Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Alligt biedt Sunrider-tekeningen aan voor eigen projecten

Gepubliceerd op 12 februari 2012 21:20, bijgewerkt op 17 april 2012 07:37 (2294 keer bekeken) 0Reacties

In mijn interview met Leo Visscher en Dietrich Lohmeyer was het al te lezen. Alligt en Akkurad zijn bezig om de Sunrider volledig te herzien.

Als resultaat hiervan zal de Sunrider vóór een grotere motorklep krijgen (werken aan het trapstel) en achter een losse achterwielkap  (werken aan het achterwiel/derailleur) om een goede toegang te garanderen. De openslaande kap zal kleiner, en daarmee ook aerodynamischer, zijn. Zowel het interieur als exterieur van de velomobiel is opnieuw ontworpen, de techniek en instelmogelijkheden van de zithouding zijn verbeterd. Het dagelijks gebruik en het uitvoeren van het onderhoud diende verbeterd te worden, maar ook het produceren voor de fabrikanten. Leo Visscher verwacht dat het gewicht 10 % lager zal zijn dan de huidige (tot 45 kg). Van de oude versie van de Sunrider, waarvan de montage erg lang duurde, zijn er ongeveer 100 gebouwd. Alligt en Akkurad zagen een aanzienlijk potentieel in dit voertuig en hebben derhalve ook de rechten van de Sunrider van Aerorider verworven om deze verder te ontwikkelen.

Sunrider

De Sunrider kan, maar hoeft niet, uitgerust worden met een elektromotor. In Nederland zal hij worden aangeboden met een elektrische ondersteuning tot 25 km/h (Pedelec: elektrische ondersteuning), in Duitsland, maar ook andere landen, zal er een variant zijn met een elektrische aandrijving tot 45 km/h (gecertificeerd door het TÜV Keulen). Akkurad geeft op zijn accu's twee jaar garantie, en na 500 laadcycli zal er nog tenminste 85 % van de oorspronkelijke capaciteit aanwezig moeten zijn.

Momenteel kan bij Akkurad, een oude versie van de Sunrider met een naafmotor getest worden. Alligt beschikt over een test-Sunrider (ook de oude versie) zonder motor. De Ligfietswinkel in Amsterdam zal binnenkort de beschikking krijgen over een bromfietsversie met een elektrische aandrijving tot 50 km/h. Deze zal verkrijgbaar zijn tegen een meerprijs van EUR 3.000 t.o.v. het basismodel.

Sunrider

Voor het eerst, in de geschiedenis van Alligt, zijn de belangrijkste onderdelen van het voertuig volledig gedigitaliseerd. De mallen zijn hiervan gefreesd. Leo Visscher heeft besloten om deze tekeningen, evenals tekeningen van andere ligfietsonderdelen die hij produceert, op de website (allrider.nl) ter download aan te bieden. Het aanbieden van deze 3D-tekeningen van deze onderdelen is, zoals Visscher het stelt, welbegrepen eigenbelang. Hij hoopt dat, wanneer iemand een nieuw voertuig ontwikkelt, hij deze tekeningen voor zijn eigen ontwikkeling kan gebruiken en de onderdelen dan ook van Alligt koopt. Voor de gebruiker ziet hij het voordeel dat de onderdelen relatief goedkoop, in de praktijk beproefd, en in kleine als grote aantallen verkrijgbaar zijn. Een ander voordeel voor Alligt zou kunnen zijn, dat velomobielenthousiastelingen de tekeningen kunnen aanpassen aan hun eigen wensen en de fabrikant voorstellen kunnen doen voor wijzigingen, zodat deze eventueel in serieproductie opgenomen kunnen worden.

Alligt Parts

Natuurlijk zijn er een aantal regels voor het downloaden en gebruik. Deze zijn in te zien op Allrider.nl.

Leo Visscher stelde me voor een oproep te doen om een wedstrijd uit te schrijven, om op basis van zijn tekeningen, nieuwe voertuigen te ontwikkelen. Over de preciezere regels, voorwaarden en de jury, zullen we binnenkort berichten op BentBlog.de, Ligfiets.net en allrider.nl!

Vertaling: Theo Zweers

Redactie

Reacties (0)