Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Plannen van ligfietsbouwers in 2009

Gepubliceerd op 07 december 2008 00:00 (2221 keer bekeken) 0Reacties

We zijn op zoek gegaan naar plannen van ligfietsbouwers voor 2009. Het belooft een leuk jaar te worden.

Challenge

Allereerst Challenge: Inmiddels worden de meeste fietsen van Challenge
vervaardigd van SL buizen en SL technologie. Zo ook de Mistral: De
Mistral (classic) en de Mistral-deluxe zijn begin 2008 samengevoegd
tot één model. Nog steeds allround en volgeveerd, maar lichter van
gewicht. Op dit moment blijkt er vraag te zijn naar fietsen met grote
wielen voor een beperkt budget, vooral voor forens verkeer. Om aan
deze vraag te voldoen, introduceert Challenge een nieuw model onder de
naam Calypso-24. Het nieuwe model is gebaseerd op het originele en
beproefde Mistral frame en dat blijkt in deze nieuwe rol prima te
voldoen. Naast de afgebeelde variant met onderstuur is er ook een
versie met bovenstuur. Wat is budget in dit geval? Door een eenvoudige
maar degelijk afmontage is de prijs laag gebleven. €1280 voor 1x9
versnellingen, €1360 voor 3x9 dualdrive of 3x9 versnellingen met
voorderailleur. Alles compleet met spatborden en drager. Inderdaad een
uitstekende forensenfiets naar mening van de redactie. Het is nog
onduidelijk via welke kanalen deze fiets aangeboden gaat worden, als
het concept aanslaat is het de bedoeling dat dit een nieuw model van
Fuenda worden, maar voorlopig wordt het model via de Challenge dealers
verkocht.

Daarnaast werkt Challenge ook aan de verdere ontwikkeling van hun
trike. Hun bestaande trike is nu bijna twee jaar op de markt, en was
ook voor Challenge duidelijk een proef in een nieuwe markt. Trike
gebruikers zijn een ander slag mensen dan tweewielrijders, en voor een
tweewielbouwer als Challenge is het ook een kwestie van kijken of het
trike-water ook nat is, en dus een mogelijkheid om de wensen van trike-
rijders te verzamelen. Kort en goed: Er komt een geveerde versie met
een 20" achterwiel. Elders op het internet (zie Bentrideronline en
Liegeradmagazin) is gemeld dat er ook gewerkt wordt aan een carbon
achtervork. Dit is een project op de langere termijn, en wacht op
materiaalontwikkelingen: de carbon achtervork zoals die nu gemaakt kan
worden is wel sterk genoeg (overleefde zelfs enkele trike races), maar
niet stijf genoeg. De carbon vork is een Hurricane-SL achtervork, maar
bij een trike komen er andere krachten op te staan dan bij een
tweewieler. In de bochten is te zien dat deze carbon achtervork
verdraait. Er is een nieuwe achtervork in de maak, daarna zal
duidelijk worden of de prettige rij-eigenschappen van de 20" trike-met-
carbon-vork mede te danken waren aan deze flexibiliteit. Op de foto
zie je een 20" Challenge trike met carbon achtervork.

Altena-Bike

Altena-bike is ambitieus en heeft veel plannen. Uiteraard wordt het succesmodel voor kinderen voortgezet: de Estrellita blijft in het programma. Op basis van de Estrellita is Anton Wiegers bezig om een iets grotere variant te maken (20" voor, 24" achter) vor jonge of (kleinere) volwassenen die zoeken naar een eenvoudige en betaalbare ligfiets zonder al te veel poespas.

Onlangs is een Finistera van een bestaande klant uitgerust met elektrische trapondersteuning. Dat is aanleiding geweest voor Altena-bike om een dergelijke fiets in het standaard programma op te nemen: een ligfietsvariant van de Sparta-Ion. De Finistera heeft een frame dat robuust genoeg is om een dergelijke motor en accu-pakket in te plaatsen. Als alles naar wens verloopt kunnen we deze fiets op de Spezi bewonderen.

Als laatste plan voor 2009 meldt Anton dat de "Double Dutch" tandem waarschijnlijk gewijzigd gaat worden. De trapas van de stoker komt dan flink hoger te zitten, waardoor de bijrijder meer energie kan leveren. Dit zal uiteraard een verlenging van de fiets opleveren, en maakt het mogelijk zelf noodzakelijk om de fiets deelbaar uit te voeren.

Fast FWD

Bram Smit van Munzo heeft geen nieuw model op stapel staan, maar wil zijn huidige model onder de aandacht brengen. Hij stelt een Munzo beschikbaar aan een talentvolle wedstrijdrijder voor het volgende (wedstrijd) seizoen.

Nazca

Nazca viert in 2009 haar 10-jarig bestaan. Tijdens de Cycle Vision van 1999 werd het eerste Nazca model gepresenteerd (de Cruiser). Tijdens Cycle Vision 2009 zal Nazca dit heugdelijk feit zeken niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Er staan geen nieuwe modellen op het programma, maar uiteraard wordt er aan details gewerkt. Daar staat tegenover dat er ook geen modellen uit het programma zullen verdwijnen. Voor de Fuego is een nieuwe bagagedrager beschikbaar om verschillende types tassen (banaan en pannier) mee te nemen. De Gaucho is al in 2 maal 24" (wielmaat 507) leverbaar, voor de Pioneer wordt dit ook een optie. Een andere optie voor de meeste Nazca modellen is een naafversnelling. Zowel de Simano Alfine 8 naaf, de SRAM I-motion 9 speed en de Rohloff 14 speed kunnen op de meeste Nazca modellen gebruikt worden (noot van de redactie: een tegelijk).

De website van Nazca zal ook vernieuwd worden. Al zeker een jaar staat er een link op de Nazca website waar aangegeven staat dat "binnenkort" een overzicht van onderdelen en aanbiedingen op de site te vinden zal zijn. De belofte van "binnenkort" wordt in 2009 ingelost, heeft de redactie uit betrouwbare bron vernomen. Ook uitgebreide informatie over onderhoud van de fietsen en accessoires, bagage mogelijkheden etc. zal daar verschijnen.

Sunrider

Sunrider Cycles heeft wel plannen, maar nog niets dat ze met ons kunnen delen. Inmiddels is de Sunrider leverbaar met electrische trapondersteuning. Hiermee lijkt de Sunrider weer terug te komen naar haar oorsprong: ze was immers ooit afgeleid van de Aerorider, die geheel electrisch is. De eerste fietsen met dit systeem zijn inmiddels geleverd, en een exemplaar voor een proefrit is beschikbaar.

Steintrikes

Steintrike heeft de kettinglijn van de Mad Max verder verbeterd, en dat levert de Mad Max Evo 2 op. Daarnaast is er een 3 maal 20" variant van de Mad Max Evo 2 geintroduceerd onder de naam Mungo. Om de draaicirkel niet groter de maken is de spoorbreedte vergroot tot 80 cm. Het schijnt dat vooral in Duitsland behoefte was aan een versie voor de wat bredere mens. De afmetingen van de Mungo zijn nu vrijwel identiek aan die van de HP Velotechnik Scorpion fs, maar dan met een betere vering. Oh, en de naam: Een mungo is een dier met schorpioenen op het menu!

HP=Velotechnik

Over HP-Velotechnik gesproken, zij hebben de volledig geveerde en opvouwbare "Scorpion fs" trike aangekondigd, en die wordt in 2009 leverbaar. Ligfiets.net heeft hier al aandacht aan besteed.

Daarnaast heeft HP-Velotechnik ook de "Spirit" aangekondigd. Dit model lijkt wat betreft de configuratie op de Optima Hopper, een stads-lig/zitfiets.

Hase

Tenslotte heeft Hase nog nieuws te melden. Volgens mij nieuw voor Hase is een een-persoons-tweewieler, de Tagun. Een lange ligfiets, speciaal voor dames. De zithoogte kan tussen 48 tot 69 cm versteld worden, zodat je op gelijke hoogte met auto-bestuurders zit.

De Pino is nu leverbaar in drie verschillende uitvoeringen, waaronder de afgebeelde tour versie. De andere uitvoeringen zijn de Allround en de FAST. Nieuw is dat deze tandems nu ook deelbaar zijn, voor eenvoudiger transport.

Het gegeven dat de Pino deelbaar werd kwam eerder in een nieuwsbericht van september op ligfiets.net. De fiets werd voor het eerst gepresenteerd tijdens Eurobike.

Overige bouwers

Uiteraard hebben we nog meer bouwers gevraagd naar nieuwtjes. De meesten zijn continue met ontwikkelen bezig, en brengen regelmatig kleine verbeteringen aan aan hun modellen. Sommige bouwers zijn echt aan het experimenteren, maar nu nog in een te vroeg stadium om meer te kunnen vertellen. Ze hebben wel beloofd dat ligfiets.net de primeur krijgt, dus ook in 2009 moet je bij ons wezen voor het laatste ligfietsnieuws.

Tagun

Tagun

Pino Tour XT

Pino Tour XT

mungo en madmax

mungo en madmax

Nieuwe trike met carbon achtervork

Nieuwe trike met carbon achtervork

Redactie

Reacties (0)