Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 11 januari 2013 13:00, bijgewerkt op 13 januari 2013 15:16 (2598 keer bekeken) 7Reacties

Hoe zet je een velomobiel op slot, aantal velomobielen in Nederland, LEL zoekt vrijwilligers, IJsland per (lig-)fiets, lekker ligfietsen, terugkijken en vooruitkijken, elektrisch ondersteunde Mango

Hoe zet je een velomobiel op slot?

Met een ringslot tussen de spaken door, vast gemaakt aan de vaste onderdelen van de carrosserie. Maar als er op de wielen wieldoekjes zitten? Gaatje er in?
Gunderson dacht dat als hij de aangetrokken parkeerrem nou eens zou blokkeren! Evolutie in de bouw ervan is zichtbaar.

Aantal velomobielen in Nederland

Volgens LigHans rijden er in Nederland, bij benadering, 1500 velomobielen rond, stand januari 2013.

LEL zoekt vrijwilligers

Nee, niet Lelystad-Enkhuizen-Lelystad, maar Londen-Edinburg-Londen 2013 (volgeboekt). Zij zoeken vooral vrijwilligers die meerdere talen spreken, en kunnen helpen, hetzij bij de start en finish, hetzij bij de controleposten.

IJsland per (lig-)fiets

Op SideTracked staat het verhaal van Eddo Kloosterman's tocht door IJsland, waar wij al eerder aandacht aan hadden besteed.

Lekker ligfietsen

Op OutdoorFriends staat een uitnodiging om op zondag 19 mei in Uden eens te gaan ligfietsen.

Terugkijken en vooruitkijken

RecumbentJournal kijkt vooruit en terug. Zoals (met kleine eigen inbreng):
Terugkijkend: zoals het trike snelheidsrecord van TriSled rider Gareth Hanks met de Completely Overzealous, het opschudden van de zakelijke ligfietsgemeenschap (o.a. Challenge heeft een nieuwe eigenaar, Sinner Bikes stopt met tweewielers, ELFiets), Frans van de Merwe's Pterovélo start de productie van een beperkt aantal velomobielen, en in Canada worden ook Milan GT's gemaakt.

Vooruitkijkend: Euro Tour 2013 die, sind kort bekend, niet door gaat, RAAM met Maria Parker en de Cruzbike én met de zeventigjarige Sergey Zimin, ligfietsframes geschikt voor de wat forsere rijders onder ons zoals de ICE Adventure HD, de net wat andere ligfiets zoals de MirageBikes Nomad.

Elektrisch ondersteunde Mango

Twilwel heeft al maanden last van een opspelende achillespees. Dus, tegen zijn gevoel in, rijdt hij nu met een elektrisch ondersteunde Mango, commentaar van zijn collega's negerend. En dat bevalt goed, de achillespees voelt zich er goed bij!
Dus ook maar een tochtje door donker Groningen.

Redactie

Reacties (7)

MaartenSneep

Jammer dat de plaatjes op Bentrideronline niet publiek zijn. Maar als ik het plaatje van het vrijdagbericht goed bekijk, dan schieten ze met een kanon op een heel zielig vliegje. Een klein hangslotje waarvan het beugeltje ongeveer net zo dik is als het palletje van de handrem is voldoende om de rem net zo vast te blokkeren. En dan blijft er tijdens het rijden niets aan je stuur zitten, en het slot is nog degelijker ook (op de laatste pagina staat al dat het slot met een gewone schroevendraaier eenvoudig te forceren is).

MaartenSneep, 11 jan 2013 20:55, bewerkt op 12 jan 2013 18:13

ssj3gohan

Goh, ik had helemaal niet gezien dat Elvin Haak ermee gestopt was. Ik denk dat velen met mij zullen zeggen: eindelijk! Man, wat een klantonvriendelijke persoon was dat. Ik hoop dat zijn bedrijf overgaat naar iemand die het wat zakelijker en vriendelijker aanpakt.

Verder: ik zit eigenlijk al sinds ik m'n velomobiel heb na te denken over een elektronisch slot (à la AXA electronic). Wordt dat al ergens op VMs geleverd?

ssj3gohan, 12 jan 2013 15:13

mars

@maarten ook mijn gedachte, Allert gebruikte zo'n slotje al toen ik mijn eerste Quest kocht en ik heb het idee overgenomen (hoewel ik mijn fiets niet vaak op slot zet).

mars, 12 jan 2013 17:33

TeJayLigFts

Niet aan gedacht dat illustraties bij BentRiderOnLine, voor niet ingelogden, niet zichtbaar zouden zijn. Jammer!

Zo'n slot is alleen maar om een gelegenheidsdief, joyrijder, tegen te houden, dus schuimdeksel eraf gehaald en dan: verdraaid, toch iets moeilijker dan gedacht...
Wie de fiets echt wil hebben, is vrijwel niet tegen te houden.

Voor wie niet bij BentRiderOnLine ingelogd (willen) zijn: de eerste versie is met een beugelslot en een blokje hout, ook over de remhendel.

TeJayLigFts, 12 jan 2013 18:12

MaartenSneep

@Theo: Het probleem is nu net de beugel over de remhandel waar de denkfout zit. Een palletje tussen de remhandels is eenvoudiger (als je het eenmaal weet). De standaard vast-zet methode zou een aardige hint kunnen zijn.

MaartenSneep, 12 jan 2013 18:22

lighans

De link is verandert naar het aantal velomobielen in Nederland: http://questeen.wordpress.com/2013/01/12/vm-in-nederland/ werkt wel. Is inmiddels aangepast in het bericht.

Ik heb nu een beugelslot als slot op een vm. Een stuurslotje is inderdaad lichter (en overweeg ik dan ook), maar is ook minder zichtbaar. En het beugelslot roept toch meer: ik sta op slot! dan iets wat niet zichtbaar is.
Waarom ik toch overweeg naar een stuurslot te gaan? Het gewicht, scheelt ruim een kilo. Dat is voor onderweg en thuis verankeren aan het huis met het beugelslot.

Mijmer mijmer

@Emile: vrij bruut zo publiekelijk neersabelen van Elvin. Diezelfde onvriendelijke man reed belangeloos mee met grote tochten als reparatieauto. Dat hij een geheel eigen wijze van bedrijfsvoering had mag duidelijk zijn. Toch jammer dat dit soort Mohikanen langzaam uitsterven in het ligfietswereldje.

lighans, 13 jan 2013 15:14, bewerkt op 13 jan 2013 15:17

lighans

En wederom is het aantal velomobielen in Nederland wat realistischer geworden door een bericht van Flevobike. Orca's zijn er bij geteld en het aantal Alleweders is realistischer gemaakt door de overleden Alleweders niet meer te tellen, wederom dankzij Flevobike.

Het voordeel is dat het getal nog nooit zo realistisch is geweest. Het nadeel is dat er nu minder dan 1500 velomobielen geteld zijn, maar 1474...

Erg symphatiek hoe bedrijven hun medewerking geven aan zo'n redelijk onzinnig hobbydingetje. Ik kan me voorstellen dat openheid van zaken niet altijd in het bedrijfsbelang is. Maar de ligfietswereld laat aardig zien dat in ieder geval op het gebied van velomobiel aantallen ze transparant durven te zijn.

lighans, 14 jan 2013 09:38