Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Glyde gepresenteerd op Spezi

Gepubliceerd op 29 april 2010 21:20, bijgewerkt op 03 mei 2010 15:11 (3095 keer bekeken) 3Reacties

De Greenspeed Glyde velomobiel werd het afgelopen weekeind gepresenteerd. In het hol van de leeuw kunnen we wel zeggen, want Nederlandse en Duitslandse velomobielproducenten hebben jarenlange ervaring opgedaan met het product velomobiel.

Enkele jaren geleden werd het gerucht van de Australische Glyde al door ligfiets.net gesignaleerd. In 2008 was er een website.

We konden op Spezi het eerste exemplaar bekijken. Overigens wordt de Glyde ook ingezet bij de races op Cycle Vision dit jaar!! Kans genoeg dus om er een paar mooie foto's van te schieten.

Op de beurs liepen op de prachtige stand van Velomobiles.de een paar velomobielbouwers rond. Die waren best bereid om met de redactie van ligfiets.net even mee te kijken naar deze nieuwkomer. Totaal bij elkaar heb je dan zo'n 30 jaar velomobielhistorie. De redacteur vooral als gebruiker, de bouwers als ontwerper en gebruiker. Met de gebundelde ervaringen werd serieus naar de fiets gekeken.

De conclusies uit het bekijken waren bijzonder interessant maar er werd wel een kritische noot gekraakt. Uiteraard is de fiets een uit de eerste serie, dus de bouwers zullen misschien nog wel wat aanpassen. Maar het geeft natuurlijk een idee van het eindresultaat.

Door de bijzondere vorm rijst de vraag of lange mensen hun benen goed kwijt kunnen. De vorm van de Glyde is namelijk eerder breed dan hoog. (nagekomen informatie volgens dit bericht op bentrideronline moeten ook langere rijders de fiets kunnen gebruiken)
Verder vallen de relatief kleine wielen op, de velomobielbouwers en ook ligfietsbouwers zijn juist aan het overstappen naar grotere wielmaten om de rolweerstand te verminderen.
Vlak naast de wielen zit de vering, er zijn praktijkvoorbeelden denkbaar waarbij de vering op de weg ergens tegenaan zou kunnen komen.

De wielkasten zijn helemaal open, maar de wielen die zijn gebruikt komen niet op alle punten naar buiten, de wielkasten hadden best meer gesloten kunnen zijn in het ontwerp. Gebruikers van de fiets kunnen de wielkasten eventueel naderhand nog dicht maken om wat extra snelheidswinst door betere aerodynamica te halen.

De klep heeft een bijzondere sluiting en is in hard materiaal uitgevoerd. De redactie heeft al eens met een velomobiel in een sloot gelegen, dus die was daar niet zo erg enthousiast over omdat de klep in dat soort situaties in de weg zit.

Greenspeed glyde binnenzijde met verstelbare stoel

De verstelbare stoel in de Greenspeed Glyde

De velomobiel heeft een verstelbare stoel. Bij verschillende rijders die samen een velomobiel gebruiken zal dat natuurlijk een voordeel zijn. Maar er zijn ook nadelen aan die keuze verbonden, zoals Cruijff zal zeggen "elk voordeel heb zijn nadeel". Kleinere rijders komen meer naar voren waardoor het zwaartepunt verandert. Als de rijder erg klein is zou de fiets bij hard remmen op de neus terecht kunnen komen.

besturing glyde van bovenaf gezien

Besturing gezien van bovenaf

besturing greenspeed glyde gezien van opzij

Besturing gezien van opzij.

Verder vallen de open gaten op die bij de besturing zitten en vanuit de wielkast komen. De redactie vroeg het na bij een rijder die in Engeland heeft gefietst, maar dat daar water uitkwam is hem niet opgevallen. Wel viel op dat er veel water via het grote gat binnen kwam die in de klep zit. Van boven dus. Het voelt een beetje onnatuurlijk om met een regenjas in een velomobiel te gaan fietsen, waarschijnlijk zal de fiets wel eens een kunststof zachte kap krijgen zoals veel velomobielen tegenwoordig gebruiken.

greenspeed glyde van bovenaf gezien. grote opening voor het hoofd.

Er is een vrij groot gat als opening voor het hoofd

De praktijk zal het uitwijzen. De fiets is ondanks de verstelbare stoel en het stevige metalen frame eigenlijk niet zo heel veel zwaarder dan bijvoorbeeld een quest. De fiets wordt geschat op ruim 40 kilo en de Quest weegt 38 kilo.

Meer informatie:
Greenspeed glyde website
Greenspeed Glyde ervaringen bericht

Redactie

Reacties (3)

MaartenSneep

Welk type velomobiel is er zichtbaar op de achtergrond van de vijfde foto?

MaartenSneep, 29 apr 2010 23:43

Nyh

@Maarten Sneep:
Dat is volgens mij een Leiba X-stream.

Nyh, 30 apr 2010 02:03

walter

Interessante fiets. Eén van de beter vormgegeven debutanten in de velomobielwereld. Vanwaar trouwens die derde shifter? Zit er een dualdrive in ofzo?

walter, 30 apr 2010 14:22