Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Nieuwe kettingrol Alligt

Gepubliceerd op 31 december 2010 14:17, bijgewerkt op 31 december 2010 14:55 (1643 keer bekeken) 0Reacties

Alligt heeft nieuwe kettingrollen. Die lichter, mooier en duurzamer moeten zijn dan de oude.

Ontwikkelaar Leo Visscher schrijft: "Deze kettingrol is van het materiaal PA6 met 30 % glas. Ik heb de eerste serie van ongeveer 1000 stuks in de diverse uitvoeringsvormen op voorraad liggen. De rol wordt uit één deel gemaakt in een nieuwe matrijs. Deze matrijs biedt meer mogelijkheden voor verschillende varianten van dit product. Hij kan nu met o-ring of met 15 tanden en twee kleinere o-ringen geleverd worden. Nieuw is dat hij ook met één lager geleverd kan worden. Dit zijn dus 4 varianten!

De wang, de buitenste diameter is iets groter (totale diameter 68 mm) gemaakt, zodat de rol betere bescherming biedt tegen de ketting en de dat ketting er beter op blijft liggen. De breedte van de groef is iets kleiner geworden, zodat naar verwachting de duurzaamheid bij 10 speed kettingen beter wordt. De kunststof wordt om de lagers gespoten. Lagers apart vervangen is hierdoor niet meer mogelijk. Het gat door het lager is 8 mm.

Ondanks een forse investering in een nieuwe matrijs, lang voordat de oude is afgeschreven, heb ik ervoor gekozen om de prijzen zo te laten als ze waren. € 25,- Voor de uitvoering met 15 tanden en € 20,- met o-ring. Het streven van Alligt is om een betaalbare duurzame en stille kettingrol te produceren.

Ik adviseer om kettingrollen met één lager alleen te gebruiken in het teruglopende deel van de ketting.
Overigens verwacht ik dat de rol met 15 tanden het langste mee gaat, maar ik vind het prima dat men een rol met alleen o-ring gebruikt in het trekkende deel. Tijd zal leren wat wijsheid is.

Er is dus een rol met 15 tanden en twee o-ringen ernaast en een rol met alleen één o-ring.

Er zijn dus een uitvoering met één lager en er is er één met twee lagers.

Standaard lever ik ze met kunststof afdichtingen.

Er loopt een proef van 140 kettingrollen in een zachtere en lichtere kunststof. Als die test goed verloop kan de rol over enkele jaren nog lichter en geluidsstiller worden. "

Een van de eerste testers de schrijver Wim Schermer heeft de kettingrol in de Quest geprobeerd.

Redactie

Reacties (0)