Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Bandentest met pendel

Gepubliceerd op 08 augustus 2012 10:21, bijgewerkt op 08 augustus 2012 10:22 (1113 keer bekeken) 4Reacties

Interessant om te lezen, de uitgangspunten voor het onderzoek naar fietsbanden. Nog interessanter zal zijn de uitkomsten van het onderzoek vermoedelijk!

De blog van Wim Schermer noemt het bandenonderzoek al een tijdje niet meer, maar blijkbaar leeft het nog wel want er wordt hevig gestudeerd op het bedenken van goede testmethoden.
De Pendel lijkt goede papieren te hebben om banden onder de juiste omstandigheden te gaan testen.

Redactie

Reacties (4)

avatar

Ik vind het uitpendelen van banden nu niet de meest betrouwbare manier van het testen, maar het is natuurlijk inderdaad wel een van de snelste methodes.
Ben benieuwd naar de resultaten!

ELFiets, 19 aug 2012 12:00

quesjer

Ha Elfiets,

Ik neem even aan dat je niet het alternatieve uitpendelen bedoelt, maar het meten van de rolweerstand met behulp van de pendelmeter. (Ik zie wim niet met zijn ene hand op een te testen band, en met de andere haqnd een pendel vasthouden, rechtsom draaiend is goed, linksom draaiend is slecht ;-) )

Elke manier van testen heeft natuurlijk zijn voor en tegen, ook de gewone praktijk. Omdat iedereen weer op een andere fiets rijdt, en op divers terrein. Daarvoor voldoet alleen een groot team van praktijktesters. Toevallig zit er ook eentje in het groepje om Wim. Wim heeft al veel tijd besteed aan het testen op de openbare weg en in een lange tegelgang. De beperkingen daarvan kennen we inmiddels. De pendelmethode heeft een hoop voor zich, de testomstandigheden zijn goed controleerbaar, en een heel klein beetje wind of een klein hobbeltje in je testtraject maakt op een weg wel (veel) uit, bij de pendel niet. Zaken als de lekbestendigheid kun je niet meenemen in je resultaten bijvoorbeeld. Maar ik geloof toch wel in de significantie van de pendelmeter hoor.

Groet van Quesjer

quesjer, 19 aug 2012 21:27

Andre

We hebben een aantal maanden geleden bij Flevobike ook een pendel gemaakt om banden te testen en ik moet zeggen dat wij er geen enkele betrouwbare meting mee hebben kunnen doen. We hebben veel configuraties geprobeerd met gewichten van 50 tot 120 kg, meer in het centrum (langzame pendel beweging) en verder uit het centrum (snelle pendel beweging). Bij ons lagen de gemeten waarden van verschillende banden en drukken zo dicht bij elkaar dat we er geen conclusie uit durfden te trekken. Na de ervaring die we hier hebben opgedaan met de pendel vraag ik me dan ook af hoe het Wim gelukt is om betrouwbare resultaten te verkrijgen. Wij geloven niet dat de pendel een betrouwbare manier van meten is.

Andre, 30 aug 2012 08:34

henkdeleeuw

Het nadeel dat ik zie bij een pendel is de niet met de realiteit op de weg overeenkomende beweging. Een pendel trekt tweemaal per slingerbeweging op van stilstand tot volle snelheid, om vervolgens weer tot stilstand te komen. Dit leidt tot krachten in de looprichting die je bij rijden met constante snelheid niet hebt. Ik zou me kunnen voorstellen dat dat flink invloed heeft op de gemeten waarden.
Ik was benieuwd naar de ervaringen van Wim Schermer, maar gezien de ervaringen van André Vrielink en dat we van Wim Schermer geen goed nieuws vernomen hebben, heb ik niet veel vertrouwen meer in de pendel als bandenmeter.

henkdeleeuw, 30 aug 2012 16:45