Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Spezi nieuws: Sunrider 2012

Gepubliceerd op 17 april 2012 13:17, bijgewerkt op 18 april 2012 22:02 (3718 keer bekeken) 1Reacties

Alligt vervangt huidige type Sunrider

Alligt acht de Sunrider meer geschikt voor elektrische aandrijving, maar deze is ook zonder deze aandrijving te verkrijgen.

Het nieuwe model van de Sunrider verschilt op het eerste gezicht niet veel van het voorgaande model. Toch is het een totaal nieuwe Sunrider.
De motorklep is nu veel groter geworden om makkelijker bij het trapstel (en motor) te komen. Ook het montage- of serviceluik is veel groter geworden (ter grootte van het subframe). De ketting is veel beter beschermd door de, losse, achterwielkap, die op het vorige ontwerp nog niet zat. Het 'mangat' in de openslaande kap is aan de achterzijde open. De instapopening is wel wat kleiner geworden. Het gewicht van de Sunrider zou 10 % lichter worden dan bij het voorgaande model!

Alligt gebruikt, uiteraard, dezelfde componenten uit eigen stal voor de nieuwe Sunrider: dezelfde voorpoten uit de Alleweder-familie als de A6/A7/A8. Dezelfde achtervork-familie als de A8. Hetzelfde geldt voor het zitje en het trapstel.

Sunrider oud en nieuw

De verschillende versies, illus. Theo Z

Tussen de voorwielen zit het aluminium subframe (de grondplaat), welke veel mogelijkheden biedt naar de toekomst. Een andere vering, stuur of een andere motor. Schroef het subframe eronderuit, pas de componenten op het subframe aan en schroef hem weer terug.
Op het subframe zit de wielophanging, stuurinrichting, ketting geleiding, stuurhevel houders, en optioneel is er plaats voor een elektromotor in de kettinglijn. Ook een motor op de trapas is mogelijk (zie de foto's bij Alligt). De motor zit dus in de carrosserie (en is daardoor mogelijk wat lawaaiiger). Bij de oude Sunrider zat de motor in de naaf van het achterwiel. Bij de Daum motor zit de koker 45 mm lager dan bij een gewoon trapstel, omdat de Daum motor wat hogere inbouw maat heeft. De aandrijving zou efficiënter zijn, dus meer kilometers per acculading leveren.

Door de manier om de motor in de carroserie te plaatsen, is er wel weer mogelijkheid om een versnellingsnaaf in het achterwiel te plaatsen. De tussenas is vervallen.

Ook komen wielen wat schuiner (camber) te staan t.o.v. de huidige Sunrider, maar in de spoorbreedte gaat dit niet veel schelen. Het komt de stabiliteit wel ten goede! De schijfremmen zijn een optie, standaard zitten er trommelremmen op.

Het zitje kan naar voren klappen, waardoor de bagage boven het achterwiel beter bereikbaar wordt. Het vloertje van de bagageruimte boven het achterwiel wordt lager.

De binnenschaal is helemaal dicht gemaakt, dus geen bagage links en rechts van het zitje meer, en dan ook geen nattigheid meer van wielen, stuurstangopeningen, etc. De accu voor verlichting, en de aandrijving, zou achter de stoel dwars op de vloer komen te staan.

Op de Spezi zijn alleen twee van deze onderstellen te zien. Eén met de Daum trapasmotor wat dan een snelfiets is, en één met een andere motor van Akkurad voor de "Duitse brommer" variant. De complete Sunrider wordt van de zomer verwacht.

Bron: Alligt, Kees Rookus en Sunrider tekeningen voor eigen project.
De tekeningen van de nieuwe Sunrider zijn ontsproten aan de fantasie van Theo Z, alleen de romp komt van de 3D-tekeningen die door Alligt beschikbaar zijn gesteld. De bestickering, accessoires en verlichting, zijn dan ook fictief.

Redactie

Reacties (1)

JosSluijsmans

Alligt heeft laten weten dat als alles meezit de nieuwste Sunrider te zien zal zijn op het Velomobile Seminar op 7 en 8 september in De Meerpaal in Dronten. http://www.velomonbileseminar.com

JosSluijsmans, 31 aug 2012 14:11