Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Net buiten Rütenbrock....

Gepubliceerd op 24 juli 2012 09:53, bijgewerkt op 19 september 2019 09:02 (1105 keer bekeken) 1Reacties

Werden afgelopen zaterdag drie wedstrijdonderdelen verreden. Samen vormde dat een onderdeel van de competitie in Duitsland en Nederland. Redacteur Theo was er bij.

Alles wees er op dat de zomer zaterdag zou beginnen. Alleen des te dichter we bij dé zaterdag kwamen, werd het afgezwakt.
In ieder geval was mijn start in vrij koel: 13 graden en vrijwel geheel bewolkt. En het zou droog blijven!
Ik had vooraf een track bij de Fietsersbond gemaakt, omdat het de eerste keer zou zijn dat ik naar Rütenbrock fietste. De racers van vandaag hadden het beter aangepakt, en staan al op de provisorische camping in de tuin bij de familie Bentlage. Het moet er vannacht wel fris zijn geweest!

Het eerste deel is bekend terrein, dus kan er afgeweken worden van de track, maar na de Exloërmonden is het voor mij vrij ongewis. En dan start de wet van Murphy ook. Alle borden wezen mij er op dat de weg niet begaanbaar, zelfs verboden zou zijn vanwege werkzaamheden, behalve voor aanwonenden. Nou dan maar kijken waar de velomobiel strand. Door dit ongewisse gedeelte hoor ook de aanwijzing niet dat ik de brug over moet. Jammer, want dat levert me op de terugweg toch een verrassing op. Als ik weer op de gps kijk, wijst het apparaat naar iets achter mij. Nou het kanaal waar ik langs rij gaat toch de goede richting uit. En, hé, ik ben door het 'verboden gebied' heen. Niets gezien dat me op deze zaterdag tegen zou kunnen houden.

Ik rij de brug van het kanaal naar Rütenbrock over, dus kan ik linksaf. Verboden voor fietsers! Wat? Dat kan toch niet... Toch maar weer terugkeren, en een honderd meter verder is er wel een fietspad die me de grens over brengt, en langs de gewenste vaart. De ligfietser die ik tegenkom, heeft er al rondgekeken, en gaat nu verder met zijn tour door Nederland.

Als ik er arriveer is de snelle ronde al vrijwel afgelopen. In een partytent is er van alles te halen, ik ben heel tevreden met koffie en een heerlijke amandelplaat (o.i.d.). Op het kleine openbare stukje is het een drukte van belang. De een probeert bij te komen van de gemaakte inspanning, een ander is nog gauw wat aan het sleutelen, om het nog beter te maken, of slechter (meestal bij wijzigingen op het laatste moment).

Ondertussen is de jeugd op racefietsen van start gegaan. De race wordt voor het eerst aan de dorpsrand gehouden, omdat vanwege bezuinigingen (ook daar!) niet alle hulpdiensten, zoals de vrijwillige brandweer, aanwezig zijn. Volgens mij had de eerste hulp vandaag niets te doen, en dat is maar goed ook, want zijn maat was ziek geworden. En dan maar hopen dat het gebeuren je maar iets interesseert, anders is het een lange zit. Dit geldt ook voor de verkeersregelaar bij de entree.

De 1 uurs race
De race speelt zich af grofweg in een vierkant, waar de ene hoek iets scherper is dan de ander. De racers vonden de bocht bij het publiek het interessantst, die kan je, bij goed aansnijden, op volle snelheid nemen. Nu is dat niet altijd mogelijk, want de snelle rijders moeten soms daar ook de tragere rijders passeren. Griezelig, maar het gaat steeds goed.

Publiek, ja het is er wel. Maar volgens de organisatie is de race door het dorp veel leuker. Daar zetten de mensen de stoelen voor hun huis aan de weg, en kijken maar. Hier moeten ze naar toe gaan. Ja, het is dus minder druk dan anders. Dus, misschien… De spreker heeft het over dat een welkome gast gearriveerd is: de zon. Maar lang duurt dat feest niet. Het wordt zelfs een tijdje erg fris. De zomer heeft een afspraak voor morgen.

Daniel die al een tijdje aan kop rijdt, komt ratelend onder de hekken door: een onderdeel is los geraakt. Met wat omstanders en gereedschap is het in een vloek en een zucht gerepareerd, maar hij verliest hierdoor wel de race.

Er volgt nog een race voor wielrenners, en voor de ligfietsers nog een race van tien ronden, maar nu de andere kant op. Echter ik heb het wel gezien. En na wat nagepraat te hebben, maak ik een rondje door Rütenbrock, om via een smokkelpad (wel een fietspad) tussen de maïsvelden ineens weer in Nederland te zijn.
Ik probeer nu de track terug te volgen. Net voor ik onder een viaduct door wil, staat er een bord dat doorgang verboden is. Ja, hoor! Zeker net zo als vanmorgen. Ik kom er snel achter dat dit geen onzinbord is: ik kom op een uitgestrekte, maar drukke jaarmarkt van De Maten. Positief is, als ik mij stapvoets door de menigte begeef, dat iedereen me ziet: met alle commentaar van dien. Ik hoor alleen positieve dingen, de rest heb ik er uitgefilterd. Daarna weer die borden, maar die ken ik al van vanmorgen, en daar maak ik mij niet meer druk om.
Ook maak ik me al snel niet meer druk om de track, dat terrein ken ik al.

De organisatie heeft haar best gedaan om ondanks de beperkingen van de gemeente, er een mooie dag van te maken. En dat is gelukt!

Bis zum nächsten Jahr!

Uitslagen

kort:
Snelle Ronde

Heren
1. Ymte Sijbrandij
2. David Linke (D)
3. Matthias König (D)

Dames
1. Heike Bunte (D)
2. Marloes Dries
3. Marjon van der Kraats

Race over 1 uur + 1 ronde

Heren
1. Ymte Sijbrandij
2. Daniel Fenn (D)
3. David Linke (D)

Dames
1. Heike Bunte (D)
2. Marjon van der Kraats
3. Wendy Schipper

Race over 10 ronden

Heren
1. Daniel Fenn (D)
2. Ymte Sijbrandij
3. David Linke (D)

Dames
1. Heike Bunte (D)
2. Wendy Schipper
3. Marjon van der Kraats

Meer informatie op VelomobilForum

Foto's

Michael E
Theo Z

Video's

Rütenbrock 1 uur deel 1, deel 2 en deel 3 van Roelf
10 ronden andersom van Roelf
pech voor Daniel van Marc van W

Blog

Liegender Robert
Peter H

Na de wedstrijden was er de gebruikelijke goed verzorgde barbecue in de tuin van de familie Bentlage. Onder de heldere lucht koelde het snel af tot 8 gr.C. Dat, en de vochtige lucht (94,7%) zorgde er voor dat de rijders, moe en voldaan, iets voor middernacht, hun slaapzak opzochten.

Redactie

Reacties (1)

NoStress

Volgens Swanette mochten we Daniel ook aanmoedigen. ;-)
Toen hij binnen kwam heb ik hem met enige aarzeling mijn inbusset aangereikt. Als dank ramde hij me met de fiets bij het uitschudden toen er een boutje in de fiets viel.
Daarna kreeg ik een onderbroek tegen mijn neus gedrukt en de geleende inbusset gooide hij na gebruik van zich af, bijna het kanaal in. Graag gedaan!

Ymte wist trouwens al die tijd niet dat Daniel uitgevallen was. Hij dacht dat hij nog steeds voor hem lag en reed de race 'rustig' uit. Die bocht was zo lastig dat hij niet zag dat Daniel daar met pech stond en ik hem later toeschreeuwde dat Daniel weer 3/4 baan achter hem lag.

NoStress, 24 jul 2012 11:30