Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Human Power Team geeft gas

Gepubliceerd op 13 september 2012 08:53, bijgewerkt op 13 september 2012 09:47 (808 keer bekeken) 0Reacties

De derde racedag in Battle Mountain heeft mooie resultaten opgeleverd. Eigenlijk heeft ieder team uitstekend gepresenteerd. Al was het wat aan de koude kant en was er de eerste heat teveel wind. Er werd wel snel gefietst. Het poetsen, polijsten en sleutelen aan de fietsen heeft de vruchten afgeworpen. Met als resultaat een aantal persoonlijke records en een nieuw tandem- en trikerecord.

Het eerste persoonlijke record is gereden door Jan Bos. Hij baalde een beetje dat hij gisteren niet boven de 120 km/h uitkwam, maar vandaag haalde hij met tegenwind 122,53 km/h. Een erg goed resultaat, Jan Bos stond dan ook te glunderen bij de finish. Dat de windsnelheid te hoog was voor een officiële registratie doet daar niets aan af. Het vertrouwen dat Jan een nog hogere snelheid kan halen is er.

Ellen van Vugt rijdt haar persoonlijk record

Ellen van Vugt rijdt haar persoonlijk record

In de tweede heat ging Ellen van Vugt van start. Dat liep in het begin moeizaam, om onverklaarbare reden kwam ze niet lekker weg. Hoogst ongebruikelijk, want Hans van Vugt hoeft meestal maar een paar stappen mee te lopen voordat Ellen zelfstandig weg kan fietsen. Het slechte begin maakte ze echter al snel goed. In de achtervolgende auto werd Hans steeds enthousiaster. Er zat een persoonlijk record in. Bij de finish kwam na een tijdje dan ook het verlossende woord. Bij legal wind heeft Ellen van Vugt 107,85 km/h (67 mijl per uur) gereden, niet alleen een persoonlijk maar ook een Nederlands record bij de vrouwen! Na al die jaren heeft ze eindelijk meer dan 65 mijl per uur gereden. Een last valt van haar schouders.

Jan-Marcel van Dijken wordt na zijn race geholpen door teamgenoot Thomas van Schaik.

Jan-Marcel van Dijken wordt na zijn race geholpen door teamgenoot Thomas van Schaik.

De rijders van Cygnus konden hun persoonlijke records helaas niet aanscherpen. Desalniettemin boekten ze goede tijden. David Verbroekken haalde 103,9 km/h, Jan-Marcel van Dijken kwam met 124,52 km/h net onder zijn snelheid van de dag daarvoor uit. Dat kwam volgens hem vooral door de temperatuur. Die was lager dan de vorige dag, wat resulteert in meer luchtweerstand.

Sebastiaan Bowier na zijn race in de VeloX2.

Sebastiaan Bowier na zijn race in de VeloX2.

Even na Jan-Marcel van Dijken kwam Sebastiaan Bowier over de streep in de VeloX2. Een van de eerste dingen die hij zei toen hij nog in de fiets zat, was dat het volgens hem nog sneller had gekund. Dat terwijl iedereen al had gezien dat Sebastiaan heel erg snel gereden had. Uiteindelijk haalde hij net niet zijn record van vorig jaar, maar hij is wel de eerste rijder die dit jaar boven de 80 mijl per uur uitkwam. Sebastiaan reed een snelle 128,94 km/h. Het is een enorme opsteker voor het HPT dat de hele week keihard heeft gewerkt om de fiets zo goed mogelijk te maken. Het zelfvertrouwen van het team groeit, maar ze beseffen maar ook al te goed dat ze niet te vroeg moeten juichen.

Het is wel opvallend dat Sebastiaan Bowier veel sneller lijkt te herstellen dan vorig jaar. Hij heeft nu iedere dag gereden en daarbij steeds een goede snelheid weten te boeken. Ook dat biedt hoop voor de aankomende dagen.

Larry Lem en Phil Plat horen dat ze een nieuw wereldrecord met de tandem hebben gereden.

Larry Lem en Phil Plat horen dat ze een nieuw wereldrecord met de tandem hebben gereden.

De twee wereldrecords van deze week, zijn gelijk weer gebroken. De Glow Worm haalde met een andere combinatie van rijders, namelijk Larry Lem en Phil Plat, 115,24 km/h. Het heeft ze zichtbaar moeite gekost, met veel pijn kropen ze uit de fiets. Ook zij kenden overigens een slechte start met een paar keer vallen. Gareth Hanks heeft uiteindelijk toch zijn doel, 70 mijl per uur in een trike, gehaald. Hij verbeterde zijn eigen wereldrecord tot 112,82 km/h.

Met een grote glimlach op het gezicht vertrokken de teams weer naar het hotel. Het is de beste racedag van de week tot nu toe. Iedereen is erg tevreden, maar ze weten ook dat er nog meer mogelijk is. Het HPT gaat aan de slag om de tweede VeloX2 weer klaar te maken, die lijkt toch sneller dan de eerste VeloX2. De weersomstandigheden lijken ook weer gunstiger te worden. Met nog een paar dagen te gaan wordt het nog heel spannend. Het record hangt in de lucht, maar moet nog wel 'even' gereden worden.

Foto's
Derde racedag

Lezen
HPT Delft: de derde officiële racedag

Redactie

Reacties (0)