Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Nederlands-Deense kruisbestuiving onder zelfbouwers

Gepubliceerd op 09 april 2009 00:00 (275 keer bekeken) 0Reacties

De zelfbouwpagina’s van Ligfiets.net zijn deze week verrijkt met twee uitgebreide bouwhandleidingen voor semilage ligfietsen, die onderling verwant zijn. De oudste bouwbeschrijving van de twee, komt van Deense hand. Het jongste verhaal beschrijft het bouwproces van een fris ogende, Limburgse variatie op de Deense fiets.

Toen Hans Henrik Skovgaard, uit het Deense Aalborg, zich in 1996 voor het zelf bouwen van een ligfiets begon te interesseren, kon hij weinig goede handleidingen vinden. Jaren knutselde hij er zelf op los, met behulp van gebruikte fietsonderdelen en vierkante buis. Uiteindelijk wilde de Deen wel eens een mooiere ligfiets bouwen, met een ronde framebuis. Hans Henrik keek daarbij voor het ontwerp met een schuin oog naar de Deense Evita – geen musicalster maar een Hurricane-derivaat - en paste het model naar eigen inzicht aan. Het bouwproces van deze fiets – door hem hhs/1 gedoopt – legde hij in 2002-2003 vast in een handleiding, omdat hij vermoedde dat anderen daar later belangstelling voor zouden hebben.

Die belangstelling was er en beperkte zich niet tot de Deense landsgrenzen. Ook elders op de wereld werd op basis van de hhs/1 gedoehetzelfd, met een variant met 26-inch achterwiel als resultaat. Recentelijk vond de hhs/1 ook belangstelling in Nederland. Frank Bronneberg, uit het Limburgse Sittard, zocht een leuk dhz-ligfietsproject en stuitte op het Deense bouwplan. Frank paste op zijn beurt het hhs/1-ontwerp aan en bouwde uiteindelijk de gelikt ogende DemiFool.

Frank wilde vervolgens zijn bouwbeschrijving op Ligfiets.net plaatsen en nam contact met ons op. Toen hij daarbij refereerde aan het Deense bouwplan, besloten we Hans Henrik te polsen, of wij ook zijn plan mochten publiceren voor onze bezoekers. Gelukkig regeerde Hans Henrik zeer positief: ‘Het is fijn om te zien dat anderen mijn bouwproject kunnen gebruiken. De fiets van Frank is erg fraai geworden. Ik werk zelf veel en graag met open source software en het publiceren en delen van beide opeenvolgende projecten en ervaringen, past ook helemaal in een ‘mechanical open source’- gedachte.’ Enthousiast geworden, stuurde Hans Henrik ons ook nog een tweetal andere bouwplannen op: een voor een kindervariant van een ligfiets uit Odense en een met bouwtips voor diverse fietscomponenten.

We bedanken Frank en Hans Henrik voor hun bijdrages. Hopelijk zullen deze, net als de vele andere zelfbouwprojecten, op hun beurt ook weer anderen enthousiasmeren en verder op weg helpen bij ambitieuze huisvlijtprojecten.

Redactie

Reacties (0)