijn werk naar huis (36 km), voor als ik een rondje om wil. Die heeft aan het begin een stuk van 10 km vals plat dalend. Als ik aan het einde van dat stuk een gemiddelde heb van 45+ dan weet ik dat ik thuis een gemiddelde van 40+ zal hebben.

Bovenstaande geeft aan dat de juiste route heel veel invloed heeft. Veel mensen zullen gewoon niet de kans hebben zo'n gunstige route te rijden.

Mijn gemiddelde start als ik weg rij uit de stalling op mijn werk en loopt tot voor de poort van de tuin.

RodePioneer, 11 apr 2013 08:50

NoStress

RodePionier geeft daar 2 duidelijk gunstige punten aan, daar kan ik nog een derde aan toevoegen denk ik.
Dus in het Oosten is veel gelegenheid lekker door te karren. Ik ken de WW-route van Peter een beetje.
1-grotendeels vrij recht (soms met enige hellingshulp, soort wegdek?)
2-redelijk verkeersluw. (vroeg tijdstip? Schooljeugd?)
3-Maar ook van belang is dat Peter behoorlijk willend is om vlot door te rijden en ook in staat is dit te kunnen. Dus niet alleen hard rijden, maar ook lang vol houden. De motivatie en conditie is van belang.
Daarnaast houdt hij zijn fiets niet alleen periodiek in top conditie maar altijd. Dat is voor het rijden op die snelheden ook van grote invloed.

Andere discussies als veiligheid en risico's wil ik niet aangaan.

Op mijn WW-traject Putten-Huizen had ik ook vrij gunstige omstandigheden om hoge gemiddeldes te halen. Toch was mijn motivatie om dat te halen niet erg groot. Alleen in het begin even, maar later zag ik de noodzaak niet meer zo. Ik stel andere prioriteiten tijdens een rit dan mijn PR gem.snelheid te verbeteren. 6 dagen per week 45 km enkele reis met 45 km/uur fietsen ging zelfs ten kosten van mijn conditie.Dat heb ik maar 1 maand vol gehouden.
42 km/uur gemiddeld (uur tijdrit op de weg) heb ik gehaald onder wedstrijdomstandigheden.

Let op! dat is 2x per dag een uurstijdrit fietsen, 6 keer per week met maar 1 dag rust. (Tussendoor werd ook nog gewerkt) Iedereen die wel eens een uurtijdrit heeft mee gedaan op Cyclevision weet hoe uitputtend 1 rit kan zijn.

30-32 was vrij normaal op mijn WW rit. 25 km/uur gem is wat ik normaal aan hou. 4 uur fietsen is 100 km afgelegd. Meer hoef ik niet te weten. Zowel toeristisch als bij stevig doorrijden. Ga ik een keer sneller dan is dat toeval. Stevig doorrijden bedoel ik meer, geen pauzes houden over een hele dag van b.v. 8 uur fietsen. Dat is 3-5 keer een kwartier tijdwinst. Dat is een uur of veel meer over een dag. Hoe hard moet je dan wel niet fietsen om die winst dicht te rijden, ten kosten van wat?
Mijn gezondheid, mijn knieën? Burn-out? De fiets in elkaar? Of erger iemand anders in elkaar of schade?
Ik heb er een punt achter gezet.

Net als bij Wim (de roeiende) stel ik geen belang meer in hoge gemiddeldes van mijzelf of die van een andere. Ik stel meer de vraag ging het lekker? Heb ik genoten van dat traject of tocht?
De snelheid ging zoals het ging. Een gegeven meer niet.

NoStress, 11 apr 2013 13:07, bewerkt op 11 apr 2013 13:14

Ligfietsger

Fijne snelheden en van Peter kan ik me die best voorstellen, het bewogen gemiddelde is eigenlijk de enige interessante waarde, die zegt iets over je daardwerkelijk gefietste gemiddelde ..... Het totaal gemiddelde zegt weinig over de prestatie (hoewel die in het geval van Peter ook heel hoog is), maar heeft veel te maken met het parcours ..... op mijn ww-route zit zo veel "ellende" (stadsverkeer, zwalkende scholieren, tig stoplichten, haakse bochten, vals plat en een paar flink hoge viaducten/bruggen) dat je al erg je best moet doen om boven de 23 km/u totaal gemiddelde uit te komen.

Vind ik snelheid belangrijk ..... nee ook dat niet !

Ligfietsger, 11 apr 2013 20:33

avatar

Ik hecht wel belang aan gemiddelde snelheid, maar dan enkel officieel gemeten met een transponder op een wedstijd ;-))

Op youtube zie je enorme snelheden maar onduidelijk blijft altijd - zeker in Duitsland - of de rijder niet toch een helling afrijdt. Op film lijken kilometers lange heuvelafdalingen net op een vlakke weg. maar ook in Nederland, zoals de Apeldoornse weg is een kilometers lange afdaling ( of klim )

Als dan ook nog iemand bij commentaren bij zo'n supersnelle rijder zet dat ie dat moet laten zien op CV omdat hij Ymte zo voorbij zal gaan is de reactie "geen zin in"

Maar natuurlijk ;-))

40 km/u vind ik overigens wel erg snel op de openbare weg als gemiddelde. Het is waarschijnlijk wel mogelijk maar niet makkelijk. Als ik 20 km over de dijk jakker met 45 km/u en sprints naar 50 km/u er tussendoor haal ik toch net aan de 40 km/u gemiddeld op dat stuk. Maar 1 lange dijk is geen hele rit, maar slechts een onderdeel ervan en zakt de gemiddelde snelheid van de hele rit terug naar 30 km/u.

Strava zegt dat iemand met 50 km/u gemiddeld over die dijk is gegaan ( op een racefiets ) dus het kan altijd nog gekker ;-)

BOW, 12 apr 2013 02:29

avatar

Ik heb soms de indruk dat sommige velonauten ook vissers zijn, de snelheden die sommige beweren te halen, nou moe ! Gek dat die geen wedstrijden rijden en allang wereldkampioen zijn ;-) !
Zelf heb ik een hekel aan dat pijltje op de teller dat zegt dat ik sneller of trager ga dan het gemiddelde, gelukkig verdwijnt dat na een x-tal km vanzelf en komt er alleen nog de snelheid op die je op dat ogenblik rijdt. Al interesseert me dat geen bal; soms fiets ik hard (nou ja, kennelijk dus niét vergeleken met anderen) en soms fiets ik gewoon traag. Maakt me niks uit, zolang ik maar fiets. Het zal de leeftijd wel zijn zekerst ;-)

stradaatje, 12 apr 2013 10:22

Nyh

Je kunt inderdaad erg hard rijden in Twente. Mijn beste tijd van Lonneker via Deurningen, Weerselo, Tubbergen, Geesteren en Vriezenveen naar Vroomshoop is 57 min 16.33 s. Totale afstand:45.91 km. Gemiddelde snelheid: 48.1 km/h, maximum snelheid: 67.6 km/h. Het is een gemiddelde snelheid inclusief een stop van 10 s bij stoplichten kruising Vliegveldstraat, Hengelosestraat (en twee kortete stops bij Weerselo en Tubbergen).
Om zo'n gemiddelde te kunnen halen moet je inderdaad loei hard fietsen: op de rechte stukken ruim boven de 50 maar de wegen zijn zodanig dat dit wel kan. Je moet natuurlijk zelf ook hard kunnen trappen. Ymte voorbij fietsen en wereldkampioen worden is me dan ook meerdere keren gelukt. :-)

Nyh, 12 apr 2013 15:58

RodePioneer

Er is wat verwarring over het verschil (vooral op de aangehaalde blogs)tussen een start/stop gemiddelde en een van deur tot deur gemiddelde. Een start/stop teller die telt niet als je stilstaat. Dit is een hoger gemiddelde dan het van deur tot deur gemiddelde.

Bij echte recordritten zit er tussen die twee geen verschil. Het lukt namelijk alleen om een echt record te rijden als je overal ongehinderd kan doorrijden. Dan stop je onderweg nergens, of amper zoals in het voorbeeld van Hans.

Voorts ben ik geen visser en werp ik de suggestie van ~slatijn verre van mij. Al mijn ritten heb ik geregistreerd met een GPS, dus optimistische tijdwaarneming of banden maten zijn uitgesloten. Maar ik ben dan ook trager dan Ymte en Hans.

RodePioneer, 12 apr 2013 18:38, bewerkt op 12 apr 2013 18:38

avatar

Peter staat wel bekend als een snelle rijder. Toch is dit uurgemiddelde wel voor meer mensen te halen. Belangrijk is het tijdstip, het wegdek, wel of geen bochten en de omgeving. Moet je bijvoorbeeld rekening houden met zijwegen of uitritten?
Zelf heb ik een trainingsrondje van 115 kilometer die ik altijd vroeg op Zondagmorgen rijd.Het gaat als volgt:

Groningen-Slochteren-Noordbroek-Scheemda-Winschoten-Beerta-Nwe Schans-(Duitsland)-Nwe Statenzijl-Woldendorp-Wagenborgen-Siddeburen-Slochteren en weer via Slochterdiep naar Groningen. Allemaal over vlak landschap.

Er zit een stuk van 20 km in waar ik geen mensen tegenkom (auto's, fietsers of wat dan ook). Wel wat klinkers en dorpjes.
Gemiddelde snelheid is 41 km.

xanderniezing, 13 apr 2013 20:47, bewerkt op 13 apr 2013 20:55

avatar

snel rijden en wat voor omgeving is inderdaad belangrijk, maar wat ik zelf merk is dat de omgeving kennen belangrijker is dan de topsnelheid die je kan rijden, je weet dan wanneer je tot je top kan rijden en wanneer niet (zeker op de utrechtse heuvelrug heb ik daar voordeel bij (gehad)). nu ben ik 2 jaar geleden gestopt met hardrijden, toen reed ik 33,4 gem over 50km, op een open ligfiets.
ik ben van de onlangs overgestapt naar een Alleweder A2 niet echt een snelle banaan, maar banaan is banaan :), ik zat na 2 ritten op 25 gem over 50km en dat na 4 maanden bankhangen. ben benieuwd wat de zomer gaat brengen, nieuwe fiets, toch weer proberen om snel te kunnen rijden, kijken wat er mogelijk is en als dat bekend is, is het niet leuk om het elke dag te herhalen, maar dat is mijn mening.

skylar, 15 apr 2013 20:19

avatar

Het is zeker mogelijk om hoge snelheden te halen. Kijk eens naar behaalde snelheden in Mountain Battle.
Het hangt van de situatie af. Zijwegen of niet, veel bochten of rechte stukken, het weertype, de temperatuur.
Vanmorgen reed ik tijdens mijn rondje naar Duitsland zo'n 43,5 gemiddeld. En dat allemaal in een Quest zonder stroomlijnkap over gedeeltelijk klinkerwegen en door dorpen.

xanderniezing, 06 okt 2013 16:02