Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Nieuwe NuVinci naaf

Gepubliceerd op 25 maart 2010 00:00 (1332 keer bekeken) 3Reacties

Er is een verbeterde versie van de NuVinci traploze naaf aangekondigd.

Fallbrook presenteert binnenkort een nieuwe versie van hun "CVT" naaf. CVT betekent continue variabele transmissie: dus geen index schakel systeem met stapjes, maar een compleet traploos verloop over het gehele bereik. Dat bereik is bij deze versie 360%, Op de pagina kan je een handig overzicht zien waar ze hun systeem qua bereik vergelijken met andere systemen (rohloff, 3x9 derailleur, enz).

Radfahren.de heeft er een Duitstalig bericht over. En tweewieler.nl meldt dat batavus de naaf in een elektrische fiets gaat toepassen.

Zie ook een ouder artikel

Redactie

Reacties (3)

walter

Krijgen we dit keer wel harde data over het rendement? Of houden ze het op wazige marketingtaal over hoe onbelangrijk het rendement is?

walter, 01 apr 2010 10:01

mars

Zoals met veel versnellingssystemen is er geen of weinig data te vinden over zaken als rendement. Zou de NVHPV niet eens een uitgebreid onderzoek kunnen doen naar dat soort interessante gegevens?

mars, 01 apr 2010 22:21

twilwel

Rendement heb ik vergeefs naar gezocht en NuVinci, als ze al metingen hebben gedaan, laat niets los. In ieder geval past de nieuwe uitvoering (N360) zonder grote aanpassingen in het frame van de Mango. Een testritje leerde dat het lekker fietst, stil, soepel, gemakkelijk en eventueel zwaarder trappen is in ieder geval niet merkbaar. Doorslippen kreeg ik niet voor elkaar, hoe hard ik ook trapte. Het is trouwens de vraag of doorslippen schadelijk is voor de naaf. Klein minpuntje is dat je maar een deel van het bereik terug kunt schakelen als je plots moet stoppen. Een klein stukje trappen (duidelijk minder als bij derailleur) is al voldoende om weer verder terug te kunnen schakelen. Schakelen onder last gaat prima.
Bij naafversnellingen moet je de kettingspanning flink verhogen om ophopen van de ketting (met als gevolg van het kransje aflopen van de ketting) bij terugtrappen te voorkomen. NuVinci heeft dit handig opgelost met een freewheel en daardoor kun je met dezelfde lage kettingspanning als bij derailleurversnelling volstaan. Daardoor is een combinatie met dubbel of zelfs triple voorblad, waarbij de kettingspanning op het kleinste blad kleiner is als op het grootste, geen enkel probleem. Met twee bladen of een triple voor is het bereik zeer groot en die heb je alleen nodig bij hellingen.
Zodra de Harmony schakeling voor de naaf beschikbaar is gaat een Duitse velomobilist ermee rijden. Daarmee hoef je zelfs niet meer zelf te schakelen, de cadans die je wilt trappen stel je in en de electronische schakeling doet de rest.
Er zijn echt mensen die dergelijk gemak belangrijker vinden dan efficientie. Nastellen is nimmer aan de orde en er is nul onderhoud aan de naaf zelf. De voorloper (N171) waren nog wat kinderziekten mee zoals olielekkage en de schakelaar had een veel te grote slag om echt handig te zijn. De bediening is duidelijk verbeterd en voor de rest is het afwachten.

twilwel, 13 apr 2012 23:25