Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

De spanning neemt toe

Gepubliceerd op 14 september 2012 09:35, bijgewerkt op 15 september 2012 00:14 (713 keer bekeken) 0Reacties

Eigenlijk leek alles in kannen en kruiken. Een lekker warme dag, bijna geen wind, fietsers die zich goed voelden en een VeloX2 die klaar was. Iedereen was klaar voor weer een hele mooie avond, een record misschien wel. Maar gaandeweg de avond veranderde de omstandigheden. Zo begon het opeens toch meer te waaien.

Vooral Jan Bos had last van de wind. Hij ging als eerste van start. Op zich een goede plek, omdat het dan nog warm is. Maar ook meer kans op wind. Met een behoorlijke tegenwind finishte hij. Direct na het vangen zei hij al dat het niet zo goed ging. Het voelde minder als een dag eerder, zijn benen voelden ook minder dan hij aanvankelijk dacht. De verrassing was dan ook groot toen bleek dat hij nog iets harder had gereden dan de vorige dag. Het verschil is minimaal, meer een verschil dat je met schaatsen ziet, maar nu wel met veel meer wind. Helaas voor Jan was er geen legal wind.

Jan Bos heeft zijn persoonlijk record verbroken.

Jan Bos heeft zijn persoonlijk record verbroken.

Door wat chaos bij de vangplek reed het busje met de VeloX2 te laat weg om de fiets weer terug naar start te brengen. Sebastiaan Bowier zou namelijk in de derde heat starten. Er was dus weinig tijd om de VeloX2 weer gereed te maken voor Sebastiaan. Bij het startteam nam de spanning dan ook toe. Dat de schijfrem vervangen moest worden helpt dan niet echt. Aanvankelijk zou Sebastiaan als eerste van zijn heat starten, uiteindelijk is hij een paar plaatsen opgeschoven om het HPT genoeg tijd te geven om de VeloX2 klaar te maken. Het kostte wel zoveel tijd dat het daaropvolgend team de race halverwege heeft afgebroken omdat de rijder te weinig zicht had.

Sebastiaan zelf reed op zich een prima race. Hij was erg tevreden over de nieuwe opbouw van de race, maar niet over de rit zelf. Ook hij had toch zwaardere benen dan hij dacht. Toch is het een duidelijke verbetering van vorig jaar, toen hij meer hersteltijd nodig had. Ondanks dat hij geen topbenen had, reed Sebastiaan wel weer de snelste tijd van de dag. Net onder de 80 mijl per uur haalde hij.

Het zijn zonder meer mooie resultaten waar het team trots op mag zijn, maar eigenlijk had het HPT stiekem op meer gehoopt. Enige teleurstelling kon dan ook niet onderdrukt worden. Niels, de hoofdtrainer van het team, relativeerde het: “als we gisteren deze resultaten hadden geboekt, dan hadden we gejuicht.” Waarschijnlijk speelt ook de vermoeidheid parten. Iedereen loopt langzaam tegen de grenzen op. Het zijn ook pittige dagen die de teamleden maken. Aan rust komen ze nauwelijks tot niet toe. En dat is toch nodig. Alle frustraties worden wel steeds uitgesproken. Dat gaat niet altijd even makkelijk, er worden zo nu en dan harde noten gekraakt. Maar dat ze het doen betekent wel dat ze als een team willen werken en een duidelijk gezamenlijk doel hebben.

De IHPVA bekijkt de tweede monocoque van de VeloX2

De IHPVA bekijkt de tweede monocoque van de VeloX2

Het technisch team kreeg ‘s avonds bovendien nog een tegenslag te verwerken. De gerepareerde monocoque van de VeloX2 werd afgekeurd door de organisatie. Het zou niet veilig genoeg zijn. Nadat het HPT had aangegeven dat de dragende constructie van de fiets wel intact is gebleven en er dus aan veiligheid niet wordt ingeboet, werd het argument opgevoerd dat bij een mogelijke tweede crash met de fiets de organisatie voor een juridisch probleem zou komen te staan. Zij zouden dan de vraag krijgen waarom ze een al gecrashte fiets weer lieten rijden. Een beetje een drogreden, want meerdere fietsen hebben al meerdere valpartijen overleefd. Het is hoe dan ook een zure pil die geslikt moet worden, zeker omdat de afgelopen dagen hard is gewerkt om de tweede monocoque weer in orde te maken.

Niet alleen het HPT had te maken met tegenslag. Ook Cygnus zat het ‘s avonds niet mee. In de ochtend had Thomas van Schaik zijn persoonlijk record nog verbroken. Dat staat nu op 118,85 km/h. In de avond kreeg David Verbroekken vlak na de start schakelproblemen en raakte van de weg. De Cygnus liep schade op. Teveel om het niet te vertrouwen en dus ging Jan-Marcel van Dijken niet van start. David zelf mankeert gelukkig niets. Ellen van Vugt reed weer geweldig. Ze verbrak zelfs opnieuw haar record, maar dat is geen officieel record. Ze had net iets teveel wind om als legal te worden beschouwd.

Met nog maar twee dagen te gaan neemt de spanning toe. De grote vraag is of het record van Sam nog wordt verbroken. De tijd dringt!

Foto's
Vierde racedag HPT

World Human Powered Speed Challenge

Lezen
HPT: De vierde officiële racedag

Cygnus: ochtendsessie

Cygnus: avondsessie

Amsterdam FM: gevaarlijke snelheden op de fiets

Redactie

Reacties (0)