Willie Wortel werkt niet meer voor Beyss
Gepubliceerd op 02 maart 2013 14:55, bijgewerkt op 02 maart 2013 15:02 (5415 keer bekeken) 7
- interview met Daniel Fenn en Ymte Sijbrandij... Daniel Fenn (ook wel bekend in het Duitse velomobielforum als Daniel Düsentrieb*) die bij de Firma Beyss de Go-one Evo-R, Evo-K en Evo-Ks mit heeft ontwikkeld gaat dit bedrijf nu verlaten. Ik sprak met hem en met Ymte Sijbrandij van Velomobiel.nl *Daniel Düsentrieb is de Disneyfiguur in Nederland bekend als Willie Wortel.
BentBlogger: Daniel, je gaat weg bij Beyss, wanneer heb je dat besloten?
Daniel: Ik was eigenlijk eerst helemaal niet van plan zo lang bij Beyss te werken. Wat ik wilde was een kleinere, snellere en vooral lichtere EVO bouwen, zo is de R1 met het superlage gewicht van 21 kg ontstaan. Een klant wilde ook persé zo’n fiets hebben, dat werd de R3. Deze R3 was beter dan mijn eigen fiets, zo maakte ik voor mezelf een R4 die (zonder achterwielvering) die slechts 18.7 kg woog. Niet alleen de lichtste maar vooral ook de stijfste velomobiel ooit. Dit werd vooral door het Velomobilforum bij meer mensen bekend en er dienden zich klanten aan voor deze fiets, hij moest in serieproductie komen. Dit was niet gepland maar is me overkomen, daarna zijn door mijn drive het uiterste er uit te halen ook de K en KS ontstaan. Maar zo langzaamaan zie ik dat met de strategie “kleiner-sneller-lichter” niet nog veel meer te verbeteren valt. Ik wil echter verder. Toen kwam Ymte met een voorstel, ik dacht meteen, waarom niet?
BentBlogger: Zo blijft Daniel bij Velomobiel.nl voor het vak behouden, hoe kwamen jullie daartoe Ymte?
Ymte: Ik ken Daniel al langer van de ligfietswedstrijden en later ook van zijn werk bij Beyss. Daniel heeft bij Beyss een ontwikkeling in gang gezet om slimmer te construeren met de al gebruikte materialen als glas- en koolstofvezel en epoxyhars. Als velomobiel.nl wilden we graag dat de nieuw ontwikkelde kennis en vaardigheden ook voor de Quest carrosserieën (die al jaren ook bij Beyss gebouwd werden) gebruikt zouden gaan worden. Bij Beyss gebeurde dat niet vanzelf, daarom hebben eind 2011 Daniel gevraagd of hij mogelijkheden zag de Quest te verbeteren. Na diverse belastingsmetingen is hij daar in geslaagd met als resultaat een lichtere en stijvere carrosserie. Verder heb ik gezien dat Daniel ook in staat was de werknemers bij Beyss zover te krijgen dat zij betere producten maakten. Omdat we in onze werkplaats in Roemenie ook willen gaan starten met carrosserieën te maken en daarvoor personeel opgeleid moet worden heb ik Daniel gevraagd of hij misschien een tijdje verlof kon nemen bij Beyss om dat te gaan doen.
BentBlogger: In de IT wereld zou grote ophef ontstaan als bijvoorbeeld een medewerker met veel bedrijfskennis over zou stappen van Microsoft naar Apple, hoe is dat in de Velomobielwereld?
Daniel: dat is moeilijk te zeggen, geheel zonder slag of stoot gaat zoiets niet. Patenten heeft hier niemand maar er zit natuurlijk wel veel kennis en ervaring in het werken met vezelversterkte kunststoffen. Maar uiteindelijk is de basis hoe je de constructie opbouwt, en aan dat laatste was nooit genoeg aandacht aan besteed. Wanneer en hoe bepaalde krachten op de carrosserie werken, vooral aan het opvangen van de aandrijfkrachten kon viel nog veel te verbeteren.
Ymte: we hadden wel gedacht dat Beyss niet blij zou zijn met dit voorstel, maar het zou voor een vrijbuiter als Daniel toch ook wel mogelijk moeten zijn een tijdje wat anders te doen. We hebben ook altijd samen gewerkt met Beyss. Wij hebben gebruik gemaakt van hun kennis van kunststofstofverwerking en de techniek van de go-one3 en de Go-one Evo is gebaseerd op die van de Quest. Het was ook niet de bedoeling Daniel “weg te kopen” bij Beyss. Beyss heeft Daniel echter voor de keuze gesteld, als hij voor Velomobiel.nl zou gaan werken zou er geen weg terug meer zijn.
En hoewel in eerste opzet Daniel is gevraagd tijdelijk te komen werken om de carrosserieproductie op te zetten staat onze werkplaats ook open als hij zijn ideeën verder wil ontwikkelen. In overleg is heel veel mogelijk.
BentBlogger: Kun je nog wat meer vertellen over jullie nieuwe werkplaats in Roemenie?
Ymte: het idee om een werkplaats te beginnen in Roemenie heeft natuurlijk een hele voorgeschiedenis. Vanaf het begin van de Quest productie zijn er wachtlijsten, een situatie die altijd wel enige druk gaf om de productie uit te breiden. Dat is ook wel gebeurd door de firma uit te breiden van 2 tot eerst 3 en later 4 vennoten. Op deze manier kon alles goed functioneren omdat ieder zijn eigen werkzaamheden had. Nog verder uit breiden op deze manier is echter lastig, nieuw personeel heeft in deze situatie weinig structuur en geen eenheid van leiding. Ook is een combinatie van ontwikkeling, productie en verkoop in één ruimte niet altijd efficiënt, al deze onderdelen kennen immers hun eigen werktempo.
Daarnaast hebben we het idee dat als de velomobielmarkt in zijn geheel moet groeien de diensten gemakkelijker beschikbaar moeten zijn voor de (potentiële) klanten. Dat betekent dat we dichter naar de klant toe moeten met proefritten, verkoop en service. Dat kan alleen met tussenpersonen die ook de mogelijkheid hebben wat te verdienen. Om de velomobielen toch een beetje betaalbaar te houden voor de klanten moet de kostprijs omlaag. Dat kan doordat er in Roemenie door de specialisatie op alleen productie efficiënt gewerkt kan worden en belangrijk is natuurlijk ook dat (voorlopig) de loonkosten daar een stuk lager liggen dan in Nederland, een velomobiel bouwen is erg arbeidsintensief.
Onze laatste en jongste en meest ambitieuze vennoot Jan Wijnen had al enige jaren vrijwilligerswerk voor de kerk in Roemenie gedaan. Daar heeft hij ook zijn (Nederlandse) vrouw leren kennen. Ze wilden met hun gezin graag terug naar Roemenie om iets op te bouwen. Deze keer niet alleen om de mensen met het woord te helpen maar ook om vooruitgang door goede arbeidsplaatsen te bieden.
Dit alles met elkaar heeft er toe geleid dat Velomobiel.ro is opgericht en dat Jan met zijn gezin in het voorjaar van 2012 is vertrokken om de bouw van werkplaats en woning te begeleiden, personeel te zoeken en de werkplaats in te richten. Hij heeft in korte tijd enorm veel werk verricht, einde 2012 zijn de eerste velomobielen met in Roemenie gemaakte metaaldelen opgebouwd en naar Nederland gestuurd. Daarbij komen de oude contacten nog goed van pas, de fietsen komen mee met vrachtwagens van hulptransporten die anders leeg terugrijden naar Nederland.
In 2013 komen alle XS Questen, Strada’s en carbon Questen met in Slowakije gebouwde carrosserieën uit Roemenie. Tot april worden de “glas” Quest nog bij Beyss gemaakt en in Dronten opgebouwd. We willen echter ook de carrosserie in Roemenie gaan maken, dan wordt de productie daar pas echt efficiënt. Werken met vezelversterkte kunststof is echter wel een vaak apart en daar komt Daniel in beeld.
BentBlogger: Daniel, je hebt een behoorlijke tijd samengewerkt met de Beyss broers, hoe hebben ze op je opzegging gereageerd?
Daniel: Tja, de ene zakelijk en de andere iets minder zakelijk. Dat had ik ook wel verwacht. Ik moet natuurlijk daarbij wel vermelden dat “Daniel Duesentrieb” ook niet de gemakkelijkste in de omgang is. Ik heb de afgelopen jaren enorm veel geëxperimenteerd en geknutseld en daar heb ik bij Beyss alle ruimte voor gehad, daar ben ik ze zeer erkentelijk voor.
BentBlogger: Ik heb op het velomobilforum.de gelezen dat je ook weer meer wilt focussen op training en wedstrijden. Wat ga je doen en helpt je nieuwe baan je daar wel bij?
Daniel: Hmm, veel, we zullen zien ;-) Misschien past dit wel helemaal niet zo goed, we zullen zien hoe de wegen in Roemenie zijn, misschien moet ik eerst wel een soepel geveerde trike gaan maken.
BentBlogger: OK, rest ons te zeggen het allerbeste met je nieuwe werk en Ymte, bedankt voor alle uitleg en voor de vertaling in het Nederlands.
Reacties (7)
Respect voor velomobiel.nl en Daniel voor deze stap. Het geeft wel duidelijk weer hoe goed Velomobiel bezig is in het nadenken over de toekomst van hun producten.
jack, 03 mrt 2013 01:39
Dit is inderdaad een stap in de goede richting voor velomobiel.nl Met name de carbon questen zijn kwalitatief niet best in vergelijking met de carbon en hybridmodellen van Beyss, de evo k en ks.
magmamarc, 03 mrt 2013 10:32
Dag Marc,
Kwaliteit heeft natuurlijk vele aspecten.
Groeten, Ymte
ymte, 04 mrt 2013 08:48
@Marc, @Ymte, Ik heb weliswaar geen carbon Strada, maar ik kan over de kwaliteit van de fiets niets anders zeggen dan dat die uitstekend is. Belangrijker nog is de service van Velomobiel en ACE. Die is meer dan uitstekend. Kwalitatief van hoog niveau.
Dat neemt niet weg dat het fantastisch is dat velolobiel doorontwikkeld aan de fietsen om ze nog beter te maken. Dat is ook nodig want alles is voor verbetering vatbaar, al was het alleen maar door het toepassen van nieuwe technieken.
RodePioneer, 04 mrt 2013 11:29
@Marc Ik denk dat Ymte bedoeld, wie kiest voor lichter (Carbon) doet concessies. Het zijn nieuwe wegen die ingeslagen worden in velomobielland. Vergeet dat niet. Men schuwt echter niet grenzen op te zoeken om jou als snelle rijder te bedienen.
Over het algemeen valt het wel mee dacht ik met de Carbon velomobielen.
Ik hoor geen geluiden van bovenmatige problemen bij welke velomobiel dan ook.
Door de jaren heen is er altijd wel wat fout of stuk gegaan, maar dat is altijd super (en meestal kostenloos zonder moeilijk doen) door VM.nl opgelost. Meestal ook weer bij andere als het een structureel probleem betrof. Daar kun je op vertrouwen en bouwen.
Er is geen fiets gelijk, altijd zitten ze in een bepaald ontwikkelstadium in detail. Ze zijn echter altijd steeds beter geworden. Mijn Q66 is nog prima te rijden als ik dat zou willen, maar voor geen goud wil ik meer terug uit mijn Q491. Een totaal andere fiets. Geen vergelijk. Alle overbodige is weg. Alles is tot op de grens gedimensioneerd in afmeting en dikte. Beter kan niet? Toch wel. VM.nl blijft doorgaan met verbeteren. Andere materialen, ander model fiets (de XS, super fiets!) en wat nog meer?
Het kan natuurlijk ook zijn dat ik bij de vroege generatie Questers hoor. Ik zit er niet zo mee dat er iets mis is met de fiets. Het kan en wordt altijd (voor je) opgelost.
Zoals in het interview naar voren komt is werken met Hightech materiaal een vak apart. Het is een goede zaak en toont visie en durf dat daarvoor een specialist voor in de arm is genomen nu.
Ps: In Engeland rijdt een carbon superlichte fiets waarvan het stuur afbrak in een bocht. Reparatie was een crime en gesteggel met de producent. Nu is hij onlangs zijn wiel verloren tijdens een afdaling. Hoe dat weer afloopt? Bij VM.nl zie ik dat niet zo snel gebeuren. Daar richten en lassen ze op hun vrije dag, nog kostenloos ook, een compleet neuspijp. Dat terwijl de het van een ongeval stamt van een vorige eigenaar....als dat geen service is?
NoStress, 04 mrt 2013 14:17
Nuance.
Ik ben ook behoorlijk tevreden met mijn carbonversie en rij m met een glimlach. Hij is lichter en dus sneller dan mijn oude glasvezel quest. Daarom heb ik m ook aangeschaft. De goede kanten van deze velomobiel zijn al door velen belicht, maar er zijn altijd punten die voor verbetering vatbaar zijn. Het zwakke punt voor mij persoonlijk vind ik de stijfheid van de carbonbody. Het blikkerige geluid van bewegend laminaat vind ik storend. Mede daarom heb ik het gedeelte tussen de voetengaten verstijft met een carbon strip. Dat scheelt al iets. Volgens mij heeft Wim Schermer zoiets ook al laten doen met de wangen van zijn carbonversie.
Ook is de body bovenop door een onverlaat ingedrukt met gescheurde gelcoat tot gevolg. Het laminaat is overigens nog intact (een pluspunt;)
Als ik dan de carbon quest met de body van de evo K vergelijk kan ik niet anders concluderen dat die beter "in z'n vel" zit. In dat opzicht kan een heerlijke velomobiel als de quest is, volgens mij een flinke stap vooruit maken.
Groet,
magmamarc, 04 mrt 2013 21:53, bewerkt op 04 mrt 2013 21:53
Het nadenken over design en kwaliteit kan nooit kwaad, carbon mag dan lichter zijn dan glasvezel, het is ook een stuk stijver, een stijvere body vergt weer meer van het frame, heeft ook andere voor- en nadelen, etc.
Er zijn zoals Ymte terecht zegt, vele aspecten aan kwaliteit en kwaliteit hoeft echt niet alleeeeeen maar sneller fietsen in een lichtere fiets te zijn ......
Ligfietsger, 05 mrt 2013 19:27