Pinion versnelling
Gepubliceerd op 14 september 2010 10:52, bijgewerkt op 14 september 2010 11:03 (4190 keer bekeken) 6
Verschillende sites hebben al geschreven over de Pinion 18 versnellings-systeem voor fietsen. Het zou een serieuze concurrent voor Rohloff naven moeten worden. De versnelling werd op Eurobike gepresenteerd.
Bentblog schreef al een stuk en ook Velovision, maar zeer veel informatie verscheen uiteindelijk in een artikel van Aktiv radfahren waarbij google translate deze vertaling naar het engels kan maken. Groot nadeel lijkt tot nu toe dat het systeem zoals bij de concurrent Rohloff niet in een fiets toe te passen is die niet af-fabriek met de versnelling is uitgerust. Het frame lijkt op de foto speciaal aangepast te zijn om plaats te bieden aan het versnellingssysteem. Verder wordt in het artikel een hoog gewicht van ruim 2,5 kilo genoemd als nadeel. De fabrikant geeft zelf de voordelen van het product weer op de website en uiteraard zitten daar ook zeker goede punten in.
Reacties (6)
De pinion werkt met een tandwielkast, zie het patent hier: http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2010072397
Een andere recente ontwikkeling is de onfeilbare derailleur van Flevobike/Gazelle, zie dit patent: http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2008108641
Deze moet op termijn een goedkoop alternatief voor de Rohloff in de
Greenmachine vormen.
RB
wakkermans, 14 sep 2010 23:07
Ik ben benieuwd hoe ze schakelen. Met twee trekkende kabels zoals de Rohloff? Daarnaast is het best wel interesant omdat de stappen kleiner zijn dan bij een Rohloff terwijl het totale berijk iets groter is. Ik vraag me af hoe het met de efficiëntie zit.
RodePioneer, 15 sep 2010 10:02
De Pinion is een interessante ontwikkeling! Dergelijke zaken spreken mij heel wat meer aan dan al die designerfoefjes van de laatste jaren die niet of nauwelijks verbeteringen inhouden in technische en/of ergonomische opzichten.
'k Vraag mij af of de Pinion -of een aangepaste variant ervan- ook geschikt is voor toepassing op de Raptobike. 't Zou nogmaals een geweldige 'opruiming' veroorzaken in het aandrijfgedeelte van deze FWD ligger.
WTV
wtvnl, 15 sep 2010 10:37
Efficiëntie en massa blijven inderdaad de achilleshiel van niet-derailleurversnellingen. Ik vind dat persoonlijk nogal een hoge prijs voor schakelen in stilstand. Maargoed, er zijn mensen die dat anders waarderen.
Waarom hebben ze eigenlijk zo'n belachelijk klein voorblad gebruikt? Dat zal rendement en slijtvastheid niet ten goede komen?
Hoe groot is de trapaslengte? Kun je hiermee een mooi smal crankstel bouwen?
walter, 15 sep 2010 12:39
Dit lijkt mij wel mooi in te bouwen in de stang van een ligfiets of velo. Fijn om te weten dat er nog steeds goed gedacht word over het verbeteren van de aandrijving van de fiets in het algemeen. Ben benieuwd wie de eerste ervaringen op papier/scherm gaat zetten en hoe het verder gaat ontwikkelen.
ArnoldStokkelHoorn, 16 sep 2010 20:32
@Walter: een klein tandwiel geeft de mogelijkheid om de ketting zelf gemakkelijk in een kettingkast in te bouwen. Kan ook een keuze zijn.
Met 2,5 kg wil ik het niet voorop een ligfiets hebben, dat gaat erg beroerd sturen. Maar op fietsen met een tussenas kan dit een interessante optie zijn. Uiteraard afhankelijk van de efficiëntie. Interessant is dat de roterende massa waarschijnlijk kleiner is dan bij huidige naafversnellingen, maar ik niet kan zien of er een verlies-vrije versnelling is. Het eerste helpt mee bij alle versnellingen, het laatste is dan weer een nadeel.
MaartenSneep, 19 sep 2010 15:16