Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Fietspaden rond de A2 (Amsterdam - Utrecht)

Gepubliceerd op 13 oktober 2009 00:00 (268 keer bekeken) 0Reacties

De A2 tussen Amsterdam en Utrecht wordt flink breder gemaakt. Tegelijkertijd worden ook de fietsverbindingen aangepakt. Voorlopig zijn er nog een aantal verbindingen afgesloten, maar eind 2010 kunnen we er weer langs.

Voor de fietsrouteplanner is Maarten Sneep bij Rijkswaterstaat geweest. De fietsers gaan er op vooruit, het duurt alleen nog even.

De verbindingen die nu open zijn, krijgen geen langdurige afsluitingen meer voor hun kiezen, met uitzondering van de Zuwe (Vinkeveen - Baambrugge), die wordt waarschijnlijk in de zomervakantie (2010) nog een keer een week of vier afgesloten om de nieuwe fietstunnel af te maken. Tussendoor is nog wel hinder te verwachten, bijvoorbeeld bij Breukelen. Als er daar liggers geplaatst worden, zal het fietsverkeer even tegengehouden worden - denk aan een oponthoudt van 15 minuten.

De doorgangen die open zijn in de fietsrouteplanner zullen tot het einde van de overlast open blijven, wat afgesloten is, daar kom je ook niet langs. We doen ons best om de fietsrouteplanner bij te houden, maar voorlopig zal je rekening moeten houden met verrassingen als je hier langs wilt. De snelste route van Amsterdam naar Utrecht en omgekeerd is en blijft die langs het kanaal.

Goed, een overzicht van voor fietsers relevante verbeteringen, van noord (Knooppunt Holendrecht) naar zuid (Knooppunt Oudenrijn):

 • Er komt een viaduct over de Holendrecht. Naast het water is aan beide kanten ruimte voor auto's en fietsers. De constructie is open naar het water, en er komt licht tussen beide rijbanen op het wegdek (denk er aan dat elke rijbaan vijf rijstroken heeft, en beide viaducten dus erg breed zijn. Voorheen lag hier een donker en smal tunneltje. De noordelijke doorgang (gemeentes Amsterdam en Ouderamstel) blijft open, de zuidelijke doorgang (gemeente Abcoude, met LF7) blijft gesloten tot het einde van de werkzaamheden, met ter plaatse aangegeven omleiding (via afslag Abcoude). Ook de LF route wordt zo omgeleid.

 • De Winkeldijk krijgt een echte fietstunnel. Deze tunnel is recht, je kijkt er in één keer doorheen. Hier lag een voetgangerstunneltje met bochten en trapjes. Een verbetering voor fietsers, en voor de sociale veiligheid. Huidige omleiding via afslag Abcoude.

 • Het fietspad tussen het geluidsscherm en de Groenlandsekade blijft bestaan. Niet gevraagd of hier een nieuw wegdek op komt, hoop het wel, in het huidige wegdek zitten een aantal gemene gaten.

 • De tunnel bij de Zuwe is nu een met stoplichten geregelde tunnel (één richting tegelijkertijd). Als fietser moet je nu maar zien hoe je er door komt. Link, want deze route wordt ook veel door scholieren gebruikt. Voor auto's verandert de situatie niet, maar er komen wel twee verhoogd aangelegde fietsstroken door de tunnel. Je kan dus niet meer klem gereden worden. Deze tunnel zal in de zomer van 2010 nog afgesloten worden.

 • De verbinding over de N201 en de Geuzensloot (het water langs de N201 nabij de A2) wordt een tweerichtingen fietspad, met een oprit met ruime bochten. Voorheen lag er een strook van nauwelijks een meter breedte (ik kon railing en vangrail tegelijk vastpakken). De afrit had een haarspeldbocht waar ik in elk geval moest afstappen. Op dit moment worden fietsers al via het nieuwe oostelijke viaduct gestuurd. In de uiteindelijke situatie rijden fietsers over de westelijke brug. Het tijdelijke fietspad is niet Quest-vriendelijk, en alleen met berg-verzet te bedwingen.

 • Brug bij Nieuwer ter Aa is al vernieuwd.

 • Bij Breukelen komt/is een nieuwe carpool plaats met overdekte fietsenstalling. Dit is een auto-knooppunt om U tegen te zeggen. Voor fietsers in de meest logische richting valt 't mee, dan rij je er voornamelijk langs, maar ik moet nog zien hoe vaak je moet oversteken als je uit noord-westelijke richting komt.

 • De spoedprocedure om een fietsburg aan te leggen tussen Maarssen en Haarzuilens is gestart. Ook leuk om te zien waar je allemaal rekening mee moet houden bij deze brug: waterleiding, hoogspanningsleiding, en het verkeer mag bij aanleg niet gehinderd worden. Dit is een toevoeging omdat de A2 nog breder wordt dan waarvoor de oorspronkelijke millieuvergunning aangevraagd was, dus er moet meer gecompenseerd worden.

 • Verbindingsweg (Maarssen - Vleuten). Aan de westkant van dit viaduct is (waarschijnlijk door de gemeente Utrecht) een aansluiting gemaakt, waardoor je als fietser auto's uit drie richtingen voorrang mag verlenen. De tekeningen zien er anders uit dan de huidige situatie, dus mogelijk lost dit probleem zich vanzelf op, maar dit is wel een aandachtspuntje. De plaatselijke afdeling van de Fietsersbond is inmiddels op de hoogte van de situatie.

 • Bij de aansluiting van de noordelijke ring zijn fietsers niet welkom (niet dat ik langs die weg wil rijden). Dit blijft zo.

 • Ik vermoed dat bij de aansluiting Lage Weide wel fietsers over de A2 kunnen, zeker weet ik dit niet.

 • De tunnel bij Leidsche Rijn, ter hoogte van de Vleutenseweg. Daar moeten ergens wel fietsers over heen kunnen…

 • Het fietspad langs de Leidse Rijn (het water) blijft open. Leuk om te weten: op 28 December gaan we hier met 100 velomobielen langs voor de jaarlijkse Oliebollentocht.

 • Mogelijk dat er nog een verbinding voor fietsers komt tussen de Leidse Rijn en knooppunt Oudenrijn. Het plaatje lijkt zoveel te suggereren. Omdat daar momenteel niets is, maak ik me daar nu nog niet druk over. Na de opening van de A2 moeten we maar eens een fietspad-inteken-party organiseren.

Redactie

Reacties (0)