Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 13 april 2012 13:00, bijgewerkt op 14 april 2012 07:36 (2404 keer bekeken) 7Reacties

Oude velomobiel, lijkt op een velomobiel, is een "velomobiel", Euro Tour 2013 aanmeldingen, bergop met 60 km/uur, NuVinci in Mango, en whike in de krant

Oude velomobiel

Op het Franse 'En vélomobile' is een oude velomobiel te zien, met een even intrigerende achtergrond: het Nederlandse Weekblad "Het Leven".
Bij een zoektocht waar deze foto mogelijk vandaan is gekomen komen we op Spaarnestadphoto terecht. Ook hier staat een fraaie velomobiel, en wel een tweezitter: le vélocar.

Lijkt op een velomobiel

Althans al weer volgens 'En vélomobile'.
Het gaat om een concept auto de Zoleco. Hier staat ook wat informatie.
Van achteren lijkt het er op. Ook dichte wielkasten. Niet dat dit weer iets nieuws is. De Citroën ID/DS (1955) had dit ook, tenminste voor de achterwielen. Ook de achterkant loopt naar achteren weg (druppelvorm), al mag dat niet te ver doorgevoerd worden daar er ook nog bagage in de kofferruimte moest kunnen.

Is een "velomobiel"

De Alleweder A8 is het gewillige* slachtoffer van Photoshop op de niet officiële website van Bentblog.
Niet gefotoshopt zijn de beelden in de voorlopige galerie.
* Ook te zien bij Alligt. De kunstenaar is Basilus.

Euro Tour 2013 aanmeldingen

De aanmeldingen voor de Euro Tour 2013 lopen binnen. Eén van de illustere figuren die zich aangemeld heeft is: Carl Georg Rasmussen (77 jaar!), bekend van de Leitra.
Het deelnemersaantal is op het moment van schrijven al 94 (waarvan 89 rijders), met als grootste contingent: 25 uit Nederland.
En een overgroot aandeel van de Quest: 40 stuks. Een goede tweede is de Mango met 18 stuks. En een opmerkelijk aandeel van 3 stuks voor de Quattro.

Bergop met 60 km/uur

Nog een oudgediende, en captain, van ROAM, die dankzij een afdaling de volgende helling niet onder de 60 km/uur komt. Josef heeft zich ook opgegeven voor Euro Tour 2013.

NuVinci in Mango

Volgens Twitter zou de eerste Mango met een Nu inci naaf afgeleverd zijn. We zijn benieuwd hoe dit bevalt!

Whike in de krant

    In de komende weekendbijlage 'Vrij', van het Noordhollands Dagblad en mogelijk o.a. het Haarlems Dagblad, staat een verhaal over de Whike.

Ook dit weekend: de eerste ligfietsopstapdag van dit jaar. Zie de agenda.

Redactie

Reacties (7)

TeJayLigFts

Antwoord op de NuVinci naaf (en Mango).

Vergelijking NuVinci N360 met andere naven op: Ilse-bike.nl.

TeJayLigFts, 14 apr 2012 07:35, bewerkt op 14 apr 2012 13:05

NoStress

Kleine correctie: Niet de eerst Mango met een NuVinci naaf, wel de eerste (productie) Sinner Mango met NuVinci 360 naaf. De eerst Mango met een NuVinci (oude type) reed al in 2008(?) mee naar Giessen.

NoStress, 14 apr 2012 20:38

NoStress

Ik zei het toch, die A8 is niet alleen gewillig, maar ook fotogeniek. Prachtige plaatjes. In digi-cameo kleuren lijken de foto's van de assemblage net van een of millitair wapen ofzo....

NoStress, 14 apr 2012 20:41, bewerkt op 14 apr 2012 20:48

NoStress

Frappant filmpje van Josef. Hij geeft aan niet onder de 60 te komen. Geloofwaardig. Passeert een 60 km bord, dus mag niet sneller. Komt er, over een doorgetrokken streep, een auto voorbij met een niet onaanzienlijk snelheidsverschil.....mmmm.

NoStress, 14 apr 2012 20:47

walter

Het diagram dat Theo aanhaalt (zie onderste commentaar) slaat echt helemaal nergens op. De getallen kloppen van geen kant, en de lengteverhouding tussen de balken is ook, laten we zeggen, niet helemaal op schaal. Stomtoevallig nogal ten gunste van de NuVinci.

Het valt me op dat Fallbrooke niet netjes omgaat met de feiten rond hun naaf. Over het rendement doen ze geheimzinnig en draaien ze om de hete brei heen, en dit diagram is ronduit oneerlijk.

Heeft iemand dat ding al op de weegschaal gelegd?

walter, 14 apr 2012 21:34

TeJayLigFts

@Theo van Goor: Josef heeft een aanvulling gedaan op dit verhaal.
Zie BROL met de gegevens.

[url=][/url]

@Walter: eigenlijk is dit reclamemateriaal van Fallbrook (2010), de maker van. En zo hoort het ook bekeken te worden (met rechtvaardige achterdocht). Hier NuVinci.

TeJayLigFts, 15 apr 2012 18:36

twilwel

Ik had mijn reactie eigenlijk op een verkeerde plek gezet, daarom hier nog een keertje waar ie thuishoort:
"Rendement heb ik vergeefs naar gezocht en NuVinci, als ze al metingen hebben gedaan, laat niets los. In ieder geval past de nieuwe uitvoering (N360) zonder grote aanpassingen in het frame van de Mango. Een testritje leerde dat het lekker fietst, stil, soepel, gemakkelijk en eventueel zwaarder trappen is in ieder geval niet merkbaar. Doorslippen kreeg ik niet voor elkaar, hoe hard ik ook trapte. Het is trouwens de vraag of doorslippen schadelijk is voor de naaf. Klein minpuntje is dat je maar een deel van het bereik terug kunt schakelen als je plots moet stoppen. Een klein stukje trappen (duidelijk minder als bij derailleur) is al voldoende om weer verder terug te kunnen schakelen. Schakelen onder last gaat prima.
Bij naafversnellingen moet je de kettingspanning flink verhogen om ophopen van de ketting (met als gevolg van het kransje aflopen van de ketting) bij terugtrappen te voorkomen. NuVinci heeft dit handig opgelost met een freewheel en daardoor kun je met dezelfde lage kettingspanning als bij derailleurversnelling volstaan. Daardoor is een combinatie met dubbel of zelfs triple voorblad, waarbij de kettingspanning op het kleinste blad kleiner is als op het grootste, geen enkel probleem. Met twee bladen of een triple voor is het bereik zeer groot en die heb je alleen nodig bij hellingen.
Zodra de Harmony schakeling voor de naaf beschikbaar is gaat een Duitse velomobilist ermee rijden. Daarmee hoef je zelfs niet meer zelf te schakelen, de cadans die je wilt trappen stel je in en de electronische schakeling doet de rest.
Er zijn echt mensen die dergelijk gemak belangrijker vinden dan efficientie. Nastellen is nimmer aan de orde en er is nul onderhoud aan de naaf zelf. De voorloper (N171) waren nog wat kinderziekten mee zoals olielekkage en de schakelaar had een veel te grote slag om echt handig te zijn. De bediening is duidelijk verbeterd en voor de rest is het afwachten".

twilwel, 16 apr 2012 15:19