Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 14 december 2012 13:00, bijgewerkt op 14 december 2012 16:33 (2060 keer bekeken) 2Reacties

Jaknikker ligfiets, liever de lucht in, lange fietstochten 2, waarom winterbanden…, nostalgie, Korea, claxon op fiets

Jaknikker ligfiets

Net als bij de roeifiets worden de armen gebruikt om 25 % tot 60 % (bij maximale inspanning) meer energie te leveren aan de aandrijving. Alleen wordt dit met een op- en neergaande beweging gedaan. De overbrenging gebeurt met behulp van een tweede kettingwiel. In tegenstelling tot een roeifiets zit hier wel een trapstel op.
Het is een gepatenteerd systeem.
Bron: Gene Ramsay op Twitter

Liever de lucht in

Toekomstvisie: een luchtwaardige fiets. Een elektrisch aangedreven, dat wel (zie ook Human powered helicopter), is de fiets-drone: FBike. Voor alle zekerheid de fiets ook maar ballonbanden gegeven?
Bron: Fietsersbond Nijmegen

Lange fietstochten 2

Wat heb je nodig voor zulke (lig-)fietsvakanties? Walter probeert je in de stemming te brengen.
Nu ook met adviezen over de kampeeruitrusting.

Waarom winterbanden…

…als je gewoon een 'harnas' met spikes om je zomerband kan leggen. Ook nog eens door een Nederlander, Cesar Van Rongen, ontworpen. Alleen voor een zijdynamo, aangedreven wordt door de bandwang, is dit geen goede oplossing.
De video op deze pagina laat de werking zien.
Bron: Colibri en Frits B

David Hembrow doet alleen op het voorwiel een, echte, winterband.
In het januarinummer van de Vogelvrije Fietser wordt een bandentest gepubliceerd, waaronder twee winterbanden.

Nostalgie

Korea

Ook in Korea rijden ligfietsen en velomobielen rond: Namhangang fietspaden.

Claxon op fiets

Willen ze je niet horen of zijn ze met de gedachten in een andere wereld? Is een autotoeter dan wat?

Hmm, wij (van de redactie) reageren niet zo snel een claxonstoot als we op een fietspad rijden. Want een auto op een fietspad kom je over het algemeen niet gauw tegen (in theorie!). We reageren wel op een fietsbel (en weer niet zo snel op schreeuwen).
Een autobestuurder daarentegen…

Redactie

Reacties (2)

MaartenSneep

Bij de ja-knikker schud ik toch vooral heel hard néé! Volgens mij is de probleem-analyse niet goed uitgevoerd, en dan kom je op vrij onzinnige “oplossingen”.

Een interessante – en in elk geval zinniger – beschouwing over klimmen op een ligfiets is door Walter geschreven. Als je naar de volledige zithouding op de ja-knikker kijkt, meen ik enige tegenstrijdigheden te bespeuren.

Ook is de long-wheelbase ligfiets in Europa vrijwel volledig uitgestorven, al had dat vooral te maken met de afwezigheid van enig zinnig stuurgedrag. Hoe het met de massa van deze fiets zit weet ik niet, maar ik dat zal je mee moeten nemen in een goede vergelijking.

En dat één rijder verschillende andere rijders inhaalt zegt me weinig - dat zal eerder aan de beide rijders liggen dan aan de fiets.

MaartenSneep, 15 dec 2012 10:17

GerardPoels

Die spikes zijn fanatastisch! (Ik heb denk ik te weinig ruimte tussen band en spatbord..). Ik heb hem gemaild, mooie oplossing zonder banden te verwisselen. Op de markt met die dingen: blogpostje...

GerardPoels, 15 dec 2012 16:56