Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Materiaalnieuws deel 2

Gepubliceerd op 12 november 2010 07:00 (815 keer bekeken) 0Reacties

Challenge berichtte eerder dit jaar over een voorvering op de trike. Ligfiets.net bracht een bliksembezoek aan de fabrikant en kreeg wat details los over de verdere plannen en ontwikkelingen.

Trike Alizé vering
Challenge toonde op Spezi 2010 een detail van vering op hun trike. De plannen zijn gemaakt in 2007 en in 2010 is het ontwerp dus uitgewerkt en productierijp. De reactie op de plannen bleek wat afhoudend, het ontwerp sloot eigenlijk volgens informatie van de dealers niet voldoende aan bij de verwachtingen die mensen hebben van een geveerde trike. Met name de beperkte veerweg binnen het nieuwe ontwerp werd als mogelijk nadeel ervaren.
Bij de voorgaande overweging van dealers speelt mee dat de trike van Challenge zowiezo wel voldoende stijf is, maar ook binnen de huidige vleugelvormige veerpoten al wat flex toelaat. Daarmee dus eigenlijk ook op de bestaande trike al wat vering aanwezig. Challenge benadrukt dat het hebben van flex in de armen van het frame niet hoeft te betekenen dat het frame zwakker is. De huidige opbouw heeft zich in de praktijk duidelijk bewezen, er is nog geen fiets teruggekomen die met dat onderdeel problemen heeft gehad.

Challenge houdt wel van een uitdaging en niet van halve oplossingen. Dus is de fabrikant toch begonnen met een andere werking en uitstraling. Meer veerweg, toch stabiel mogelijk met stabilisatiestangen als die nodig blijken te zijn. Kortom een totaal ander ontwerp waarin uiteraard weer de nodige ontwikkeling gestoken moet worden. Dat nieuwe ontwerp zal meer naar een werking toe gaan van vering en demping en de rijder nog meer comfort moeten bieden dan op de bestaande driewieler al het geval is.

Redactie

Reacties (0)