Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Ek Roeifietsen

Gepubliceerd op 13 september 2012 11:20, bijgewerkt op 13 september 2012 11:21 (496 keer bekeken) 0Reacties

De Europese Kampioenschappen Roeifietsen staan voor komend weekeinde weer op de agenda. Met een persbericht geven de organisatoren hiervan alvast een voorbeschouwing.

We ontvingen onderstaand bericht:

Neeltje Jans, Zeeland
15 en 16 september 2012

De roeifietssport is een ontmoetingspunt voor (top)sporters van diverse komaf. Roeifietsen is FUN en kan zwaar, loodzwaar zijn. Hier vinden "die-hards" een nieuwe kick: je volkomen leeg en gek trappen en trekken aan een fitnessapparaat dat laag over de weg vliegt. Maar relaxed liggend in matig tempo roeien en genieten van de omgeving kan natuurlijk ook: zowel de racende "die-hards" als de tourende recreanten zullen het aanstaande EK weer aan hun trekken komen.

Op 15 & 16 september 2012 vinden de veertiende Europese Kampioenschappen Roeifietsen plaats op en om het kunstmatige eiland Neeltje Jans in Zeeland. Voor deze Open Europese Kampioenschappen verwachten we meer dan 50 deelnemers uit 6 verschillende landen. Mede dankzij sponsor en gastheer de Roompot waren de eerdere kampioenschappen een groot succes en zal ongetwijfeld ook dit kampioenschap een succes worden.

Er is een wedstrijdklasse en een tourklasse. Op het programma van de wedstrijd staan vier onderdelen: Criterium (14 km), Sprints (200 m), Uurrace en een Duurrace van 80 km. Door deze unieke combinatie van afstanden wordt zowel het sprint- als langeafstandvermogen van de roeiers beproefd. De tourklasse roetst (een compact woord voor roeifietsen is 'roetsen') twee prestatietochten: een van 60 km en een van 70 km.

De deelnemers aan het EK Roeifietsen is een aangenaam gemêleerd gezelschap van recreatiesporters en van (voormalige) topsporters uit diverse takken van sport zoals triatlon, windsurfen, rugby en ligfietsen. Ook fameuze roeiers zoals Nico Rienks, Ronald Florijn, Matthijs Vellenga en Frans Gobel hebben al aan eerdere Roeifiets EK's meegedaan. Dit jaar zijn enkele jonge roeitalenten aan de start vertegenwoordigd waaronder de Turkse roei-international Murat Demircan, de Tjechische Roeister Sarka Malakova en Martijn Rempt uit Noord Holland. Ook diverse Europese Kampioenen Roeifietsen van de afgelopen jaren, zoals Andre Davidse, Menno van Blitterswijk, Theo Homan, en Beb Thijs, staan weer in topvorm aan de start. Spectaculair en snel zijn de drie rug-aan-rug roeifietstandems die dit jaar weer meedoen.

Richard Bruyn roetste in 2001 en in 2005 naar de poolcirkel en vice-versa. Theo Homan schitterde in 2003 en 2011 op de legendarische fietstocht Parijs-Brest-Parijs. Hij reed deze 1230 hele zware kilometers in minder dan 57 uur op zijn THYS 209 roeifiets. (Zie de site voor een uitgebreid verslag).
Derk Thijs volbracht als eerste "ligfietser" in 2001 de volledige Tour de France op de roeifiets (zie hier voor een verslag). Hij roetste de Tour twee dagen sneller dan de profrijders en kwam drie dagen voor de start van de officiele Tour op de Champs Elysees aan. Zie ook het uitgebreide verslag van deze monstertocht. Theo Homan verbaasde vriend en vijand zomer 2009 door een zesde plaats te pakken op de 1400 km lange wedstrijd Londen-Edinburgh-Londen, hij reed deze afstand in 3 dagen en 6 uur!!

De wedstrijden vinden plaats op Zaterdag 15 september van 12.15 uur tot 16.15 uur op Neeltje Jans, start/ finish aan de zeezijde.
Zondag is de start bij Noordzee residence de Banjaard om 10.45 uur. De long distance race gaat naar de vuurtoren van Ouddorp en weer terug naar Neeltje Jans.
De eerste finishers worden op Neeltje Jans vanaf 12.25 verwacht. Daarna zijn er nog de spannende sprint finales op Neeltje Jans tot zondag ± 15.00 uur, entree is gratis.
Kijk voor uitgebreide technische- en wedstrijdinformatie op Rowingbike.com

Redactie

Reacties (0)