Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Recordweekend Ligfietsen

Gepubliceerd op 16 mei 2009 00:00 (189 keer bekeken) 0Reacties

Op zaterdag 17 en zondag 18 oktober wordt er een spectaculair recordweekend in Apeldoorn georganiseerd. Doel is om de bestaande UCI records te verbeteren op de 200 m sprint met vliegende start, 1000 m en 1 uur.

In 1933 reed de Fransman Francis Faure een nieuw UCI wereld uurrecord op een ligfiets. Dit was in 1934 aanleiding voor de UCI om ligfietsen uit te sluiten van wedstrijden en records. Een hele tijd was het daarna stil rond de ligfiets tot dat in de oliecrises van de jaren 70 in de VS opnieuw belangstelling kwam voor de ligfiets en records. Nieuwe records werden gevestigd en ook in Nederland kwam er belangstelling voor de ligfiets. In 1984 werd de Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles ( NVHPV) opgericht.
Vijfentwintig jaar na de oprichting van de NVHPV is het eens tijd om terug te kijken. Wat is er bereikt? De http://www.whpva.org/Records/land.html#nom01" target="_blank">wereldrecords waar het in de jaren 70 is mee begonnen zijn steeds weer verbeterd. Ondertussen is het 200 m sprint record voor de mannen op 132 km/h terecht gekomen en is dit voor de vrouwen 107 km/h. Het uurrecord staat voor de mannen op 87 km en voor de vrouwen op 74 km. Gereden wordt er met zorgvuldig ontworpen en zeer gestroomlijnde fietsen op speciale locaties waar het verantwoord is om met zulke hoge snelheden te rijden.
Maar het uurrecord op een ongestroomlijnde ligfiets waar de uitsluiting van de ligfiets door de UCI in 1934 mee begon is het grootste deel van de tijd een ondergeschoven kindje geweest. In 1996 reed Chris Boardman op een (toen nog) door de UCI goedgekeurde racefiets 56.375 km, op een ongestroomlijnde ligfiets reed Gert Jan Wijers 50.389 km en met een staartstroomlijn kwam Hans Wessels tot 53.019 km. Ook het 1000 m tijdrit en 200 m sprint record liggen op de ligfiets nog duidelijk lager dan de huidige UCI records.
Jarenlang is er niet bijgehouden wat de beste prestaties van de ongestroomlijnde ligfiets nu eigenlijk waren. Met de oprichting van de World Recumbent Racing Association (WRRA) is er weer belangstelling voor deze records gekomen en gaan ook hier de beste prestaties langzaam omhoog.
Aantrekkelijk aan het ongestroomlijnde record is dat er veel meer geschikte locaties zijn waar een record gereden kan worden er zijn veel meer velodromen dan autotestbanen waar men terecht kan en de baanhuur is ook nog eens aanzienlijk lager. De snelheden van een volledig gestroomlijnde fiets zijn inmiddels te hoog om veilig mee in een velodroom te kunnen rijden. In Nederland zijn er op dit moment geen banen beschikbaar waar je met een volledige stroomlijn een nieuw record zou kunnen rijden.
Verder is een geschikte fiets voor een ongestroomlijnd record makkelijker aan te schaffen of zelf te bouwen waarmee de recordjacht voor een veel groter publiek bereikbaar is. Een ongestroomlijnde fiets is voor iedereen een makkelijk opstapje in het record rijden, ook naar de absolute top van het HPV recordfietsen: de volledige stroomlijnen. Verder is het vergelijk tussen UCI records en de ongestroomlijnde ligfiets records interessanter, vooral voor de mede HPV'ers die nu nog op een UCI racefiets rijden.
Met haar 25 jarig jubileum wil de NVHPV een extra impuls geven aan de ongestroomlijnde ligfiets records en organiseert daarom in oktober een recordweekend op de velodroom van Apeldoorn waar de jacht op de UCI records serieus wordt geopend met een mooie premie voor de ongestroomlijnde fietser die een van de bestaande UCI records verbetert.
Het recordweekend zal plaatsvinden op 17 en 18 oktober van dit jaar in de velodroom van Apeldoorn. Doel is het verbeteren van de bestaande UCI records op het uur, de 1000 m en de 200 m sprint (zie tabel) met een ongestroomlijnde fiets of een fiets met staartpuntje. Iedereen die serieus een aanval wil doen op een van deze records mag zich aanmelden bij Ellen van Vugt. Vooral voor het uurrecord is het aantal startplaatsen beperkt. Bij iedere aanmelding dient men te kunnen aantonen dat er als eens binnen 5% van de bestaande snelheid gereden is (voor het uur mag dit ook in een criterium zijn geweest van tenminste 30 minuten, een tijdrit geniet de voorkeur). Als er te veel aanmeldingen zijn voor een bepaald onderdeel maakt het recordcomité een selectie van de meest kanshebbende personen. Natuurlijk worden de huidige recordhouders uitgenodigd om hun bestaande record te verdedigen.
Heren


UCI

WRRA ongestroomlijnd

WRRA staartstroomlijn

1 uur
56.375 km
Boardman
50.389
Weijers
53.019 km
Wessels

200 m
9.772 s
Bos
11.40 s
Costin
11.301 s
Wessels

1 km
58.875 s
Tournant
1:07.50 s
Costin
1:07.22s
Wessels
Dames

1 uur
48.159 km
Longo
-
-
46.241 km
Schuit

200 m
10.831 s
Sliossareva
13.322 s
Vugt
-
-

1 km
-
-
1:19.79 s
Vugt
-
-

Ook wordt het recordrijden voor het publiek interessant gemaakt. Er zijn 10 SRM meters beschikbaar gesteld waarmee live de snelheid en het geleverde vermogen gevolgd kan worden. Aan het eind van het evenement is er een afsluitend diner met prijsuitreiking. Iedereen kan zich hiervoor inschrijven, rijders en publiek. Stuur een e-mail naar info@elan.cc
Prijzen:
Verbetering van het uur record van Chris Boardman op een ongestroomlijnde fiets: EUR 2500 (doelstelling is om dit bedrag zo hoog mogelijk te maken, sponsoren zijn welkom).
Verbetering van het uur record van Jeannie Longo door een dame op een ongestroomlijnde fiets EUR 1000 (ook dit bedrag maken we het liefst zo hoog mogelijk).
Verbetering van een WRRA record EUR 150.
Een eventuele uitkering van een prijs vindt plaats tijdens het afsluitende diner aan het einde van het weekend aan de rijder die op dat moment de nieuwe record houder is.

Redactie

Reacties (0)