Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Snelle dag in Nijeveen

Gepubliceerd op 29 juli 2012 16:29, bijgewerkt op 20 september 2019 00:24 (970 keer bekeken) 1Reacties

Zaterdag werd de tijdrit bij Nijeveen verreden. Na een heel programma met racefietsers, mogen de ligfietsers de dag afronden. Twee maal 11 kilometer maakt een tijdrit van 22 kilometer. Na een natte ochtend volgde een droge middag. Wind en temperatuur waren zeer gunstig.

pieter Nijeveen

Want het was lekker warm en vrijwel windstil. En wat moeilijk leek, gebeurde toch. Ymte reed een nieuw baanrecord. Bijna een halve minuut sneller dan zijn tijd van vorig jaar. Snelste op twee wielen was Pieter, met dik 48 gemiddeld.

Tradities zijn er hier ook. Er rijden hier, logischerwijs, opvallend veel Nazca's mee. De snelste van de 3 was Peter. Trouwe rode lantaarndrager Oscar was er ook bij. En na de huldiging neemt een aantal rijders een verkoelend bad in de recreatievijver.

Foto's van Theo Z
Uitslag
Blog Pjotr320
Foto's Marloes

Redactie

Reacties (1)

TeJayLigFts

Verslag van de dag:

De warme dagen na Rütenbrock zijn weer op. Jammer is alleen, dat het nog regent als ik wakker word. Een blik op de buienradar zegt me dat de regen niet lang meer duurt.
En inderdaad, als ik wegga, is het droog. Alleen de bomen druppelen nog wat na. Het blijft de rest van de dag droog, en de zon komt ook mondjesmaat te voorschijn. Ideaal weer voor races.
Gelijk heb ik een uitdaging, mijn dorp is afgezet vanwege… een wielerronde (ik wist het, maar was het weer vergeten). Dan maar een stuk over de bospaden.
De rit naar Nijeveen is van het simpele soort. Het eerste stuk ken ik, en als ik de Drentsche Hoofdvaart bereikt heb, hoef ik die alleen maar te volgen richting Meppel.
Behalve in de dorpen, winkels, is het uitermate rustig op het fietspad. Voor de eenzame, en zwalkende, fietser die ik wil passeren, ben ik blij dat ik gisteren de fietsbel weer bruikbaar heb kunnen maken. Het geluid komt wat sympathieker over dan het elektronische vogelgetjilp van de Mango. Mensen kijken in de lucht, ja dat komt voor, terwijl de aanval van achteren komt.
Tegen twaalf uur ben ik in Meppel, en ga bij een familielid langs. Een uur later ga ik, verfrist, weer op weg, omdat mijn geheugen aangaf dat de ligfietsers om half twee zouden beginnen.
Dat mijn geheugen niet erg betrouwbaar is, blijkt als ik de eerste beste weg linksaf ga in Nijeveen, Kolderveen in. Een blik op de GPS zegt me dat Nijeveen toch wel iets groter is. Even later zie ik de koppels wielrenners hun ronden maken. Er is alleen geen ligfietser te zien.
Dan maar op naar het ‘verzamelpunt’: Nazca in de Dorpsstraat. Hoe moeilijk kan dat nou zijn? Ondanks armzwaaien, mis ik het pand grandioos. Als ik dezelfde weg terug rij, staat er een Quest pontificaal op de weg. Niet te missen! Vlug, voordat Peter het pand afsluit, ga ik nog even het toilet in.
In een lange stoet rijden we naar de kantine naast het meertje: inschrijven.
De individuele race is in over bijna 22 km lang, je ziet ze bij de start, de eerste doorkomst en bij de tweede doorkomst: de finish. Heel wat anders dan in Rütenbrock. Wel is er veel te zien, want de wielrenkoppels rijden er ook nog tussen. Bovendien is er een lekker ijsje bij de start/finish te krijgen.
Ymte verbetert zijn vorig record met 13 seconden, evenals anderen, maar hij is verreweg het snelst! Jos, Dirk en Gerben halen bijna twee minuten van hun tijd af, Wendy een minuut. Ook Oscar, de laatste binnenkomer, wordt enthousiast onthaald.
Na de prijsuitreiking, en terwijl er gezwommen wordt in het meertje, ga ik weer richting het noorden. Maar nu niet alleen: met een konvooitje van een roeifiets, een hoge ligger en een velomobiel. In een rustig(er) tempo rijden we langs de Drentsche Hoofdvaart. Dankzij mijn medeliggers plaatselijke kennis hoef ik de Hoofdvaart niet steeds over te steken: de wegen (en fietspaden) aan de westzijde zijn heel goed (en ook geen winkelcentra waar extra aandacht nodig is). Even voor Assen, bij de Norgerbrug, nemen we afscheid. Hierna ga ik even los. Gemiddeld rij ik dat laatste stuk, ondanks mijn gejakker, nauwelijks sneller dan de hele route langs de Hoofdvaart.

Het is mijn langste rit, op één dag, ooit geweest.
Of ik in Nijeveen geracet heb? Nee! Dat is nog een stap te ver, ik ben bang dat ik mij opblaas. Hoe kom ik dan thuis? 60 km is dan heel erg ver!

TeJayLigFts, 31 jul 2012 14:06