Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Vrijdag bericht Ontwerpstudies

Gepubliceerd op 25 juni 2010 07:13, bijgewerkt op 27 juni 2010 12:23 (2048 keer bekeken) 8Reacties

Mooie fietsen, fietsbijeenkomsten en kunstroutes. Deze vrijdag pakken we uit met veel visuele informatie.

Reacties gevraagd

Roel schreef:"Ik zag dat jullie in een van de nieuwsberichten aandacht besteden aan de autovelo van speed studio design. Wat er niet bij stond was dat dit een van de finalisten van de International Bicycle Design Competition was. Tussen de finalisten staan meerdere ligfietsconcepten, waaronder mijn eigen inzending, de Evolution bike. Ik heb gezien dat de reacties op de autovelo vrij kritisch waren, maar ben toch erg benieuwd wat de reacties om mijn ontwerp zouden zijn".

Noot van de redactie Ook in dit artikel in April hadden we al een link naar de speedstudio design website.

Zie voor meer info en afbeeeldingen over de International Bicycle Design Competition de volgende links;
www.ibdcaward.org zie history> 2009 en flickr.com

Fietsontwerp

We lezen graag over fietsontwerp, op Bicycledesignblog staat vandaag een artikel over het boek Bicycle Science. En ook enkele dagen geleden over de Trimtab 3x3 design trike.

Fietsevenementen

Verder komt er een bijeenkomst over fietsen in Doetinchem en zal er een bijzondere fietsroute zijn onder de titel de O van Overijssel.

Oud nieuws

Eerdere berichten over fietsontwerp:
2008 Tripod2007 ligfietsontwerp,
2007 velomobielontwerp,
greenmachine trike,
Fietskunst 2007
Fietskunst 2005

Redactie

Reacties (8)

MaartenSneep

Ik zie nog steeds niet waar ik moet wezen om de finalisten van de fietsontwerpwedstrijd te bekijken. Over welk ontwerp wil Roel nu echt onze reactie horen?

MaartenSneep, 25 jun 2010 12:57

jack

Sorry Maarten, de link naar het project van Roel was in de lijst met de andere links richting de internationale ontwerp wedstrijd gekomen.
De link is coroflot.com

jack, 25 jun 2010 22:47

MaartenSneep

Ah, duidelijk.

Nee, dank u. De Flevobike bike is geweest, en hoeft voor mij niet meer terug te komen. Die fiets heeft heel veel schade aangericht voor de reputatie van de ligfiets, vooral dat het heel moeilijk is om er op te fietsen. Bovendien zitten de trappers heel laag. Daardoor zitten je bilspieren in de knel bij het fietsen. De verschelling moet in de naaf zelf, ook een speciaal en duur onderdeel. Die beide redenen gecombineerd zou ik willen zeggen dat het er misschien beter uit zien dan een originele flevobike bike, maar voor mij absoluut niet in productie hoeft.

MaartenSneep, 26 jun 2010 14:10

robinpols

@Roel Je fiets oogt mooi simpel en dat is heel wat waard in Ligfietsland. De vraag die automatisch volgt is fietst het ook goed, anders heb je niets aan een mooi ontwerp. Je kunt dit helaas nooit zien aan een (stil)plaatje. In tegenstelling tot de Flevobike heb je het stuur op de voorbouw gemonteerd dit lijkt mij een behoorlijke verbetering qua besturing. Is dat ook zo? Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom dit niet standaard op de Flevobike zo is (hoewel echte Flevobikers het niet nodig schijnen te hebben). Dus hoe fietst je fiets? Verder vind ik je spatborden mooi door de geintegreerde lampjes. Als je er nog wat zonnecellen opplakt heb je er geen omkijken meer naar!

@Maarten Dat de Flevobike veel schade heeft aangericht aan de reputatie van de ligfiets vind ik een interessante stelling. Kun je dit misschien ook onderbouwen? (Gegevens aangaande de reputatie van de ligfiets lijken mij namelijk ook erg interessant voor de vereniging.) En als je dat kan, is het dan ook mogelijk om aan te tonen wat de Flevobike in positieve zin heeft bijgedragen aan de reputatie van de ligfiets? Ik ben benieuwd.

robinpols, 29 jun 2010 13:24

avatar

@Maarten,

Ik maak uit de tekst tussen jouw regels op dat jij nooit lekker hebt leren fietsen op een Flevobike Bike of Racer... Pech voor jou, want voor mij en voor een heleboel mensen was en is de Flevobike Bike nog steeds de jongensdroom, zoals een porsche 911 dat voor veel autoliefhebbers is. Niet geheel praktisch, moeilijk op de weg te houden, een steile leercurve... Maar o zo prettig als je het dan onder de knie hebt.

Het commentaar over de laagzittende trappers en knelzittende bilspieren kan ik totaal niet plaatsen, net zo min als de opmerking over een versnellingsnaaf. Zou je dit nader kunnen toelichten?

@Robin,
Alleen op de Flevobike Trike was/is het stuur op het achterframe gemonteerd, op de Bike kun je wel degelijk (rug los van de leuning) sturen omdat het stuur op het voorframe gemonteerd zit.

MartinGrrr, 03 jul 2010 09:23

robinpols

@MartinGrr
Wat betreft het stuur heb ik mij inderdaad vergist. Zelf heb ik ooit op een Flevotrike gereden waarbij het stuur vast zit. In combinatie met het verhaal van mensen die met losse handen weg fietsen op een Flevobike trok ik te snel de conclusie dat ook bij de bike en de racer ook het stuur vast zou zitten. Verder vind ik je vergelijking met een Porsche een aardige.

robinpols, 06 jul 2010 11:55

MaartenSneep

@Martin: Als je iemand die nog nooit op een ligfiets gereden hebt op een kantel-knip gestuurde fiets zet, dan valt 'ie, en wil daarna waarschijnlijk niet meer op een ligfiets plaatsnemen. Dat is wat ik bedoel met schade aan de reputatie van de ligfiets: "ligfietsen zijn moeilijk te berijden". Bewijs is anekdotisch, maar het aantal mensen dat op een kantel-knip fiets meteen doorheeft wat de lol van ligfietsen is, is gering. Ik heb ook niet de indruk dat de Flevobike-bike nog steeds een droom-fiets is, hooguit bij mensen die er in het verleden al op reden.

Een direct door trappers aangedreven naafversnelling zou speciaal voor deze fiets gemaakt moeten worden. Gewone naafversnellingen hebben geen doorlopende aangedreven as. Je zou het kunnen proberen met een Schlumpf, maar twee versnellingen lijkt mij te weinig. Alles wat je speciaal moet maken voor een kleine serie fietsen is duur.

Bij het fietsen gebruik je onder andere je bilspieren. Door de trappers laag te monteren, komen die bilspieren in de knel. Misschien dat er aan de zitting nog iets te doen is waardoor het uiteindelijke effect meevalt, maar dan ben je waarschijnlijk steeds bezig om jezelf op de fiets te duwen met je benen. Als je de trappers hoger zet, heb je van dat ergonomisch probleem veel minder last.

MaartenSneep, 14 jul 2010 21:19

robinpols

@Roel, in reactie op Maarten: Als je iemand die nog nooit ge(lig)fietst heeft op een (lig)fiets zet dan is de kans groot dat hij of zij valt. Het ligt dan aan de wil van diegene of hij of zij doorgaat met proberen. Het is niet onwaarschijnlijk dat die iemand toch leert (lig)fietsen. Ik ken een anekdote van iemand die na maanden oefenen zijn Flevobike redelijk onder controle had en hem vervolgens uitleende aan een bekende die er binnen 10 minuten voor het eerst op wegreed alsof hij het al jaren deed. Of de bekende aan het ligfietsen verslaafd is geraakt verteld de Anekdote niet. Het bewijst dus ook niets. Je fiets lijkt misschien op een Flevobike maar wie zegt dat hij ook zo fietst. Bouw die fiets als je er in gelooft! En laat je vooral niet demotiveren door vage aannamen van mensen die last hebben van Flevofobie ;)

robinpols, 15 jul 2010 11:22