Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vervolg op de ligfietsdag: Treeker Treks

Gepubliceerd op 01 april 2013 09:22, bijgewerkt op 02 april 2013 12:58 (697 keer bekeken) 0Reacties

Verslag van de ligfietstoer Treeker Treks Leusden

Mijn eerste motivatie om in te schrijven voor de toertocht van de Treeker Treks uit Leusden was eigenlijk de rit over de voormalige start- en landingsbaan van militair vliegveld Soesterberg. Veel over gehoord, maar nog nooit een de gelegenheid gehad om er heen te gaan. Altijd in de veronderstelling dat het alleen in het weekeind onder begeleiding kon. Dus dit was mijn kans, dacht ik.
Het pakte wat anders uit dan voorzien. Slechts een korte oversteek over de strip (landings- en/of startbaan), en dat was het. Om er te komen waren twee lastige hindernissen voor de Quest te nemen. Een zigzagpoortje.
De meeste dienstgebouwen waren reeds ontmanteld en kon ik slechts mijn herinnering projecteren op de restanten.
Toch bleek de tocht een groot succes. Ondanks de lichte, beste wel vrolijk dwarrelende sneeuwvlokjes, brak er geregeld een zonnetje door.

De omgeving lichte op en, ondanks dat ik in mijn tijd heel wat voetstapjes in dit gebied heb gezet, was de hele rit een hernieuwde kennismaking. Een rit door memory lane van decennia geleden. Ik was er in geen jaren meer geweest.
Veel veranderd, maar eigenlijk ook weer niet echt.

De Treeker Treks is een ligfietsverhuurbedrijf dat sinds 2008 vanuit een van de ruimtes bij Landgoed ISVW aan de Dodeweg in Amers…, eh, Leusden opereert.
Een grote collectie keurig nette ligfietsen in diverse maten staan ter beschikking voor opstappers of groepsuitjes. Hoofdzakelijk Challenge en diverse Nazca's met verschillende wielmaten en neusboomlengtes. Een passende fiets moet er tussen zitten van groot tot klein.
Deze dag voor Pasen was bedoeld als ligfietsdag voor aspiranten en gevorderde, eventueel met eigen fiets. Er konden uiteraard ligfietsen gehuurd worden tegen zwaar gereduceerd tarief.
Normaal verhuren zij aan groepen of aan bedrijven.

Wij vertrokken met drie ervaren liggers en twee jonge opstappers onder de bezielende leiding van Hermine (Kees kon deze keer niet). De route was ongeveer 30 kilometer. Er werd rustig gereden en de gekozen wegen rustig en breed genoeg om te wennen. De aandacht van de begeleiding was meer dan uitstekend. Op gezette tijden werd er gestopt om bij te komen of voor ervaringsuitwisseling. Met dit frisse weer werd ook de algehele gesteldheid van de nieuwelingen goed in de gaten gehouden. Een advies op zijn tijd. De twee jongens wenden al snel. De oudste begon al wat te stunten met de benen in de lucht. De jongste miste vooral kracht. En dat merk je aan het einde van de rit.
Heerlijk om te zien hoe ze snel en behendigheid het ligfietsen oppikte en open de onconventionele manier van fietsen accepteerden.

De omgeving leent zich natuurlijk uitstekend voor een fraaie toer. Veel afwisseling in uitzicht en landschap. Zelfs enkele serieuze klimmen zaten er in, en…
…een opwindende lange afdaling van Laan 1914 met 3,5 %. Snelheden tot (ver) boven de 40 km/uur, en dat na drie uur voor het eerst op een ligfiets! Dat is de kers op de taart. Jammer dat nu net de ketting eraf liep. Maar dat werd correct opgevangen door onze jonge ligger in spe, en de begeleiding hielp hem in no time weer in het zadel.
Nu eens kijken of op de opstapdag in Ede een geschikte ligfiets voor die jongens te vinden is.

Van onze speciale reporter ter plekke!

Redactie

Reacties (0)