Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Studentenproject voor elektrische ligfiets

Gepubliceerd op 07 april 2010 09:13, bijgewerkt op 09 april 2010 09:32 (3065 keer bekeken) 14Reacties

16 studenten van ROC Leiden gaan in twee groepen een elektrische ligfiets bouwen.

ROC Leiden gaat op initiatief van RAT-Holland twee elektrische ligfietsen bouwen.

Mits het allemaal tot een goed einde komt wordt het een elektrische ligfiets met trapondersteuning. Ligfiets van het velomobiel-type, trouwens. Het uiterlijk op de foto in het artikel doet denken aan een aluminiumkleurige ouderwetse Duitse sportwagen ("retro-look").

We zijn benieuwd!

Redactie

Reacties (14)

mars

Nou, ik noem de bewerkte foto in het artikel gewoon plagiaat of schending van auteursrecht. Het is een Quest met daarop gephotoshopte wielen aan de buitenkant van de carrosserie. En ja, als je 4 wielen aan de buitenkant zet, heb je die elektrische ondersteuning natuurlijk wel nodig...

mars, 07 apr 2010 09:34

theovdbroek

Voor de puristen onder ons zal elektrische ondersteuning mogelijk klinken als “vloeken in de kerk”. Echter ik denk dat elektrische ondersteuning een nieuwe markt zal worden net zoals nu met gewone fietsen. Op de “fiets en wandelbeurs” zag ik al veel elektrische projecten, ook op ligfietsen. Meerdere velomobielen zoals Sunrider, Aerorider en Alligt A6 hebben al een elektrisch aangedreven variant. Een elektrisch ondersteunde velomobiel zal voor fietsforenzen een grotere afstand mogelijk maken. Ik overweeg serieus om mijn nieuwe Strada “op te voeren” zodat ik vaker (5 dagen in plaats van 3 dagen per week) kan forenzen van Almere naar Schiphol. De 85 km per dag is me nu net te veel om elke dag te doen.

theovdbroek, 07 apr 2010 10:27

avatar

De foto is een geshopte quest niks geen duitse sportwagen. Verder zie ik niet in wat dit met hpv te maken heeft. Zeker omdat de trapondersteuning niet zeker lijkt. Of lees ik het verkeerd? Ik zou liever pure hpv nieuws willen hebben fietsen, boten, vliegtuigen, ondergrondse voertuigen enz. Of het nu door arm, been of nek kracht wordt voortbewogen zal mij een zorg zijn. Succes met het zoeken naar hpv nieuws redactie

, 07 apr 2010 10:40

walter

Ik vind het een beetje vervelend dat er sinds de nieuwe Ligfiets.net eigenlijk alleen maar afkeurende reacties verschijnen op de nieuwsberichten. Probleem is alleen dat die reacties stuk voor stuk terecht zijn. Het lijkt wel of er geen echt goed of enthousiasmerend nieuws op de site komt. Wel erg jammer, zo lijkt het alsof ligfietsers van die sikkeneurige lui zijn.

Heeft er iemand toevallig leuk nieuws voor Ligfiets.net? ;-)

walter, 07 apr 2010 14:56

RodePioneer

Wat ik niet snap, vrijwel iedereen rijd met een VM harder dan 25 km/h. Zodra je er een motor met accu inhangt is het ding nutteloos omdat je niet meer harder mag. Wil je harder heb je de accu mee te slepen. Tot slot worden accu's niet lichter wanneer ze leger worden dus wanneer ze leeg zijn ben je dubbel de sjaak.

RodePioneer, 07 apr 2010 18:16

RAPT0065

Om bij Theo aan te sluiten: Trapondersteuning zal het intercity-fietsen voor de minder actieve liggerts aantrekkelijk kunnen maken. Wellicht kan de eltectriek worden opgevoerd? mijn 3 uur van Rijswijk naar Amsterdam Slotervaart zal niet korter worden, maar wel aangenamer.

RAPT0065, 07 apr 2010 19:27

lighans

Ik vind het een leuk initiatief. Altijd in voor iets anders. En een quest op electra is zeker anders....... Dus.

Als deze studenten in aanraking komen met ligfietsen en op hun manier promoten of leuk vinden kan dat alleen maar goed zijn voor het ligfietsen.

Ben eigenlijk wel benieuwd hoe snel een Quest gaat met electrische aandrijving waarbij men de begrenzer is vergeten aan te sluiten. ;)

lighans, 07 apr 2010 19:43

lighans

@walterhoogerbeets artikelen schrijven is een kunst, zou jij moeten weten ;)
<br>
Ik denk dat de redactie open staat voor suggesties. Enne, zijn de reacties bij het Paastreffen negatief? Of zometeen bij CV of de wedstrijden of een nieuwe fiets of het 24 hr record?

lighans, 07 apr 2010 19:45

pjotr320

Een Quest zo digitaal misbruiken is gelijk aan het tekenen van een snor op de Mona Lisa.
Een beetje ondersteuning bij het optrekken is voor 'een doelgroep' niet zo raar, maar verder is het nutteloos in een velomobiel. Gelukkig is het op een ROC, dus minder grotesk dan van een universiteit.
Ik ga niks zeggen over de naam van de initiatief nemers.

pjotr320, 08 apr 2010 11:06

Nyh

Jullie laten je wel kennen hoor! Een project volledig afkraken omdat een student voor zijn idee van een blitse ligfiets een Quest digitaal heeft verbouwd. Ik zie eerlijk gezegd nergens staan dat er een velomobiel verbouwd gaat worden. Dit soort projecten en studenten een beetje kennende wordt het geheel een dusdanige constructie dat een beetje trapondersteuning hard nodig zal zijn. Het belangrijkste is dat studenten een boel leren over de bouw van een electromechanische machine. En met een beetje geluk zullen ze zeer onder de indruk zijn van de efficiency van de reeds bestaande ligfietsen.

Nyh, 08 apr 2010 11:28, bewerkt op 08 apr 2010 11:28

pjotr320

Hm, bah, raakte ik hier besmet met het azijn?

Goed, laat ik aan mijn reactie toevoegen dat het niet alleen minder grotesk is, maar welhaast sympathiek. Uit dit menig ROC of MBO project zijn immers ook prima Flevobike klonen voortgekomen.

pjotr320, 08 apr 2010 11:51

jan_van_zelderen

Geweldig!!!!
Eindelijk een goed vorm gegeven velomobiel!
De Quest mag dan snel zijn, maar daar houdt het wel bij op.
Wat mij natuurlijk aanspreek zijn de VIERWIELEN!
Heel veel succes!
Ik hou jullie in de gaten!

jan_van_zelderen, 11 apr 2010 19:28

avatar

Ik rij toevallig een electrisch ondersteunde ligfiets en ben er echt enorm blij mee! Ben er helemaal voor. Het is een uitkomst voor mensen met verminderde fysieke conditie.

mamaopdeweg, 18 apr 2010 00:31

avatar

Een elektrische ondersteuning lijkt mij ideaal in een betrekkelijk zware velomobiel. Op trekken tot 25 kilometer per uur of heuveltje op zijn nu net de nadelen van een zware fiets. Rijdt je vlak en sneller dan 25 kilometer beginnen de voordelen van de velomobiel zelf en die blijven hetzelfde. Best of both worlds.

Woefbeer, 02 jun 2011 11:44