Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Roeifietsnieuws

Gepubliceerd op 22 februari 2012 23:59, bijgewerkt op 23 februari 2012 09:41 (504 keer bekeken) 2Reacties

Versimpelde bevestiging van de aandrijfkabel aan de snek en de voetenslede

THIJS tandem

Tandem op Kreta

De snek en de voetenslee-ring zijn anders vorm gegeven, waardoor het opleggen en omdraaien van de aandrijfkabel veel gemakkelijker gaat. Wel moet hierbij de snek opgestuurd worden naar RowingBike.com en hoort hier een nieuwe ring bij. Voor details en prijzen zie hier.

Wil je zien hoe makkelijker het omdraaien van de aandrijfkabel is geworden, dan kan je dit zien in de volgende instructievideo. Plus video's over het opleggen van de aandrijfkabel, de begrenzing van het versnellingsbereik reguleren, en het aanbrengen van de armslagkabel en het gebruik van de schuifknoop.
Verbeterde aandrijfkabels
Binnenkort komt er een nieuwe Ø 3 mm ( ± 6 gram per meter) kabel binnen die van een nog sterkere dyneema-vezel gemaakt is, hiervan is de prijs nog niet bekend.
Wel is een iets zwaardere kabel verkrijgbaar; de Ø 3,3 mm ( ± 7 gram per meter). Deze kabel is al uitgebreid getest en heeft een duidelijk langere levensduur. Uitschieters van meer dan 3000 km - zonder om te draaien - zijn gemeld! Wel hoort hiervoor een iets bredere ring, die binnenkort - begin maart - beschikbaar komt.
Dus: als er overgestapt wordt op het nieuwe kabelbevestigingssysteem, kan er gekozen worden uit een ring voor een 3,0 mm kabel of voor de iets zwaardere 3,3 mm kabel.

Verbeterde grendel en grendelhuis voor de voetenslee
Voor de gefreesde voetensledes, die nu een jaar of twee op zowel de THYS 209 als de THYS 222 gemonteerd worden, is nu een RvS versie van grendel en grendelhuis leverbaar. De aluminium versie wil wel eens een kraakje laten horen. WD 40 op de grendel verhelpt het gekraak weliswaar, maar het kan het als vervelend ervaren als dit vrij regelmatig moet gebeuren.
Er wordt aangeraden om, als toch de versnellingskabel naar de voetenslede vervangen moet worden, dan meteen die grendel en het grendelhuis te wisselen. De manier van bevestigen van de kabel wordt dan omgedraaid; het kabelloodje valt in de grendel en het kabeluiteinde wordt vastgezet op de schakelknop op het stuur.
Ook hiervan is een video, in twee delen, verschenen hoe het grendelhuis en grendel vervangen hoort te worden.

Let op: het EK roeifietsen 2012 vindt plaats op 15 en 16 september!

Als een uitsmijter een video van het fietsen met een tandem op Kreta 2010.

Bron: mail van Derk Thijs.

Redactie

Reacties (2)

NoStress

Kleine ontwikkelingen, maar wel fijn.
Marloes roeit maar door en de kabel is al bijna (weer) versleten. (was al omgedraaid) Niet veel werk als je de truuk eenmaal kent, maar als het nog makkelijk kan mooi meegenomen.
Ik heb mijn eigenbouw roeiert inmiddels ook voorzien van de dynema kabels van Thys. Een hele verbetering met de stalen kabels in gebruikers gemak. De slijtage is bij mij minder dan op een Thys roeifiets.

Als Marloes haar fiets zover is binnenkort zal de aanpassing wel gebeuren denk ik. 6000 km met een kabel begint er meer op te lijken.De sterkte is niet het probleem, maar de slijtvastheid.

NoStress, 23 feb 2012 13:30

MMZ

Mijn snek is al een tijdje aangepast. Het is nu echt heel veel makkelijker om je kabel te wisselen.

Het achterwiel hoeft er niet meer uit, en dat scheelt een boel gepruts. De v-brakes kunnen gewoon dicht blijven. Ook geen gedoe meer om de roets zonder achterwiel ergens stabiel neer te zetten of te leggen. Dat is enorm prettig. Zeker als je een keer door extreem snelle slijtage door winterse omstandigheden onverwacht in een donker bos langs de kant staat. Gewoon met handschoenen aan je fiets van een nieuwe aandrijfkabel voorzien. Het was bijna een luxe ervaring.

Onder normale omstandigheden gaat een kabel 800 km per kant mee. Ik ben heel benieuwd hoe ver de nieuwe kabel me gaat brengen.

Is het heel makkelijk geworden om je kabel te draaien en te wisselen, is dat straks practisch niet meer nodig door verbetering van de kabel. Als de kabel straks 6000 km meegaat is dat zo'n beetje hetzelfde als de levensverwachting van een open ketting op een normale fiets. Best wel indrukwekkend voor een stukje gevlochten polyethyleen.

MMZ, 23 feb 2012 17:02