Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Het melden van ‘verbeterpunten’ op fietspaden

Gepubliceerd op 17 oktober 2011 07:00 (235 keer bekeken) 0Reacties

De infrastructuurcommissie krijgt met enige regelmaat de vraag waar problemen met fietsinfrastructuur te melden zijn. We verwijzen altijd door naar de Fietsersbond. De infrastructuurcommissie is te klein om concrete punten aan te pakken.

De Fietsersbond heeft een meldpunt voor problemen met de inrichting of het gebruik van fiets-infrastructuur. Je kunt hier ook zien of een probleem al gemeld is. In dat geval kan je met een “me too” volstaan, en wellicht aanvullende informatie geven. Als een probleem nog niet gemeld is, dan kan je een melding toevoegen. Hiervoor heb je een account bij de Fietsersbond nodig.

Om een melding te kunnen plaatsen zijn er verschillende gegevens nodig: Een titel (wat is het probleem in 6 of minder woorden), een lokatie, wie is verantwoordelijk, in welke categorieën valt het probleem, en een beschrijving. Tot slot kan je een foto toevoegen. De Fietsersbond zelf ook een lijst met tips. Hierin staat ook kort beschreven hoe het verder gaat na de melding.

Titel

Zorg voor een korte en bondige titel. Dit wordt het onderwerp van de email die verstuurd zal worden.

Lokatie

Hiervoor moet je een pesterig klein Google Maps venstertje gebruiken. Begin met een straatnaam en plaats, en klik op “Plaats een marker hier”. Je gaat nu grofweg naar de gewenste lokatie. In het Google Maps venster kan je nu de precieze lokatie aangeven. Als je GPS coördinaten hebt, dan kan je die ook direct invoeren. Het veld “ter hoogte van” kan je gebruiken voor aanvullende informatie.

Wegbeheerder

De Fietsrouteplanner moet wel weten waar het probleem naar toe moet. Plaats, gemeente en provincie zal meestal wel lukken. Google Earth heeft de gemeentegrenzen beschikbaar dus dat zal wel lukken. De wegbeheerder is meestal iets ingewikkelder. Gelukkig is ook daarvoor hulp beschikbaar. Met deze website kan je per weg bekijken wie de wegbeheerder is.

Categorieën

Hier vul je in wat voor soort probleem je ondervindt. Dat kan zijn paaltjes, slecht wegdek, niet vegen (bij sneeuw), maar ook parkeeroverlast. De tweede vraag betreft het soort wegdek (asfalt tot schelpenpad).

Beschrijving

Beschrijf hier je probleem. Houd dat kort, maar zorg wel dat je volledig bent. Een suggestie in welke richting je een oplossing ziet kan helpen, maar maak duidelijk dat dit slechts een suggestie is, geen dwingende vraag. Laat de wegbeheerder de ruimte om een geschikte oplossing te kiezen bij de bestaande situatie. Als er een gat in de weg zit, is de oplossing zo overduidelijk dat een suggestie meer kwaad doet dan goed. Bedenk dat jij iets vraagt. Behandel de wegbeheerder correct, dan zullen zij dat ook met jou doen.

Als je probleem specifiek is voor ligfietsen is, zullen de meeste wegbeheerders niet spontaan harder gaan lopen. Maak in dat geval in je melding duidelijk welke andere weggebruikers nog meer last hebben van het betreffende probleem.

Foto

Een foto kan behulpzaam zijn bij het duidelijk maken van het probleem. Het maken van een geschikte foto is een vak apart. Afhankelijk van het probleem werkt een detailfoto of juist een overzicht beter. De foto mag niet heel groot zijn, maak er dus een paar, en probeer wat het duidelijkst is. Een pijltje intekenen op de foto kan nuttig zijn.

En dan…

Is het afwachten. De meeste fietsinfrastructuur valt onder een gemeente. Lokaal kunnen de verschillen dus erg groot zijn. Vergeet niet om het probleem af te melden als het probleem is opgelost, of als de wegbeheerder heeft aangegeven dat ze het probleem niet zullen oplossen. Hiervoor kan je de status van je eigen meldingen aanpassen. Je kan je eigen meldingen terugzien op de site van het meldpunt (werkt alleen als je ingelogd bent).

Redactie

Reacties (0)