Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Ek roeifiets kampioenschappen

Gepubliceerd op 17 september 2008 00:00 (81 keer bekeken) 0Reacties

In het uitgebreide bericht de fotos, videos, uitslagen enzovoort van het EK roeifietsen dat afgelopen weekeinde werd gehouden.

Dit jaarlijks terugkerend evenement is onder de deelnemers erg populair. Wij verzamelen de fotos en videovastleggingen en verslagen.

Fotos


Video

De einduitslag is te vinden op: http://www.ligfiets.net/tijdwaar/event.php?id=74
Er is een klassement waarbij alle fietsen punten hebben gekregen en
een klassement waar alleen de "eenheidsklasse" fietsen punten hebben
gekregen.
Let op omdat het niet mogelijk is om op ligfiets.net kwart punten toe
te kennen zijn de punten met 100 vermenigvuldigd. Het systeem gaat er
ook van uit dat de persoon met het hoogste aantal punten de winnaar
is, zijn te punten ook negatief gemaakt. Om de punten in
overeenstemming met de regelementen te maken, moeten ze dus met -100
vermenigvuldigd worden.*)

De uitslagen per wedstrijd zijn


In de uitslagen zijn ook grafieken te vinden. Met de grafiek van de uursrace
kun je bijvoorbeeld zien dat Martijn snel van start gaat, maar dan
inzakt, waarbij John en Allert hem in de vierde ronde inhaalt. Sander
vertrekt relatief langzaam, maar weet die snelheid goed vast te
houden, waardoor hij een aantal mensen kan inhalen, en uiteindelijk
derde wordt.

Persbericht van Rowingbike.com

~ persbericht ~
10e EK roeifietsen een groot succes!

64 roeifietsers uit 4 verschillende landen hebben op 13 en 14 September op Neeltje Jans deelgenomen aan het alweer tiende open EK roeifietsen.
De roetsers, roeifietsen wordt ook wel kortweg roetsen genoemd, hebben zich allemaal uitstekend geamuseerd en genoten van de goed georganiseerde wedstrijd op een schitterend parcours.

Het wedstrijdveld was dit jaar erg aan elkaar gewaagd. Het duurde erg lang voordat de grote kopgroepen van soms meer dan 15 man in het criterium en de long distance race zich uit elkaar trokken.
In deze strijd was het dit jaar roeifietsontwerper Derk Thijs die de concurrentie nipt voor kon blijven. De tweede plaats werd ingenomen door roeier Sander Gerdes. Hij is een trainingsmaat en roeipartner van Nico Rienks dus niet zo verbazend dat dit een sterke roeier is. Vooral op de uursrace en op de sprint deed Sander Gerdes het erg goed met een 3e en een 2e plaats. Martijn Mateman, de Europees Kampioen roeifietsen 2007, moest dit jaar genoegen nemen met een derde plaats. Martijn liet op de uurstijdrit zien dat hij op dit onderdeel soeverein is. Door een betere eindsprint op het criterium en de longdistance race wist Thijs in het algemeen klassement voor te blijven. Ymte Sijbrandij die net als Thijs al 3 keer eerder het EK roeifietsen wist te winnen pakte dit keer de vierde plaats. Sijbrandij liet op momenten in het begin van het criterium en de long distance race zijn specialiteit weer zien: volle sprints heel vroeg in de race om het veld uit elkaar te trekken. Maar door de snelheid en goede conditie van de eerste 10 tot 15 roetsers hadden deze sprints beperkter resultaat dan in eerdere edities van dit roets EK. Ymte had zijn weekend niet; hij verslapte in de eindfases van de uursrace en longdistancerace met maag en daarmee brandstofproblemen.
Voormalig rugbyinternational Arno Seijbel was goed voor de vijfde plaats. Arno reedt weer een uitstekend EK; tijdens het criterium verloor hij kostbare plaatsen door pech en narigheid met zijn spd pedalen; anders had hij nog wat hoger in het klassement beland.

Naast de spanning en het grove geweld in de voorste gelederen kenmerkt het Ek roeifietsen zich als een sportief trefpunt van topsporters en recreatiesporters van diverse komaf.
Vooral roeiers en (lig) fietsers, maar ook een paar rugbyers, turners en windsurfers komen elkaar op dit EK tegen. De sfeer tussen de veelal niet meer piepjonge deelnemers is uitstekend.
Er waren wel wat jonge helden; Sander Davidse (16 jaar) is al 3 jaar lang de jongste deelnemer en reedt ook nu weer heel verdienstelijk. Zeer opvallend reedt Menno van Blitterswijk.
Deze 18 jaar jonge lange roeier uit Zwolle eindigde op een hele mooie 7e plaats in het eindklassement. Ook de 21 jarige Middelburger Colin Bohncke deed het goed; hij kwam verrassend bij de beste 8 in de sprint finales en pakte een 20e plaats in het klassement. Oudste deelnemer is Theo Homan sr, hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd al ruim overschreden maar rijdt de forse afstanden alsof het een peulenschilletje is.
De Belg Vincent Bouquet was dit keer de enige buitenlander die regelmatig in de kopgroep te vinden was; hij eindigde op een 10e plaats in het eindklassement.
Op de 12e plaats in het overall klassement eindigde de "gemengde" roetstandem met Theo en Annemieke Homan, een hele knappe prestatie in dit sterke deelnemersveld. Het plezier van het echtpaar Homan was van de gezichten af te lezen.
Bij de dames was het de jonge zeer getalenteerde Johanna Aarnoutse die Cathelijne Vossen voor wist te blijven. In totaal deden 7 dames mee; 2 in de tour versie en nog 2 dames in de open klasse.

Opvallend was ook de prestatie van Derk van Limbergen. Derk heeft een handicap waardoor hij maar met 1 been kan roetsen en hij weet toch op de 41e plaats te eindigen.
De roeifiets is ook erg geschikt voor mensen met been handicaps; er waren dan ook 2 deelnemers die met 1 been roeiden. De 2e was Pieter Stoter in de tourklasse. Omdat de roetsers ook arm, rug en buikspieren gebruiken voor de aandrijving zijn deze "minder valide" sporters op de roeifiets erg valide.

Al met al was het een weekend vol sportief plezier; voor herhaling vatbaar; volgend jaar weer op 12 en 13 september.

Redactie

Reacties (0)