Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Oproep Ontwerpwedstrijd voor Afrikaanse fiets

Gepubliceerd op 15 juni 2010 08:41, bijgewerkt op 15 juni 2010 09:47 (410 keer bekeken) 0Reacties

De inhoud van dit bericht is ontleend aan een persbericht over de African Bicycle Design Contest, wiki-bike.com/Cycling out of Poverty De fiets is oer Nederlands, maar kunnen wij ook een fiets ontwikkelen die aan de behoefte van de Afrikaanse gebruiker voldoet (o.a. goedkoop, robuust, makkelijk te repareren + reserveonderdelen beschikbaar, status symbool, toegepast op situatie/transportbehoefte, milieuvriendelijk geproduceerd) en tevens geproduceerd wordt van een duurzaam beschikbaar materiaal?

Achtergrond

Net als in Nederland, zijn fietsen ook erg populair in Afrika. Maar waar in Nederland de fiets het meest wordt gebruikt voor recreatie en woon-werk, is de fiets in Afrika een instrument voor economische ontwikkeling en onafhankelijkheid. In de afgelopen jaren heeft Stichting Cycling out of Poverty een groot aantal fietsen op microkrediet verschaft aan kleine ondernemers, vrouwen, gezondheidswerker en scholieren in Afrika. Doordat deze mensen toegang tot een fiets krijgen, zie je de bedrijvigheid in de regio enorm toenemen en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg verbeteren. Echter voldoen de meeste fietsen in Afrika niet aan de eisen die de gebruikers eraan stellen. Grote ladingen vervoeren op een normale fiets is bijvoorbeeld een uitdaging, maar ook is er een gebrek aan stadsfietsen en vrouw-vriendelijke fietsen. In principe zijn er maar twee type fietsen in Afrika: uit India geïmporteerde Black Mambas, zware zwakke stalen fietsen en uit China geïmporteerde lage kwaliteit mountainbikes. Er is dus behoefte aan betaalbare kwaliteitsfietsen die zijn afgestemd op de behoeften van de huidige en potentiële gebruikers.

Opdracht

Nederland is beroemd om zijn fietscultuur en kennis op het gebied van innovativiteit op het gebied van fiets-technische ontwikkelingen. Er zijn meer fietsen dan inwoners en een fiets wordt gebruikt door alle mensen, ongeacht hun status, geslacht, cultuur en religie. In tegenstelling tot Nederland, zijn de beschikbare fiets ontwerpen in Afrika van slechte kwaliteit, wat de economische ontwikkeling belemmert en in sommige gevallen mensen weerhoud om te gaan fietsen. De wereldwijde kennis en innovatieve ideeën, in het bijzonder uit Nederland, kunnen dus een reële invloed uitoefenen op het inkomen van Afrikaanse families.
Op het platform wiki-bike.com worden studenten, ontwerpers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om ideeën voor duurzame fiets ontwerpen (met tekeningen, foto's, beschrijvingen, etc) in te sturen.

We zijn heel erg benieuwd wat voor interessante en innovatieve fiets ontwerpen deze eerste African Bicycle Design contest gaat opleveren. Bij de beoordeling van de inzendingen wordt niet
alleen gekeken of het fiets ontwerp toepasbaar is in Afrika, maar ook of deze innovatief, haalbaar en eigenzinnig is. Zeer belangrijk in de beoordeling is ook het duurzaamheidaspect.
Duurzaam in deze heeft een hele brede dekking:
African Bicycle Design Contest/ wiki-bike.com / Cycling out of Poverty duurzaam in de zin van kwaliteit, duurzaam in de zin van lokaal produceerbaar en reparabel en/of duurzaam in de zin van gebruikmakend van duurzaam materiaal zoals bamboe, gerecycled
plastic, karton of ...

Alle ingezonden fiets ontwerpen zullen door een deskundige jury in oktober 2010 worden beoordeeld. Uit alle inzendingen zullen 5 ontwerpen worden geselecteerd door de jury. Deze 5 ontwerpen worden doorontwikkeld door 5 professionele design teams tot een prototype.

Inzending

Wij ontvangen graag ideëen voor fiets ontwerpen in de vorm van foto’s, tekeningen en/of beschrijvingen. De fiets ontwerpen dienen donderdag 30 september 2010 vóór 17.00 uur geupload te zijn op wiki-bike.com. Let op! Graag ontvangen wij een mail via info@wiki-bike.com zodra je je ontwerp hebt geupload met je name, username, adresgegevens en een summiere beschrijving hoe je tot dit fiets ontwerp bent gekomen. Dan kunnen wij controleren of jouw ontwerp bij ons binnen is gekomen. We wensen alle deelnemers heel veel succes!

Beloning

De mooiste beloning voor de 5 winnende inzendingen is natuurlijk dat samen met een professioneel team het fiets ontwerp (of idee) wordt ontwikkeld tot een prototype en wellicht één van de fietsen is die daadwerkelijk in Afrika een wereld van verschil gaat maken.
Het winnende design team dat het beste prototype heeft gemaakt zal 10 dagen naar Kenia gaan om de lokale productie op gang te brengen en lokale mechaniciens te trainen.

Design team

De design teams zullen de 5 winnende inzendingen uitwerken tot prototypes in de periode oktober 2010 – april 2011. Studenten en/of ontwerpers kunnen zich aanmelden om deel te nemen in één van de vijf design teams door een email te sturen met naam, adresgegevens, opleiding en/of werkervaring naar info@wiki-bike.com.
Heb je nog vragen, neem dan contact op met het secretariaat van wiki-bike.com via info@wikibike.com.

Redactie

Reacties (0)