Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Succesvolle kwalificaties voor de Nederlanders

Gepubliceerd op 11 september 2012 01:00, bijgewerkt op 11 september 2012 01:08 (429 keer bekeken) 1Reacties

Het was vroeg opstaan in Battle Mountain. Om 06:30 werden de deelnemers aan de World Human Powered Speed Challenge aan de start verwacht voor de kwalificaties. Die zijn nodig om te bepalen wie in de avond een poging mogen doen om het wereldrecord te rijden. Aan de start was het een drukte van belang, omdat alle teams aanwezig waren. Dat gebeurt niet iedere ochtend overigens. Wie zich eenmaal heeft gekwalificeerd mag daarna alle races rijden, tenzij er veel aan de fiets veranderd moet worden door bijvoorbeeld een crash.

Terwijl de zon boven de bergen uitkwam werd alles in orde gemaakt. Het Human Power Team Delft en Amsterdam was druk in de weer. Een deel van de ploeg bij de start, een ander deel bij de finish om de fietsen weer op te vangen. Niet alleen de VeloX2, maar ook de fietsen van andere teams. Zo werkt dat tijdens dit evenement, iedereen helpt elkaar.

Het duurde wel even voor Jan Bos met de VeloX2 van start mocht gaan. Hij zat in de vierde groep. Team Cygnus is dan al twee keer van start gegaan. Ze zijn steeds goed van start gegaan. Dat kan niet van iedere deelnemer gezegd worden, er werden de nodige schuivers gemaakt. Als Jan Bos dan eindelijk van start mag, neemt het team alle tijd om de procedure goed af te werken en de fiets goed dicht te tapen. Ook al zitten de officials de teamleden op de nek. Jan gaat prima van start in de VeloX2. Een groep later gaat ook Sebastiaan Bowier voorbeeldig weg. De trainingen van het HPT in Battle Mountain hebben zeker hun nut bewezen. Het typeert hoe serieus het team de recordpoging aanpakt.

Jan Bos onderweg

Jan Bos onderweg

Het is ook opvallend dat Jan Bos en Sebastiaan Bowier eerst warm fietsen. Team Cygnus heeft dat niet gedaan. Toch komt dat team snel door de metingen heen. David Verbroekken verbetert zijn persoonlijk record, Jan-Marcel van Dijken zet zelfs de snelste kwalificatietijd allertijden neer. Hij rijdt 110,78 km/h. Jan Bos en Sebastiaan Bowier rijden ook vlot, zij halen 105 en 106 km/h respectievelijk. Groot verschil is dat de rijders van het HPT vrij ontspannen uit hun fiets komen. Ellen van Vugt ondervond onderweg een rare slinger, waarschijnlijk een windvlaag, waardoor ze niet de topsnelheid kan halen die ze wenst. Maar ze is snel genoeg om te kwalificeren. Uiteindelijk mogen alle Nederlanders meedoen met de wedstrijden ‘s avonds. Dat betekent dat van de twaalf teams, de helft Nederlands is. Of gelijk het wereldrecord verbroken wordt, is nog niet te zeggen. Maar de voortekenen zijn gunstig. Het wordt een spannende avond!

David Verbroekken op weg naar zijn persoonlijk record.

David Verbroekken op weg naar zijn persoonlijk record.


Ellen van Vugt onderweg

Ellen van Vugt onderweg


Foto's
Eerste kwalificaties

Lezen
HPT: Fietsinspectie en de kwalificatie

Redactie

Reacties (1)

NoStress

Wat worden we verwend met dit verslag. Maar ook prachtige plaatjes erbij.
De Cygnus heeft een stuk van zijn 'Maffia' uiterlijk verloren nu hij maagdelijk wit is...een Snoopy
Alle drie schitterende fietsen om te zien.

NoStress, 11 sep 2012 07:44