Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Looky handspiegel introductie

Gepubliceerd op 01 juli 2012 09:49, bijgewerkt op 01 juli 2012 09:56 (1083 keer bekeken) 2Reacties

De looky handspiegel was te zien tijdens Cycle Vision. Middels een persbericht van het bedrijf werd aan het verschijnen van dit bijzondere accessoire aandacht gegeven.

De accessoire rubriek van Ligfiets.net geeft nu de mogelijkheid om je eigen ervaring toe te voegen.

Verder ontvingen we onderstaand persbericht:

Persbericht

Rijswijk, 28 juni 2012 De Nederlandse LOOKY fietshandschoenen met achteruitkijkspiegel nu ook in Duitsland

Tijdens de jaarlijkse Cycle Vision van afgelopen weekend heeft de oer-Hollandse LOOKY veel bekijks gehad van vooral buitenlandse bezoekers.
Fietsspecialist Räderwerk uit Hannover was direct onder de indruk van de uitvinding en stelt deze nu aan de Duitse fietser beschikbaar.

De LOOKY is een idee van de stichting KWAMUTEGEN (Anbi) en is ontwikkeld om de veiligheid van de fietser en diens omgeving te vergroten.
Door simpelweg de hand iets op te steken, verkrijgt de fietser goed zicht op alles wat er achter zich gebeurt.
Met name voor fietsers die moeilijk of niet kunnen omkijken, zoals ouderen en ligfietsers, vergroot een achteruitkijkspiegel het fietsgemak en de veiligheid wat ten goede komt aan de mobiliteit.

LOOKY wordt op dit moment door zo’n 90 maatschappelijk betrokken fietsspeciaalzaken aangeboden, voornamelijk in Nederland.
“Het is natuurlijk geweldig dat LOOKY ook in het buitenland opgemerkt wordt, vertelt Jessica van Batenburg van JDVB, producent van LOOKY.
Mensen kijken de eerste keer vaak vreemd op van de achteruitkijkspiegel in de handschoen. Maar eenmaal uitgeprobeerd, zijn de reacties erg enthousiast.
Wij hopen dat wij met LOOKY een goede bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid voor alle fietsers.”.

Over LOOKY:

In januari 2011 is LOOKY uitgebracht met de steun van de Fietsersbond Haagse regio en de Wethouder Verkeer & Vervoer van Rijswijk (zie bijgevoegde foto).
Door de combinatie van meer ouderen op de fiets en het gebruik van steeds snellere fietsen, is het kijkgedrag nog belangrijker in het verkeer geworden.
De traditionele fietsspiegels bieden goed zicht op achter, maar vanwege de nadelen als oubolligheid, vandalismegevoelig en kwetsbaar bij valpartijen, worden deze amper gebruikt.
LOOKY biedt de (lig)fietser een modern alternatief op bestaande fietsspiegels en stimuleert tevens de hand uitsteken bij het afslaan.
Deel van de opbrengsten komen ten goede aan het KWAMUTEGEN kinderfonds voor de financiële steun aan jonge verkeersslachtoffers.

www.LOOKY.eu

Einde persbericht

Eerder schreven we over Looky in dit bericht in januari 2011 over de introductie. En hier over de aanloop naar Cycle Vision.

Redactie

Reacties (2)

ssj3gohan

Ik begrijp niet helemaal waarom het persbericht lijkt te impliceren dat dit iets geweldigs is? Allereerst: hand/polsspiegels bestaan al een hele tijd, ik heb zelfs een elcheapo merkloos chinees exemplaar in m'n fietsdoos liggen. Maar belangrijker nog: dit heeft precies hetzelfde probleem als bril-, helm- en polsspiegels: je moet een speciaal, meestal irritant accessoire aantrekken om hem te kunnen gebruiken. Een accessoire dat niet persé op elke fietstocht aanwezig zal zijn. Je gaat niet onder alle weersomstandigheden fietshandschoenen (zeker niet zonder toppen), een helm of een (zonne)bril opzetten.

Wat dit veroorzaakt is dat de fietser 1) niet automatisch gebruik maakt van de spiegels omdat hij eraan went en 2) juist op de ritjes waar het het meeste uitmaakt, namelijk wanneer hij moe is of een kort ritje binnen de drukke stad maakt, de spiegel niet bij zich heeft. Spiegels zijn een gigantische verbetering van de fietsveiligheid en dienen dus standaard OP de fiets te zitten als je serieus impact wil maken op fietsveiligheid. Als je vindt dat ze er oubollig uitzien of kwetsbaar zijn moet je iets aan beeldvorming doen met reclamecampagnes en de varianten gebruiken met onbreekbaar spiegelglas en een flexibele (verstelbaar+meegevend bij een valpartij) arm.

Overigens heb ik onlangs met een kleine 30km/h de vangrail geschampt, inclusief spiegel, met mijn velomobiel en daarbij zijn net als met al mijn andere valpartijen de spiegels geheel ongeschonden gebleven. De meeste (serieuze, merk-)spiegels zitten prima in elkaar wat dat betreft.

ssj3gohan, 01 jul 2012 10:58

nvanderwal

Dat een spiegeltje op een handschoen niet handig zou zijn; omdat je lang niet altijd handschoentjes aandoet, daar ben ik het niet mee eens. Op de ligfiets rijd ik altijd met fietshandschoentjes (open vingers) aan. Ik zal schetsen waarom:
Meer grip op remmen en stuur.
Je kan makkelijk een handje aan de grond zetten, als je moet wachten voor een kruispunt.
Je kan makkelijk dingen vastpakken of tegen dingen je balans houden. Dit kan bij een muur, een schutting, een paaltje (met drukknop voor een stoplicht bijvoorbeeld) een stoeprand etc. Of dingen scherp of vies zijn, daar hoef je minder bij stil te staan.
Als je valt, onderuit schuift, schaaf je vaak je handpalmen. Die zijn met handschoentjes beschermd.
Met fietshandschoenen aan een terras oplopen ziet er uit, alsof je echt hard kan fietsen. :-)

Pas bij koud weer kies ik voor handschoenen met dichte vingers. Bevroren vingers stuurt lastiger en remt soms wat moeilijk.

nvanderwal, 01 jul 2012 16:06