Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Fietsersbond zoekt routeplanners

Gepubliceerd op 13 mei 2009 00:00 (37 keer bekeken) 0Reacties

Op het WK/Cycle Vision komt een lezing over het ontwikkelen van de fietsrouteplanner. Een enthousiaste vrijwilliger, Paulus den Boer, gaat hierover informatie geven. Op voorhand kregen we van Fietsersbond een oproep binnen voor vrijwilligers. In samenwerking met een aantal provincies wordt namelijk nog hard gewerkt aan het opzetten van de planner.

De Fietsersbond ontwikkelt in samenwerking diverse provincies een digitale fietsrouteplanner voor de provincie. Met deze Fietsrouteplanner kunnen fietsers via internet een route op maat plannen over de wegen en fietspaden. Ze kunnen niet alleen een begin- en eindpunt van een route opgeven, maar ook persoonlijke voorkeuren zoals kortste, best geasfalteerde of meest groene route. De planner is ook geschikt voor het uitzetten van recreatieve routes via het knooppuntennetwerk.
De digitale routeplanner komt tot stand met de inzet van vele ervaren fietsers uit de provincie. Zij brengen de routes in beeld, signaleren bijzonderheden en leveren zo belangrijke informatie die bijdraagt aan de kwaliteit van de routeplanner.

Vrijwilligers gezocht: help jij ons de Fietsrouteplanner verder te ontwikkelen?
De Fietsersbond kan de inzet van enthousiaste fietsers gebruiken, die hun bijdrage willen leveren aan het ontwikkelen van de Fietsrouteplanner in diverse provincies. Reeds vele vrijwilligers zijn actief, maar in diverse gebieden kunnen we extra inzet gebruiken, zoals in Friesland, Noord-Holland, Betuwe, Overijssel, maar ook in andere gebieden.

Het is nodig dat je kunt omgaan met een computer. Informatie en een aanmeldingsformulier staan op www.fietsersbond.nl/spoorzoeker. Na aanmelding ontvangen de deelnemers een inlognaam en wachtwoord voor de toegang tot een speciale website.

We organiseren met regelmaat informatieavonden.
Tijdens deze avond krijgen de vrijwilligers informatie over de routeplanner en het gebruikte computerprogramma. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om in contact gebracht te worden met ervaren vrijwilligers, als men niet in de gelegenheid is een avond te bezoeken of als deze te ver is.
In het computerprogramma kunnen de vrijwilligers wegen en fietspaden intekenen en diverse kenmerken toekennen aan de wegen. Denk aan soort wegdek, of er verlichting is, bebouwing of natuur en andere kenmerken. De planner kan met deze gegevens een route op maat plannen. De vrijwilligers bepalen zelf hoeveel tijd ze hieraan besteden. Het geeft de meeste voldoening als je er wekelijks mee bezig bent, zodat je handig blijft in het werken met het programma.

In Utrecht, Gelderland, Friesland en Drenthe is de fietsrouteplanner al actief. Deze is te vinden op www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner. In Flevoland, Overijssel en Noord-Holland is onlangs een start gemaakt. Met andere provincies zijn we in gesprek. Uiteindelijk doel van de Fietsersbond is een landelijke fietsrouteplanner.

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)