Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Go-One evolueert verder

Gepubliceerd op 27 april 2009 00:00 (383 keer bekeken) 0Reacties

In dit Darwin-jaar laten veel velomobielfabrikanten doorontwikkelingen zien van hun geesteskinderen. Naast Velomobiel.nl en Fietser.be, trokken ook de gebroeders Beyss afgelopen weekeinde het doek van een nieuw prototype: de Go-One Evolution.

Vlak voor het open gaan van de deuren van de Spezi-fietsbeurs - maar helaas nét te laat voor onze reeds naar Germersheim afgereisde verslaggevers - werden de thuisblijvers op het LiegeradForum verrast met de eerste foto's van de Go-One Evolution. De 'Evo' is gebaseerd op de Go-One3, maar het design heeft een aantal praktische en aerodynamische wijzigingen meegekregen. Wat onveranderd is gebleven, is de panoramische voorruit.

Bouwer Michael Beyss noemt als verbeteringen onder andere dat het achterwiel en de aandrijflijn nu zijn opgenomen in de - glad en aerodynamisch ogende - doorgetrokken carrosserie. Hierdoor is er ook een van binnenuit bereikbare bagageruimte gecreëerd. De loop van de kettinglijn is verbeterd. De carbon achtervork is vervangen door een aluminium versie, met een gewijzigde demper/veer-bevestiging. Het tweezijdig opgehangen achterwiel is bereikbaar gemaakt door een groot afneembaar paneel. De zitting is opklapbaar en in hoek verstelbaar. Voortaan moeten ook de langeren onder ons (tot circa 2 meter) plaats kunnen nemen.

De hardtop heeft een extra dakvenster en deels uitneembare zijvensters. Een softtop en een deelbare hardtop, die in het bagagevak kunnen worden opgeborgen, zijn nog in ontwikkeling, aldus Beyss. Rijders met een lengte tot circa 1,8 meter, kunnen de voetgaten desgewenst afsluiten. De carrosserie is vlakker geworden rond de wielkasten. Wat de Cw-waarde is, is nog niet bekend, maar de makers zeggen in rolproeven duidelijk verbetering te zien ten opzichte van de Go-One3.

Het gewicht van het getoonde prototype bedraagt circa 35kg zonder hardtop. Dit is nog zonder binnenwielkast voor het achterwiel en zaken als (knipper)lichten. Door het ruimer toepassen van carbonweefsels en honingraatmateriaal, streeft Beyss ernaar dat het gewicht van de standaardproductieversie de 35kg niet overstijgt.
Vanaf vandaag zijn op afspraak proefritten en reserveringen mogelijk. De prijs van de Evolution is ons op het moment van schrijven nog niet bekend, maar deze zou circa 1000 euro hoger uitkomen dan die van de Go-One3, zo werd gefluisterd. Om de basisprijs niet onnodig hoger te maken, wordt een geharde voorruit optioneel en niet standaard zoals aanvankelijk de bedoeling was. De levertijd wordt op 20-25 weken geschat.

Het Darwin-jaar is echter nog lang niet om. Kijk dus niet raar op, als er later dit jaar nog meer leuk velomobielnieuws te melden valt. Om over ligfietsnieuws nog maar te zwijgen.

Redactie

Reacties (0)